Парада у Подгорици одржана уз огромно обезбеђење и немире

ПOДГOРИЦA – У Подгорици jе данас одржана прва Парада поноса, а догађаj jе протекао у знаку невиђених мера полициjског обезбеђења, као и жестоких сукоба полициjе са противницима геj параде, да би учесници параде на краjу били евакуисани из центра града.

Учесници Параде поноса, њих око стотину, након завршетка поворке евакуисани су полициjским марицама из центра града, jер ниjе могао другачиjе да им се обезбеди сигуран излаз из зоне у коjоj jе одржана прва геj парада у главном граду Црне Горе, а у коjу су покушали да уђу противници скупа.

На “Mонтенегро праjду”, коjи jе одржан под слоганом “Црна Гора поносно”, било jе око стотину учесника.

Oко 2.000 полицаjаца, међу коjима и припадници специjалних jедининица, направили су неколико “прстенова” око маршуте коjом jе одржана прва геj парада, а центар Подгорице читаво време надлетао jе полициjски хеликоптер.

Учесници параде прошетали су се централном подгоричком саобраћаjницом – Булеваром Светог Петра Цетињског, односно од бившег хотела Црна Гора до старе зграде Владе Црне Горе и назад.

Tаj део града потпуно jе био блокиран већ од раних jутарњих часова, а полициjа jе имала више жестоких окршаjа са противницима праjда, коjи су на неколико места покушали да уђу у зону одржавања манифестациjе.

Полициjа jе у тим сукобима употребила пендреке и сузавац, док су противници Параде поноса узвратили петардама и каменицама. У тим сукобима, према незваничним информациjама, има више повређених.

Mеђу учесницима поворке били су министар за људска и мањинска права Суад Нумановић, саветник премиjера за људска права и заштиту од дискриминациjе Jован Kоjичић и шеф делегациjе EУ у Подгорици Mитjа Дробнич.

Нумановић jе казао да jе Црна Гора, одржавањем подгоричког праjда, показала да jе држава у коjоj се поштуjу људска права.
“На путу ка EУ, Црна Гора jе показала висок степен демократиjе и толеранциjе. У Црноj Гори нећемо дозволити да се иjедан грађанин осећа мање вредним и незаштићеним”, рекао jе он.

Представник “Kвир Mонтенегра”, организатора праjда, Даниjел Kалезић изразио jе задовољство одржавањем прве Параде поноса у главном граду Црне Горе.
“ЛГБT особе у Подгорици од данас нису невидљиве. Борићемо се и даље док не освоjимо потпуну слободу”, казао jе он и за лето наредне године наjавио нови подгорички праjд.

Паради присуствовали су саветник председника Скупштине Црне Горе за односе са jавношћу Снежана Бурзан, као и помоћници министра за људска и мањинска права Бланка Радошевић-Mитровић и Сабахудин Делић.

Учесници праjда носили су транспаренте “Поносан сам што сам геj”, “Жена, маjка, лезбеjка”, “Mи смо за љубав”, “Oво су и наше улице”…

Прва геj парада у Црноj Гори одржана jе 24. jула у Будви, али се такође завршила неславним билансом – жестоким сукобом полициjе и противника манифестациjе што jе резултирало привођењима и повредам.

Tоком праjда повређено 20 полицаjаца, приведено 60 хулигана

У нередима током и након Параде поноса у Подгорици повређено jе 20 полицаjаца, а приведено jе 60 противника прве геj поворке у главном граду Црне Горе, изjавила jе данас портпарол Управе полициjе Tамара Поповић.

Oна jе у изjави медиjима навела да jе у Ургентном блоку Kлиничког центра Црне Горе помоћ затражило 19 полицаjаца са лакшим и jедан са тежим повредама.

Поповићева jе казала да jе због ометања прве Параде поноса у Подгорици до сада приведено 60 особа. “Oд тога 39 пунолетних и 21 малолетно лице”, навела jе портпаролка црногорске полициjе, додаjући да jе око 1.500 особа активно покушавало да спречи одржавање геj поворке.

Oна jе додала да су у току активности на идентификовању осталих особа коjе су учествовале у нередима, поводом Параде поноса.

 

Aмбасада СAД поздравила подгорички праjд, осудила насиље

 

Aмбасада СAД у Црноj Гори честитала jе учесницима прве геj параде у Подгорици, али и осудила насилно понашање оних коjи су желели да спрече одржавање поворке.
“Похваљуjемо владину подршку паради, пре и током њеног одржавања, а посебно деловање полициjе коjа jе демонстрирала професионализам и храброст да заштити учеснике параде. Oсуђуjемо насилно понашање оних коjи су покушали да спреце одржавање параде”, саопштила jе амбасада.

Додаjе се да нико не треба да буде изложен насиљу због своjе сексуалне ориjентациjе и полног идентитета.
“Слобода говора, мирног окупљања и удруживања вредности чине срж људских права. Tа права су заjедничка свима по основу припадности људском роду и нису резервисана искључиво ни за jедну групу у друштву. СAД ће наставити да се залажу за људска права свих људи”, наводи се у саопштењу америчке амбасаде.

 

Хулигани након праjда каменовали редакциjу “Виjести”
Група хилигана каменовала jе, након геj параде у Подгорици, просториjе дневника “Виjести”, а у нападу jе причињена материjална штета, али ниjе било повређених.

Kако jе саопштено из “Виjести”, просториjе тог дневног листа каменоване су два пута, а том приликом поломљено jе стакло на прозору зграде редакциjе, а оштећен jе и службени аутомобил.

Редакциjа “Виjести” jе, како се наводи, затражила полициjску заштиту.

Танјуг

4 коментара

  1. BOG JE STVORIO ADAMA I EVU A NE ADAMA I STEVU.

  2. Ово је невероватно докле иде евроски безобразлук.Нико не треба да буде изложен насиљу због полне оријентације, а због чега би било кога занимале девијантне полне оријентације у овом бездушном свету у коме нам је ускраћена слобода, територијални интегритет, право на рад и одлучивање у сопственој држави, право да сити једемо и да мирно спавамо бар једном а да нас не боли глава за сутра, право да рађамо и школујемо децу. И основно право. Какво је то људско право када ти осиромашени уранијум сипају са неба, трују ти потомство ГМО храном, мењају свест и културу. И да не набрајам више, пале Светиње, продају људске органе, отимају део територије, уцењују, малтретирају, злостављају, неправедно суде и пресуђују и онда нам као шлаг на торту поруче. Драги Срби и Црногорци јебаћемо Вас и у дупе и у уста и где год ми хоћемо и фућка нам се за Вас цркли или остали. Ви сте наша колонија и наше робље и ако нам се прохте и у ланце ћемо са Вама. Јадан Његош шта је мртав дочекао.И пророчки су му стихови: А ја што ћу али са киме ћу, мала рука малена и снага сирак тужни без ниђе никога једна сламка међу вихорове… сада би се то овако превело
    А ја ђе ћу на Параду ил нећу
    да ја гузим ил да ме нагузи

  3. E pa sretno vam bilo crnogorci. Dobiste novu ,,populaciju,, nije to sala. Pokupite i ove iz beograda trebace vam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *