Притисци и привођење кандидата са листе Српска

Представници Г. И. Српска упозоравају на све чешће притиске на њихове кандидате, а посебно на кандидата за градоначелника у општини Клокот Срећка Спасића који је пре два дана био приведен на информативни разговор. Полиција је током викенда привела још тројицу људи блиских Г. И . Српка, иначе радника у витинској општини. Данас је на информативни разговор позвана и Љиљана Драгојевић, службеница Центра за социјални рад у Витини.

Спасића је током викенда привела Косовска полиција на информативни разговор због наводних притисака на бираче.  „Ја одговорно тврдим да никада нисмо вршили притисак на било ког бирача. На питање да ми дају име коме сам то радио, они нису имали одговор и нису дали ниједно име. У полицијској станици у Врбовцу задржан сам три и по сата, а након давања изјаве један од полицајаца ми је рекао да овога пута можемо слободно да идемо, али ако се овакав вид притиска понови да ћемо бити ухапшени“ , рекао је Спасић.

Истога дана на информативан разговор приведен је и председник привременог органа општине Витина Милош Јовановић. Током јучерашњег дана приведени су и Срђан Николић, члан привремног општинксог органа и Живоја Балошевић радник општине Витина по српском систему, који су иначе у сродству са кандидатима за одборнике са листе Српска у општини Клокот.

За ова привођења у Витини, Спасић оптужује Општински одбор СЛС-а у Клокоту.

„Одговорно тврдим да иза свега овог стоји Самостална либерална Странка. Они јуче нису могли да сакрију емоције и на фудбалској утакмици скандирали о нашем хапшењу“.

Председника Грађанске иницијативе Српска  Владета Костић позвао је председника СЛС-а Слободана Петровића да општински одбор у Клокоту „уведе у ред“, односно да им скрене пажњу да се понашају у складу са демократским принципима и општим правилима како водити једну предизборну кампању. „Дакле, ово није обично цепање постера или вређање, ово јесте угрожавање безбедности, не само наших кандидата за председника општине,одборнике и активисте, него и њихових чланова породица. Срећко Спасић је очигледан пример за то“.

Костић истиче да су у „Српској“ на понашање регионалне полиције упозоравали и јавност и међународну заједницу али са се до сада није реаговало, а да је ситуација у Косовском Поморављу менајла нагоре.

Он је казао да га највише плаши што су људи који су привођени на информативни разговор потписивали изјаве на албанском језику, без могућности да добију превод. „Потписали су изјаве под притиском јер им је речно да неће напустити полицијску станицу док такве изјаве не потпишу. Дакле, они су потписали неке изјаве на албанском језику, а у ствари не знају шта су потписали.“

Костић је на коференцији за новираре навео је још један пример притисака који се, како каже, врши на њихове кандидате.  Општина Грачаница је пријавила Г.И Српска за истицање билобрда на јавном предузећу Комуналац које ради при општини Приштина, односно по систему Републике Србије за кршење закона о општим изборима на Косову по коме није дозвољено истицање на јавним предузећима. Централна изборна комисија је потом казнила „Српску“ новчаном казном од 400 евра.

„Ми ћемо уредно да платимо ту своју казну и унапред да им се захвалимо зато што су признали институције републике Србије у Грачаници. Захваљујемо се и општини грачаница што је уопште поднела овакву пријаву и што је иницирала признавање институција републике Србије“.

Костић је још једном позвао политичке противнике на фер борбу, истакавши да цепање плаката и прскање билборда није начин за придобијање гласача.

Говорећи о изборном материјалу, кандидат за градоначелника у општини Грачаница Бранимир Стојановић рекао је да постоји материјал који није статусно неутралан и да се тиме крши Бриселски споразум. Чињеница да је, како је навео, и члан ЦИК-а изабран прилично касно говори о томе да „некоме одговора да Срби изађу у што мањем броју и да немају легитмне представнике“. „То је наша борба и ми ћемо истрајати на ономе што је договорено у Бриселу  и оно што јесте пут који пробијамо са Владом Републике Србије“, закључио је Стојановић.

КИМ радио

Један коментар

  1. Ukoliko izadjete na izbore koje je organizirala “fantom drzava” onda u potpunosti prihvatite takvo “fantom” ponasanje. Najvaznije je da ne zaboravite da kada i ako sve prihvatite, morati cete i prihvatiti pobjednika koje ce Vam nametnuti organizatori izbora, bez obzira na stvarno stanje stvari. PAMET U GLAVU, IZBORA N E M A DOK
    IH DRZAVA SRBIJA NE RASPISE!!!!!!!!!!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *