Dačić: Dogovoreni koordinisani nastupi s Rusijom u UN

NJUJORK – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Njujorku, pred sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu, da je razgovarao sa ambasadorom Ruske federacije u UN Vitalij Čurkinom i da je dogovoreno da nastupi Srbije i Rusije u Ujedinjenim nacijama budu koordinirani kada su na dnevnom redu pitanja od zajedničkog interesa.

“Ruska federacija u potpunosti podržava stavove Srbije kada je u reč o Kosovu i Metohiji i ti stavovi se ogledaju i u našem protivljenju da Unmik menja svoje kapacitete i u zalaganju da Unmik i Kfor i Euleks ostanu što duže na KiM, kao i da se do kraja sprovede istraga o trgovini ljudskim organima”, rekao je Dačić.

Sa Čurkinom se, kako kaže, sastao u okviru pripreme današnje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenu situaciju na Kosovu i Metohiji i da je ambasadora Ruske federacije u UN informisao o toku briselskog procesa kao i o svim problemima koji su postojali u njegovoj implementaciji.
“Informisao sam ga o lokalnim izborima koji su održani na Kosovu i Metohiji, zatim o principijelnom stavu Srbije da je dijalog koji se vodi u Briselu bude statusno neutralan i ne utiče na principijelan stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM”, rekao je Dačić.

Premijer Srbije kaže da je dogovoreno da nastupi Srbije i Rusije u Savetu bezbednosti i uopšte u UN budu kordinirani kada su na dnevnom redu pitanja od “našeg zajedničkog interesa”.

On kaže da su međusobno izrazili zadovoljstvio zbog uspešnog toka bilateralnih odnosa i strateškog partnerstva koje se ne samo u političkom nego i u ekonomskom smislu gradi između Rusije i Srbije.

Dačić je juče, na početku dvodnevne radne posete SAD, o situaciji na KiM i sprovođenju brisellskog sporazuma razgovarao sa stalnom predstavnicom SAD pri UN Samantom Pauer.
“Pozitivno je ocenjena činjenica da je u miru održano ponovljeno glasanje u severnoj Kosovskoj Mitrovici i pozdravljeni su napori Srbije ka Evropskoj uniji, ka dobijanju što pre datuma za održavanje prve međuvladine konferencije”, rekao je premijer.

“Američka administracija je veoma pozitivno opredeljena prema razvoju naših bilateralnih odnosa”, rekao je Dačić.

5 komentara

  1. Mislila sam da imam jak stomak i da ću uspeti da dam komentar ali nisam u stanju trenutno trčim do kupatila da se ispovraćam.

  2. Ne vjerujem Dacicu ovo sto je rekao………………Samo za domacu javnost moze da LUPA o BRISELSKIM SPORAZUMIMA I STATUSNOJ NEUTRALNOSTI.BRISELSKI SPORAZUM je diagonalno suprotan STATUSNOJ NEUTRALNOSTI.Taj sporazum vodi ka priznavanju DRZAVE KOSOVO!!!!!!!!!!
    Prema tome tako nesto nije LUPETAO RUSKIM sagovornicima!!!!!!

  3. U međuvremenu mi je bolje pa sam razumela, da se po ovome što je rekao da zaključiti da Ruse zanima severni deo kuda bi trebao da prođe južni tok ili možda grešim južnog toka neće ni biti.A jeste li baš sigurni da opet nije nešto pio.Poslednja izjava da je američka administracija zadovoljna razvojem bilateralnih odnosa.A zašto ne koriste srpski kada daju izjavu za štampu pa umesto reči bilateralni koja se koristi u međunarodnom pravu kažu ono što znači međunarodni odnosi između dve države.Ja njegove bilateralne odnose doživljavam ovako. Došao trgovac Dačić na svetsku pijacu poterao svoje stado i ponudio na licitaciju. Sedi trgovac Tači, kao ovlašćeno lice od strane glavnih kupaca i određuje koja je roba za kupovinu a koja nije.Desilo se da se nešto ovaca što pogubilo što pokušalo da pobegne.Ali dobri pastiri sa svojim čuvarima sa psima su to sve sredili, ovce ponovo uterali u tor i sada pregovaraju o njihovoj sudbini. Pošto svaka roba ima cenu posao će biti sklopljen .Ko da više.Po završetku trgovine trgovac Dači vraća se u glavni štab da preda pazar glavnom blagajniku i deo uzme za sebe.deo stada koji je ostao neprodat i služi za priplod, će da se razmnoži i uveća kako bi i ubuduće imalo sa čim da se trguje. Da bi ovce brže napredovale uvešće im se u ishranu pod obavezno GMO, a u međuvremenu da bi im meso bilo krto i ukusno pušta će im se zabavni program tipa Farme da bi mogle veselo da bleje.A premijer će da metne prst u uvo i da razdragano zapeva ovčicama Ko bi reko čuda da se dese da Miljacka mostove odnese.Glavni gazda će da trlja ručice i pući ustašca ne verujući rođenim očima koliko je lep i pametan.A ja ću da odem negde da se ubijem ili mi je možda bolje da blejim jer su me ubedili da ni trava koju pasem nije moja niti sam ja svoja niti je moj život moj, a iskreno neznam više ni ko sam ni šta sam ni da li sam budna i sanjam, pa ću da se probudim i da shvatim da je ovo samo ružan san.. Nastavak sledi….

  4. SVAKI KOMENTAR JE SUVISAN….10+…BOG TI ZDRAVLJA DAOPOZDRAV IZ RF…BOG CUVA SRBE SA MAJKOM ROSSIJOM.

  5. Sa Rusijom možemo sačuvati sebe i svoju državu. Sa EU i NATO gubimo sebe i svoju državnu samostalnos. Sa Rusima smo jedno nedeljivo pravoslavno bratstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *