УСПЕХ 29. ВАЉЕВСКОГ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛА – Добар звук далеко се чује

Уметнички директор џез феста Јован Маљоковић пружио је публици могућност да стекне увид у „пресек” домаће и стране џез сцене и понуди програм који је могао да задовољи различите музичке укусе

Ваљево је протекле седмице, од 16. до 19. октобра, било домаћин 29. џез фестивала на којем се представило 15-ак домаћих и страних бендова, са више десетина извођача. Бројна публика, која је и овог пута у потпуности оправдала постојање и традицију ове важне музичке градске манифестације, која од самог оснивања има интернационалне оквире, током четири вечери фестивала имала је прилику да ужива у различитим џез стиловима, од класике – готово лекција из џеза до модерног и популарног фанка и соула.
Одабиром учесника, уметнички директор џез феста Јован Маљоковић пружио је публици могућност да стекне увид у оно што се зове пресек домаће и стране џез сцене и понуди програм који је могао да задовољи различите музичке укусе.
„Ја сам пресрећан због тога што Ваљево већ 29 година негује џез фестивал и што све то оставља лепог трага. Трудим се да у Ваљево долазе најбољи бендови, да се слуша најбоља музика и то се показало и на овом фестивалу. Можемо да будемо поносни што је мало Ваљево ушло у мапу џез фестивала, као место где се добро свира“, рекао је Маљоковић.
Након уводног, традиционалног наступа ваљевских џезера, који годинама држе будном локалну џез и блуз сцену, у Центру за културу наступили су бројни бендови професионалаца који су свирали врхунски џез. Од младих и перспективних аутора модерног џеза из Румуније – Sebastian Spanache триа, фанки фазона бенда из Новог Сада Funktastic coalition, МаrаQYе и њихове соул музике до традиционалног наступа Великог џез оркестра РТС-а који се под диригентском палицом маестра Ивана Илића представио са пет фантастичних сценских вокала пружајући врхунску лекцију из џез певања. Публици се представио и млади италијански квинтет Omit five, али и светски бенд из Хрватске – Cubismo, који је својим плесним афро-кубанским ритмовима подигао публику у Центру за културу на ноге. Четврте вечери фестивала, наступали су авангардни џезери из Њујорка, трио R*time који предводи тромбонисткиња Реут Регев, затим, у Ваљеву увек популарни гости – Васил Хаџиманов бенд, који је представио најновији албум „Can you dig it?” и, најзад, бенд талентоване певачице Бојане Стаменов – Jam innovation.
Овогодишњим успешно организованим и веома посећеним фестивалом, Ваљево прави увертиру у наредни, 30. џез фест, када ће се, како се већ најављује, на спектакуларан начин прославити три деценије ове музичке манифестације, по којој је Ваљево препознатљиво и ван оквира Србије. Покровитељи ове манифестације су Град Ваљево, који је за џез фест издвојио милион и по динара и Министарство културе са пола милиона колико су обезбедили и донатори.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *