Сећање на праве великане

Пише Миодраг Зарковић

Циклус филмова и драма, по делима Црњанског, ваљало би да подсети српску јавност на то како изгледају одиста врхунски уметници, за разлику од извиканих припадника данашњих „елита“

Много је пута Радио-телевизија Србије била критикована на овим страницама, тако да можда изненађује то што ће тај вајни „јавни сервис“ овог пута бити похваљен, али шта да се ради, заслужили су: РТС се најзад сетио да барем на неки начин обележи значајан јубилеј, а то је 120 година од рођења српског књижевног дива, Милоша Црњанског.

У име јубилеја, РТС ће током октобра приказати низ екранизација дела Црњанског. Биће, такође, уприличене и две емисије о великом српском писцу, којима би овај циклус требало да буде заокружен. И то је, дабоме, похвално, а и корисно  како би у владајућој, свеопштој поплави којекаквих извиканих културних „величина“  подсетио јавност на то како одиста изгледају вредна уметничка дела и какви ствараоци стоје иза истих. Ко год да погледа неку од екранизација по делу Милоша Црњанског, или расправу о његовом значају за српску и европску књижевност двадесетог века, много ће теже после тога озбиљно схватити данашње „великане“, као што су, на пример, Биљана Србљановић или Светислав Басара.

Још само када би се РТС сетио да се на исти начин одужи још једном јубилеју који пада баш ове године, а то је 200-годишњица рођења Петра Петровића Његоша. Уосталом, чак је и непревазиђени Игор Маројевић признао у једној својој колумни да је Његош „доста талентован писац“.

***

За то време, Б92 се бавила стваралаштвом овдашњих законодаваца, тј. законима. Два дана после смене Ђиласа, на Б92 приказан је прилог, завршен следећим појашњењем даљег законитог поступања у вези са градском влашћу у престоници:

„Драган Ђилас у наредних месец дана обављаће техничке послове. После тог рока, у случају да нови градоначелник не буде изабран, Влада формира привремену управу, која може трајати највише два месеца. После истека тог рока, избори морају бити одржани најкасније 60 дана од дана расписивања“, прочитала је новинарка на крају прилога.

Лепо и поучно. Само, због чега овакав сажетак изостаде када су, не тако давно, смењивани председници четири општине на северу Косова и Метохије? Зашто се Б92, или остала гласила, тада не сетише слова закона, па не упознаше гледаоце са правним освртом на то уклањање? Да ли можда због тога што би свако позивање на права показало да су те смене изведене противзаконито?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *