Шеварлић: Уступак Хрватскоj – неодговоран потез

БEOГРAД – Oмогућавање да произвођачи дувана из Хрватске, после учлањења у EУ, и даље имаjу привилегован положаj на тржишту Србиjе представљао би jош jедан пример неодговорног односа EУ према Србиjи у процесу придруживања и супротно правилима ЦEфTA, изjавио jе данас председник Друштва аграрних економиста Србиjе Mиладин Шеварлић.

“Tо jе уjедно и дискредитовање страних инвеститора у Србиjи коjи у будућности треба да размисле да ли да улажу у нашу земљу када jедном одлуком EУ могу да дођу у неравноправан положаj на тржишту”, казао jе Шеварлић.

Oн jе поручио да Србиjа мора да штити своjе националне интересе, jер jе Србиjа jедна од земаља чланица ЦEфTA споразума коjа има изузетно значаjне и реномиране светске произвођаче цигарета и прерађиваче дувана.

Сектор производње и прераде дувана тржишно jе врло значаjан и осетљив, због тога што се ради о акцизноj роби и роби коjа jе доминантно под контролом државе, за разлику од других сектора пољопривредне производње и прераде пољопривредних производа, рекао jе Шеварлић на конференциjи за новинаре поводом наjаве Tрећег пољопривредног форума у Суботици.
“Задржавање царине на увоз цигарета из Хрватске од 15 одсто негативно ће се одразити на дуванску грану индустриjе, а питање jе коjе све социjалне групе треба да сносе последице повлашћеног положаjа Хрватске у Србиjи”, рекао jе Шеварлић.

Иако jе Eвропска комисиjа изразила jуче задовољство што jе Србиjа ревидирала став и пристала на очување постоjећих квота цигарета из Хрватске, министар спољне и унутрашње трговине, Расим Љаjић изjавио jе данас да су преговори о стопи опорезивања хрватских цигарета приликом увоза у Србиjу су у завршноj фази, али да коначног договора jош нема и да ништа ниjе потписано, а та одлука на краjу мора бити потврђена у парламенту

Спор између Србиjе и Хрватске избио jе након што jе Србиjа затражила да се Хрватскоj, коjа jе летос постала чланица EУ, одузме привилегиjа на извоз цигарета у Србиjу по тарифи четири пута нижоj од оне коjа важи за остале чланице Униjе, а коjе jе уживала док jе била чланица ЦEфTA (Централноевропски споразум о спољноj трговини).

Један коментар

  1. Nista novo u koloniji Srbiji, vodeca trojka dace i ono mesto gde prestaje lepo ime ledja, da dobije pohvalu iz Brisela, a koliko ce Srbija, da steti , ima se moze se.

    Niti nesposobnijih i gorih poltrona Srbija do sada nije imala, i Vuk Brankovic bi bio bolji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *