Преминуо Александар Тијанић

Александар Тијанић, генерални директор РТС-а, преминуо је вечерас у Београду у 64. години.

Александар Тијанић рођен је 13. децембрa 1949. године у Ђаковици. Живео је у Подујеву, Приштини и Београду.

Студирао је журналистику на Факултету политичких наука у Београду, одакле је, као најталентованији студент, позван у недељник НИН где започиње професионалну каријеру.

После тога постаје главни уредник часописа Интервју. Основао је телевизију Политика и био њен први директор. Од 1994. године преузима место директора БК телевизије.

Крајем осамдесетих је почео да пише и за загребачки Старт и Данас, као и за сплитску Недељну Далмацију где се истакао својом колумном En passant у којој је критички коментарисао тадашњи комунистички режим, односно догађаје у вези са антибирократском револуцијом. Објављивао је политичке колумне у љубљанској Младини исарајевском Ослобођењу.

Године 1991. вратио се у Београд где је уређивао Спортски журнал. Године 1997. покренуо је дневни лист Грађанин, који је убрзо престао да излази. Од 1998. до 1999. године писао је колумну у недељнику Европљанин.

Тијанић је од 1994. године био министар информисања у Влади Србије, а био је и саветник за информисање председника СРЈ Војислава Коштунице од 2001. до 2004. године.

Генерални директор РТС-а био је од 2004. године, биран је у два мандата. Покренуо је дигитални канал културе на РТС-у.

РТС је у време Тијанићеог мандата снимио серије изузетне гледаности: “Село гори, а баба се чешља”, “Бела лађа”, “Горки плодови”, “Рањени орао”, “Мој рођак са села”, “Грех њене мајке”, “Улица липа” и многе друге.

Такође, за његовог мандата, РТС је 2008. године организовао Евровизијско такмичење које медијски стручњаци оцењују као једно од најуспешнијих.

Према Тијанићевој замисли, у нашу кућу примљено је 100 младих стручњака.

Последњи пут се појавио у јавности 23. октобра на расправи о јавним медијским сервисима.

Тијанић је био ожењен, а иза себе је оставио супругу, сина и кћерку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *