„Енергетска арена“ Уз подршку НИС-а

Сектору енергетике у региону Балкана потребно до 60 милијарди евра инвестиција до 2030. године, што имплицира да ће сарадња међу земљама овог региона бити још интензивнија

Регионална конференција – 6. енергетска арена која је недавно одржана у Београду у сарадњи са НИС-ом и Националним нафтним комитетом Србије  имала је за циљ да стимулише дискусију о енергетској политици Европске уније у оквиру партнерства унутар Енергетске заједнице.

 

ДЕБАТА НА ВИСОКОМ НИВОУ

Конференција је била прилика да се разговара о стратегијама за постизање циљева за очување енергетске сигурности, повећање енергетске ефикасности и смањење ризика утицаја на климатске промене. Догађај је организован под покровитељством председника Владе Републике Србије, поводом председавања Србије Министарским саветом Енергетске заједнице.  У оквиру конференције одржана су два округла стола: Енергетска стратегија Европске уније и Југоисточна Европа и Перспективе приватног сектора у усклађивању тржишта југоисточне Европе с енергетском политиком и стратегијом ЕУ. Конференција је обухватила и дебату на високом нивоу о енергетској политици.

Фабрицио Барбасо, заменик генералног директора за енергетику у генералном директорату за енергетику у оквиру Европске комисије је рекао да енергетска заједница отвара европско енергетско тржиште ван граница Европске уније. „Као резултат отварања тржишта, милиони људи у овом региону имају додатна права и заштиту. Компаније могу да раде у условима веће транспарентности. Услови за инвестиције су побољшани, не само због сазнања да инвеститори имају приступ тржишту од десет или чак 50 милиона корисника, већ са мрежом од пола милијарде потрошача.“

Овим поводом председник Министарског већа Енергетске заједнице и министар енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић изјавила је да се са новом стратегијом енергетике и предстојећим изменама Закона о енергетици, које ће га прилагодити директивама ЕУ, као и поштовањем преузетих обавеза према Енергетској заједници, може рећи да је српска енергетика већ једном ногом у Европској унији.

СРБИЈА – ПАРТНЕР РАЗВИЈЕНИМ ЗЕМЉАМА

Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а изнео је свој став да је енергетика покретачка снага економија у региону Балкана будући да су осам од десет највећих регионалних компанија из ове индустрије. Он је навео да из енергетике потичу и у овај сектор се сливају највеће инвестиције, као и највеће уплате по основу пореза у републичке буџете и компаније из тог сектора запошљавају највише људи. „Процене су да је сектору енергетике у региону Балкана потребно до 60 милијарди евра инвестиција до 2030. године што имплицира да ће сарадња међу земљама овог региона бити још интензивнија. Ми можемо да помогнемо у интеграцији региона и да убрзамо економски развој чак и у тешким макроекономским условима. По мом мишљењу, ова конференција је један од инструмената да се изгради такав дијалог и да се истраже могућности за нове заједничке приступе у овој области.“

На 6. енергетској арени донето је више закључака, између осталих и да политичари, као и предузећа, морају да пруже пуњу пажњу потрошачима и обичним људима – поступком доношења одлука које би требало да буду транспарентне и отворене за јавност, те да пословни сектор и инвеститори траже стабилно и постојано законодавство које ће обезбедити дугорочне инвестиције. Европски комесар за енергетику Гинтер Етингер, у оквиру свог боравка  у Србији у пратњи Кирила Кравченка, генералног директора НИС-а, обишао је модернизована рафинеријска постројења у Панчеву. Похваливши досадашње развојне успехе, Етингер је после обиласка истакао да је видео импресивну фабрику са модерном инфраструктуром и са високом ефикасношћу у раду. „Развој НИС Гаспромњефта ће позитивно утицати на домаће тржиште, али и на развој читавог регионалног тржишта“, рекао је Етингер, нагласивши  да НИС Гаспромњефт има модерну технологију која ће допринети да Србија постане партнер развијеним земљама у тој области и учинити Србију модерном енергетском земљом у региону. Оценио је такође да тржиште Србије може да има значајну улогу и да треба да буде једно од централних тржишта у Југоисточној Европи.

2 коментара

  1. Министарство енергетике и делом Влада умањују и опструишу изградњу Јужног тока, то се види из авиона.
    Еу даје паре да се гради ПАРАЛЕЛНИ гасовод, нови гасовод “НОВИ НАБУКО” од Јевропе преко Србије и Буграске до ТУРСКЕ; независно од Јужног тока, па самим тим унижавају важност јужног тока.

    > Pored Južnog toka, Srbija je posvećena i izgradnji gasovoda Niš-Dimitrovgrad, koji treba da omogući povezivanje gasovoda Srbije i Bugarske, što je predviđeno sporazumom koji su 14. decembra 2012. godine potpisali premijeri dve države, Ivica Dačić i Bojko Borisov.

    Ruskoj strani je više puta nuđeno da izgradi tu deonicu, ali ona nikad nije potvrdila zainteresovanost za izgradnju ovog gasovoda i zbog toga je sporazumno raskinut ugovor o poveravanju delatnosti od opšteg interesa sa preduzećem Jugorosgas, čime je država Srbija preuzela na sebe pravo da poveri izgradnju i korišćenje ovog gasovoda javnom preduzeću Srbijagas.

    Nažalost, Srbija trenutno kasni šest meseci u realizaciji ovog projekta za Bugarskom. Nedostajuća sredstva za izradu tehničke dokumentacije trebalo je da budu obezbeđena preusmeravanjem dela kredita koji je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ranije odobrila Srbijagasu.

    “Taj novac, međutim, ne može biti stavljen na raspolaganje Srbiji dok ne započne reformisanje Srbijagasa, o čemu je ova institucija (EBRD) i pismeno obavestila Ministarstvo”, navodi se dalje.
    ——————-

    Очигледно је да Европа има приоритет у реализацији паралелног гасовода Ниш-Димитровград-Бугарска-Турска(НОВИ НАБУКО) и да се директно унижава важност Јужног тока, а Србију Брисел планира да стави под канџе, да постанемо марионетска државица, јер морамо да поштујемо смернице из фамозног “Бриселског споразума”

    Ово је више него скандал, провоцирамо Русију.

  2. Пажња свим кредитним траже!!
    Здраво ,
    Да ли вам треба кредит ?
    Да ли сте заинтересовани за добијање било коју врсту кредита ? Да ли сте финансијски забринут ?
    Ако јесте, контактирајте нас сада преко фирме е-маил адресу на : [email protected] :
    Ми смо на услузи .
    Срдачан поздрав ,
    Кlara Banny
    Менаџер у сарадњи

    Контакт : [email protected] : за ваш кредит данас , ми смо на услузи .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *