„Energetska arena“ Uz podršku NIS-a

Sektoru energetike u regionu Balkana potrebno do 60 milijardi evra investicija do 2030. godine, što implicira da će saradnja među zemljama ovog regiona biti još intenzivnija

Regionalna konferencija – 6. energetska arena koja je nedavno održana u Beogradu u saradnji sa NIS-om i Nacionalnim naftnim komitetom Srbije  imala je za cilj da stimuliše diskusiju o energetskoj politici Evropske unije u okviru partnerstva unutar Energetske zajednice.

 

DEBATA NA VISOKOM NIVOU

Konferencija je bila prilika da se razgovara o strategijama za postizanje ciljeva za očuvanje energetske sigurnosti, povećanje energetske efikasnosti i smanjenje rizika uticaja na klimatske promene. Događaj je organizovan pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Republike Srbije, povodom predsedavanja Srbije Ministarskim savetom Energetske zajednice.  U okviru konferencije održana su dva okrugla stola: Energetska strategija Evropske unije i Jugoistočna Evropa i Perspektive privatnog sektora u usklađivanju tržišta jugoistočne Evrope s energetskom politikom i strategijom EU. Konferencija je obuhvatila i debatu na visokom nivou o energetskoj politici.

Fabricio Barbaso, zamenik generalnog direktora za energetiku u generalnom direktoratu za energetiku u okviru Evropske komisije je rekao da energetska zajednica otvara evropsko energetsko tržište van granica Evropske unije. „Kao rezultat otvaranja tržišta, milioni ljudi u ovom regionu imaju dodatna prava i zaštitu. Kompanije mogu da rade u uslovima veće transparentnosti. Uslovi za investicije su poboljšani, ne samo zbog saznanja da investitori imaju pristup tržištu od deset ili čak 50 miliona korisnika, već sa mrežom od pola milijarde potrošača.“

Ovim povodom predsednik Ministarskog veća Energetske zajednice i ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je da se sa novom strategijom energetike i predstojećim izmenama Zakona o energetici, koje će ga prilagoditi direktivama EU, kao i poštovanjem preuzetih obaveza prema Energetskoj zajednici, može reći da je srpska energetika već jednom nogom u Evropskoj uniji.

SRBIJA – PARTNER RAZVIJENIM ZEMLJAMA

Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a izneo je svoj stav da je energetika pokretačka snaga ekonomija u regionu Balkana budući da su osam od deset najvećih regionalnih kompanija iz ove industrije. On je naveo da iz energetike potiču i u ovaj sektor se slivaju najveće investicije, kao i najveće uplate po osnovu poreza u republičke budžete i kompanije iz tog sektora zapošljavaju najviše ljudi. „Procene su da je sektoru energetike u regionu Balkana potrebno do 60 milijardi evra investicija do 2030. godine što implicira da će saradnja među zemljama ovog regiona biti još intenzivnija. Mi možemo da pomognemo u integraciji regiona i da ubrzamo ekonomski razvoj čak i u teškim makroekonomskim uslovima. Po mom mišljenju, ova konferencija je jedan od instrumenata da se izgradi takav dijalog i da se istraže mogućnosti za nove zajedničke pristupe u ovoj oblasti.“

Na 6. energetskoj areni doneto je više zaključaka, između ostalih i da političari, kao i preduzeća, moraju da pruže punju pažnju potrošačima i običnim ljudima – postupkom donošenja odluka koje bi trebalo da budu transparentne i otvorene za javnost, te da poslovni sektor i investitori traže stabilno i postojano zakonodavstvo koje će obezbediti dugoročne investicije. Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger, u okviru svog boravka  u Srbiji u pratnji Kirila Kravčenka, generalnog direktora NIS-a, obišao je modernizovana rafinerijska postrojenja u Pančevu. Pohvalivši dosadašnje razvojne uspehe, Etinger je posle obilaska istakao da je video impresivnu fabriku sa modernom infrastrukturom i sa visokom efikasnošću u radu. „Razvoj NIS Gaspromnjefta će pozitivno uticati na domaće tržište, ali i na razvoj čitavog regionalnog tržišta“, rekao je Etinger, naglasivši  da NIS Gaspromnjeft ima modernu tehnologiju koja će doprineti da Srbija postane partner razvijenim zemljama u toj oblasti i učiniti Srbiju modernom energetskom zemljom u regionu. Ocenio je takođe da tržište Srbije može da ima značajnu ulogu i da treba da bude jedno od centralnih tržišta u Jugoistočnoj Evropi.

2 komentara

 1. Ministarstvo energetike i delom Vlada umanjuju i opstruišu izgradnju Južnog toka, to se vidi iz aviona.
  Eu daje pare da se gradi PARALELNI gasovod, novi gasovod “NOVI NABUKO” od Jevrope preko Srbije i Bugraske do TURSKE; nezavisno od Južnog toka, pa samim tim unižavaju važnost južnog toka.

  > Pored Južnog toka, Srbija je posvećena i izgradnji gasovoda Niš-Dimitrovgrad, koji treba da omogući povezivanje gasovoda Srbije i Bugarske, što je predviđeno sporazumom koji su 14. decembra 2012. godine potpisali premijeri dve države, Ivica Dačić i Bojko Borisov.

  Ruskoj strani je više puta nuđeno da izgradi tu deonicu, ali ona nikad nije potvrdila zainteresovanost za izgradnju ovog gasovoda i zbog toga je sporazumno raskinut ugovor o poveravanju delatnosti od opšteg interesa sa preduzećem Jugorosgas, čime je država Srbija preuzela na sebe pravo da poveri izgradnju i korišćenje ovog gasovoda javnom preduzeću Srbijagas.

  Nažalost, Srbija trenutno kasni šest meseci u realizaciji ovog projekta za Bugarskom. Nedostajuća sredstva za izradu tehničke dokumentacije trebalo je da budu obezbeđena preusmeravanjem dela kredita koji je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ranije odobrila Srbijagasu.

  “Taj novac, međutim, ne može biti stavljen na raspolaganje Srbiji dok ne započne reformisanje Srbijagasa, o čemu je ova institucija (EBRD) i pismeno obavestila Ministarstvo”, navodi se dalje.
  ——————-

  Očigledno je da Evropa ima prioritet u realizaciji paralelnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Bugarska-Turska(NOVI NABUKO) i da se direktno unižava važnost Južnog toka, a Srbiju Brisel planira da stavi pod kandže, da postanemo marionetska državica, jer moramo da poštujemo smernice iz famoznog “Briselskog sporazuma”

  Ovo je više nego skandal, provociramo Rusiju.

 2. Pažnja svim kreditnim traže!!
  Zdravo ,
  Da li vam treba kredit ?
  Da li ste zainteresovani za dobijanje bilo koju vrstu kredita ? Da li ste finansijski zabrinut ?
  Ako jeste, kontaktirajte nas sada preko firme e-mail adresu na : [email protected] :
  Mi smo na usluzi .
  Srdačan pozdrav ,
  Klara Banny
  Menadžer u saradnji

  Kontakt : [email protected] : za vaš kredit danas , mi smo na usluzi .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *