Reagovanja na mogući prekid dijaloga

BEOGRAD – Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da zabrana dolaska zvaničnika Srbije u Pokrajinu dok traje izborna kampanja za lokalne izbore predstavlja jedan u nizu postupaka Prištine kojima se otežava realizacija Briselskog sporazuma i pokušaj da se utiče na konačan rezultat izbora.

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kući izjavio je ranije danas da od sutra, kada počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo.

Drecun je u izjavi Tanjugu, rekao da i Brisel i Vašington, a “na rečima i zvaničnici iz Prištine”, očekuju da Beograd učini sve da animira srpski narod na Kosovu i Metohiji da što masovnije izađe na izbore, ali da se postavlja pitanje kako to može da se uradi ako postoji zabrana da bilo koji srpski zvaničnik ode u Pokrajinu.
“Jedno sa drugim je nespojivo. Zvaničnici iz Beograda ne mogu da urade ono što se od njih očekuje, da animiraju Srbe da izađu na izbore ako se uvodi ta zabrana”, rekao je Drecun.

On je naglasio da je vreme da Priština prestane sa “stalnim provokacijama i opstrukcijom realizacije Briselskog sporazuma” i da se krene normalnim i pozitivnim putem, jer će “u suprotnom svi imati zaista velike probleme”.

Drecun je ocenio da je današnja odluka prištinskih vlasti, jedan u nizu postupaka Prištine kojim se otežava realizacija Briselskog sporazuma kako bi se uticalo na konačan rezultat izbora da bi lista “Građanska inicijativa srpska” dobila što manje glasova.

Cilj je, smatra Drecun, da pojedine srpske liste koje podržava Priština imaju veći broj glasova, da bi, kako smatra, Priština nakon izbora mogla da kontroliše zajednicu srpskih opština.
“Time se stvaraju apsolutno neregularni izbori i urušava se proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine”, rekao je Drecun i dodao da se nikakvim zabranama ne može ostvariti normalizacija odnosa jer to isključivo može da se uradi kroz dogovor.

On je rekao i da je Kučijevo delovanje u poslednje vreme neprihvatljivo i pokazuje da je on čovek koji je izvan aktuelnog trenutka, koji ne shvata šta se dešava i koji postaje “veliki kočničar normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”.
Zabrana dolaska zvaničnika Srbije na Kosovo trajaće do 1. novembra kada se kampanja završava, rekao je Kuči Tanjugu.

Odluka kosovske vlade da ne dozvoli premijeru Srbije Ivici Dačiću da poseti Štrpce i održi skup sa Srbima te sredine predstavlja kršenje demokratskih prava srpskog naroda na Kosovu i opstrukciju učešća Srba na lokalnim izborima, ocenila je večeras lista “Građanska inicijativa srpska”.

“Ova odluka kosovske vlade, ukoliko se ispostavi tačnom, u suprotnosti je sa današnjim pozivom Hašima Tačija kosovskim Srbima da što masovnije izađu na birališta na lokalnim izborima 3. novembra”, saopštila je Srpska koja smatra da “Priština pokazuje da nije iskrena kada kaže da želi da Srbi izađu na izbore”.

Premijer Dačić je nameravao da kosovske Srbe iz Štrpca pozove da izađu na izbore i ta namera je zasmetala kosovskoj vladi, kojoj sa druge strane ne smetaju oni koji pozivaju na bojkot, navode u Srpskoj.
“Na lokalne izbore smo se prijavili na poziv Vlade Srbije, premijera i predsednika Republike Srbije. Mi u njih imamo poverenje. Odluka da se premijeru Dačiću ne dozvoli ulazak znači da će kosovskim Srbima biti nametnut diktat Prištine, sa čim nećemo da se pomirimo i šta nećemo da prihvatimo”, kažu u Srpskoj.

Odluka kosovske vlade je alarm za međunarodnu zajednicu, posebno za EU, moderatora dijaloga Beograda i Prištine i pokrovitelja sporazuma koji garantuje slobodu kretanja i usled kojeg su Srbi pristali da učestvuju na lokalnim izborima, rečeno je u saopštenju.
“Šta god da se desi, nastavljamo svoje predizborne aktivnosti po planu i pozivamo naše aktiviste i simpatizere da što masovnije dođu u petak u Štrpce, na predizborni skup”, poručila je Srpska.

4 komentara

  1. Kod mene u selu se to zove jednostavno i veoma razumljivo IZDAJA. Pa nismo mi bre drecun veverice. Bas me zivo interesuje dal je i dacic dobio licnu kartu od REPUBLIKE KOSOVO. Oni i zasluzuji da se u mom komentaru pisu velekim slovima. Dugu i veoma tesku borbu krunisali su drzavnoscu. Problem je u tome sto su to dobili uz visedecenijsku pomoc srpskih izdajnika. Sve ste bre unistili.

  2. Gospodine Drecune, skloni se, ti si odradio.

  3. Ima jedna vojvođanska pema : sela cura na fotelju pa sve veli neću, a na kuma namiguje da se kola kreću.Neznam što mi to pade na pamet dok gledam u sliku uvelog Drecuna.Šta bi sa čovekom, da ne poveruješ. Obrnuše mu pamet za 180 stepeni, nezna jadan ni šta priča ni šta da misli , kao onomad Ivica podsuknjica. Da niste i na njega pustili onu voditeljku bez gaćica? Šalu na stranu, ne nećkajte se više nismo ludi znamo da jedva čekate da okončate pregovore i overite srpski poraz. Poslušni ste kao psi, svaka vam čast, bolju keru ni moj deda nema i on zna da se naljuti i zalaje a vi sve izvršavate bez pogovora.Dobar su Srbi narod. Ne bojte se naše osvete, neće Srbija da sa vama prlja ruke. Bog će da Vam presudi, svakome po zasluzi. Možda Bog počuje i moje molitve, nikad se nezna.

  4. “Pristina pokazuje da nije iskrena kada kaze da zeli da Srbi izidju na izbore” Zamislite kakvog li otkrica.Koliko je znanja, inteligencije, mudrosti ,intuicije i cega jos, bilo potrebno da se to otkrije…………….. Pa ce ih zato TUZITI
    Briselu i Americi…………………. Pa ce onda O T K R I T I
    da ni Brisel niti Amerika nisu iskreni………….Blago nama sa ovako BISTRIM i INTELIGENTNIM a nadasve CASNIM , RODOLJUBNIM , PATRIOTSKI orijentisanim POLITICARIMA koji vode SRBIJU ravno u ………………….

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *