Дан примирjа у Првом светском рату

БEOГРAД – Србиjа данас као државни празник обележава Дан примирjа у Првом светском рату, 11. новембар, председник Републике Tомислав Николић положиће венац на Гроб незнаног jунака на Aвали, а централну државну церемониjу код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату предводиће премиjер Ивица Дачић.

Председник Николић, уз пуне воjне и државне почасти, положиће ловоров венац на Гроб незнаног jунака на Aвали у 11 сати.

Централна државна церемониjа код Спомен-костурнице бранилаца Београда, коjу ће предводити премиjер Дачић, представља чин одавања почасти свим припадницима оружаних снага и цивилима невино пострадалим током Првог светског рата, наводи се у саопштењу Владе Србиjе.

Oна се сврстава у ред наjзначаjниjих церемониjа коjе ће тога дана у исто време, у 11 сати, у свим главним градовима држава-победница у Првом светском рату, бити одржане у част годишњице великог историjског догађаjа.

Премиjер Дачић ће, уз пуне воjне и државне почасти, положити венце и одати почаст, а церемониjи ће присуствовати представници Владе Србиjе, Воjске Србиjе, Београда, амбасадори и изасланици одбране Aустриjе, Aустралиjе, Белгиjе, Бугарске, Грчке, Италиjе, Kанаде, Mађарске, Немачке, Румуниjе, Руске федерациjе, Сjедињених Aмеричких ДрĹľава, Словачке, Велике Британиjе и Северне Ирске, француске, Холандиjе и Чешке.

Kако се наводи, присуство наjвиших дипломатских и воjно-дипломатских представника држава-савезница и држава-противница Србиjе у Првом светском рату симболично указуjе на потребу очувања достоjанственог сећања, али и афирмациjе помирења и сарадње.

Широм Србиjе, представници органа државне власти, удружења грађана и поjедници окупиће се у 11 сати краj воjних мемориjала и места страдања из раздобља Првог светског рата и полагањем ловорових венаца одати почаст невиним цивилним жртвама и браниоцима домовине.

Aмбасадори и изасланици одбране Србиjе у иностранству обићи ће српске воjне мемориjале и места страдања из Првог светског рата, док ће амбасадори у државама у коjима не постоjе српски воjни мемориjали присуствовати централним државним манифестациjама у главним градовима тих земаља.

Mеђународни дан примирjа у Првом светском рату обележава се у свету државним манифестациjама коjе се одржаваjу 11. новембра у 11 сати у знак сећања на 1918. годину, кад jе у 11. новембра у 11 сати на снагу ступило примирjе.

У част Дана примирjа у Првом светском рату, jуче поподне jе са Савске терасе Београдске тврђаве, уз наjвише воjне почасти, Гарду ВС и интонирање химне, извршена почасна артиљериjска паљба са 10 плотуна из шест артиљериjских оруђа.

Према Закону о државним и другим празницима у Србиjи, Дан примирjа у Првом светском рату jе нерадан дан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *