Oсвештан Саборни храм СПЦ у Подгорици

ПOДГOРИЦA – У Подгорици jе данас освештан Саборни храм Христовог васкресења, наjвећа православна богомоља у Црноj Гори.

Након освештења уследила jе света архиjереjска литургиjа коjу води васељенски патриjарх Вартоломеj, након чега се очекуjе његово обраћање окупљенима.

Српски патриjарх Иринеj казао jе да освештење Саборног храма Христовог васкресења у Подгорици представља велики и славни дан не само за нашу цркву и народ, већ и за читаво православље и хришћанство.

Према његовим речима, освештање Саборног храма СПЦ у Подгорици jе круна прославе годишњице Mиланског едикта.
“Нека оваj храм васкрсне свако добро и истину и да нас води путем мира и слоге. За те ствари молиће се оваj храм, али и сви они коjи буду улазили у њега”, казао jе патриjарх Иринеj.

Oн jе истакао да Саборни храм СПЦ у Подгорици представља понос наше вере и изразио захвалност свима коjи су помогли његову градњу.

Васељенски патриjарх Вартоломеj позвао jе на jединство православне цркве у Црноj Гори и поштовање канона.

Oн jе навео да освештање Саборног храма представља позив на jединство цркве, додаjући да нико нема власт да ствара нове православне цркве на овом простору.
“Црква ниjе удружење и суд не одређуjе њено постоjање и статус, већ jе Христос основао и њом само могу да управљаjу његови апостоли и њихови наследници, а не било ко коjи око себе окупи своjе присталице у ту организациjу назове црквом”, истакао jе патриjарх Вартоломеj.

Патриjарх васељенски jе позвао на поштовање канонског поретка.
“Tреба поштовати канонску процедуре. Ниjе прихватљиво и за осуду jе да нека локална црква себе проглашава за аутокефалну”, казао jе он.

Патриjарх Вартоломеj jе додао да онаj ко прати Христов пут не може погрешити.
“Чуваjте своjу везу са крстом и Христом”, поручио jе он.

Према његовим речима, освештење Саборног храма jе симбол васкресења православне цркве у Црноj Гори, коjа jе након Другог светског рата истрпила броjна искушења.

Патриjарх Вартоломеj jе казао да jе православље и данас гоњено на разним местима у свету, а посебно на Блиском истоку.
“Православље се никад ниjе наметало. Православље никада ниjе било кога прогонило због његових верских убеђења. Православље jе и данас прогоњено у многим земљама, али не узвраћа на задате ране”, навео jе он.

Саборни храм Христовог васкресења jе наjвећа православна богомоља у Црноj Гори.

Oсвештању су присуствовали поглавари православних цркава, међу коjима српски патриjарх Иринеj, васељенски патриjарх Вартоломеj, jерусалемски патриjарх Tеофил и патриjарх московски и целе Русиjе Kирил.

Oсвештењу су присуствовали црногорски председник филип Вуjановић, потпредседник Владе Црне Горе и шеф дипломариjе Игор Лукшић, председник Републике Српске Mилорад Додик, као и представници других хришћанских цркава и верских заjедница.

Догађаj су пратили и представници свих црногорских опозиционих странака.

Свечаности jе присуствовао и велики броj верника и грађана Црне Горе и региона, а за праћење свечаности акредитовано jе 30 новинарских екипа.

Црногорски премиjер Mило Ђукановић ниjе присуствовао освештању Саборног храма у Подгорици, али ће примити патриjархе православних цркава.

Саборни храм у Подгорици, чиjе jе изградња траjала две децениjа, има 1.380 метара квадратних, седам крстова на куполама, као и 17 звона од коjи jе jедно тешко 11 тона и наjвеће jе на Балкану.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *