КОШТУНИЦА ЗА „ПОЛИТИКУ“ – СРБИЈИ СУ ПОТРЕБНИ ОПШТИ ИЗБОРИ

Ситуација је таква да је за Србију најбоље да се иде на опште изборе. Први разлог за изборе јесте тај што је земља угрожена политиком да европске интеграције немају алтернативу, коју води власт, а други је што напредњаци и други нису спроводили оно што су у предизборној кампањи 2012. године промовисали, каже, у разговору за „Политику”, Војислав Коштуница, председник Демократске странке Србије.

Рекли сте да ова влада води Србију у пропаст, зашто?

Зато што је судбину Србије потпуно везала за чланство у Европској унији и нема те цене коју није спремна да плати зарад тога. То чланство, а пре тога и примена Споразума о стабилизацији придруживању, значи да Србија треба да се лиши Косова и Метохије, српског народа на КиМ, свих природних ресурса и богатства на КиМ и затим да уђе у економски аранжман у коме треба потпуно да сруши српску пољопривреду и индустрију, укидајући, у складу са ССП, све наше царине, омогућавајући да јака, субвенционисана европска пољопривреда потпуно уништи нашу. То води Србију у економску пропаст.

 

Шта предлажете?

Србија би требало да напусти европске интеграције и да се развија у складу са својим интересима. Политичка неутралност омогућава нормалну сарадњу са свим државама и на западу и на истоку и пре свега економску сарадњу са ЕУ. Постоји поред запада и исток, постоји Споразум о слободној трговини са Русијом, сарадња са другим земљама на истоку. Зато је политика везивања за ЕУ неприхватљива, а најбољи доказ за то јесте озбиљна криза у ЕУ. Криза је таква да земље, које немају разлога да буду незадовољне статусом у ЕУ, крећу путем излаласка. Говоримо о Великој Британији, која најављује референдум о изласку, Исланду који је прекинуо преговоре…

Наша власт тврди да ћемо пропасти без ЕУ, да ћемо бити изоловани…

То је најјефтинија и најприземнија пропаганда. Те исте приче се могу чути и у Великој Британији од поборника њеног останка у ЕУ. Знате, Србија се више изолује ако се веже за савез држава које отимају њену територију, које је стављају у немогуће услове економске сарадње. Имате смањење царине на хрватске цигарете у тренутку када је Хрватска у ЕУ, није више део ЦЕФТА и не би јој следовала та погодност. То је био један од последњих услова да би Европска комисија обелоданила извештај о напретку. Уцена која долази из Брисела краја нема, почели смо са КиМ, а завршавамо са хрватским цигаретама, ГМО…

Министар Расим Љајић је рекао да је Србија 2000. године потписала уговор са Хрватском, по коме су царинске стопе за хрватске цигарете биле 15 одсто, а за српске у Хрватској 38 одсто и да је то само пренето у ЦЕФТА споразум, ви сте га потписали?

Па зашто садашња власт не остане при односу који је одређивала ЦЕФТА него даје нове повластице Хрватаској. Знате шта, знам само једну ствар-Хрватска је члан ЕУ и та велика наднационална творевина које се зове ЕУ ставља Хрватску у привилегован полажај у односу на Србију. Брисел фаворизује Хрватску у односу на Србију, која је спремна да да све, а да не добије ништа. После одрицања од територија, попуштања Бриселу, па Загребу, нема тога ко неће бити мотивисан да нешто затражи, или отме од Србије, захваљујући оваквој политици.

Председник Томислав Николић каже да је ова власт учинила да Србија, после много година, буде срећна земља, која има наду и будућност?

Србија данас није срећна него озбиљно угрожена земља. Она је у таквом положају због упорног инсистирања на евроинтеграција, свих уступака и цене коју мора да плати и то на крајње бедан и понижавајући начин. Ако се та тенденција настави, Србија ће бити у све тежем положају, близу нечега што се зове прави слом. На крају крајева, могли смо да чујемо изјаве појединих наших званичника да је Србија пред банкротом.

Решење видите у окретању истоку, али се у последње време све чешће негативно говори о енергетском споразуму са Русијом, који је подржало више од 200 посланика у српском парламенту, а који је ваша влада потписала. Поред осталих и министарка Зорана Михајловић се жали на рудну ренту од три одсто, док је у другим земљама она 8, па и 12 одсто?

Јужни ток је од изузетног значаја за Србију. Споразум је подржао највећи део посланика, а на његовом потписивању, поред министра који га је потписао (Велимир Илић), били смо председник Србије (Борис Тадић) и ја. Тај споразум треба да осигура енергетску будућност Србије и да покрене привреду, која је наш главни проблем. Видим да се у овом тренутку води кампања да се тај споразум сруши. Био сам сведок кампање против једног, такође, врло повољног аранжмана за Србију, концесије за ауто-пут Хоргош – Пожега. Када је, 2008. године на власт дошла Демократска странка, тај споразум је срушен. Тог пута сада нема. Слично се нешто сада дешава са Јужним током.

Рудна рента?

У Москви је потписан оквирни споразум, нико није улазио у детаље. Ти детаљи су прецизирани нешто касније, нису део тог споразума. Примедба о рудној ренти апсолутно нема везе са суштином споразума и она је један од начина да се тај споразум руши.

Нисте могли да будете, да тако кажем, пажљивији кад су договарани детаљи?

Детаљи нису утаначени у време када је споразум потписан и када сам ја био председник владе. Много детаља је касније утврђено, али све је то мање важно у односу на суштину споразума и онога шта он може да донесе Србији.

Оштро критикујете владу и СНС, па, ипак, сте заједно срушили Драгана Ђиласа и власт у Београду?

Интереси ДСС-а, СНС-а и СПС-а су се ту, на неки начин, сусрели.

С тим што ДСС годинама говори да ДС и Ђилас треба да оду због штете коју су нанели и да оду за добро Београђана. Кад се та прилика указала гласали смо за смену Ђиласа. Сматрамо да је најбоље да се иде на изборе, да се на њима одлучи. То је најчистије и, рекао бих, најчасније и због тога ДСС није хтела да уђе у власт без избора.

Заједно сте и у захтевима за расписивање избора у Војводини?

ДСС је много раније почела конкретно да указује на погубну политику покрајинске власти, коју предводи један од челника ДС-а.  Доказивали смо противуставност Закона о надлежностима Војводине и Уставни суд је 22 одредби прогласио неуставним. На УСС је да то што је неуставно у закону примени и на Статут, мада ту видимо неко оклевање. Наша борба да Војводина има статус у складу са Уставом Србије, почела је много пре незадовољства које СНС има у Војводини из неких других разлога. Мислим да је ситуација у земљи таква да су нам потребни општи избори.

Шта доносе општи избори кад сва истраживања показују да ће напредњаци, такорећи, моћи да владају сами?

Избори показују народну вољу а не анкете. Напредањаци нису водили политику коју су промовисали у предизборној кампањи, то је већ озбиљан разлог за изборе. У сваком случају први разлог за изборе је тај што је земља угрожена. Е, сад да видимо да ли ће, на неким будућим изборима, СНС поновити оно што су говорили у прошлој кампањи, а на чему су  добили изборе. Анкете оставимо онима који их праве.

Локални избори, последњи су били у Врбасу, показују да напредњаци побеђују?

Има ту неколико ствари. Прва је, што је делимично разумљиво, да онај ко је на власти има предност на локалним изборима, када се организују избори у само једној општини. Друга ствар јесте кампања, која је просто невероватна, кад је реч о ресурсима које странке у власти, а кад се говори о Врбасу, мислим на СНС и СПС, које су у републичкој и ДС, која је у покрајинској власти, користе. Огромна средства се разбацују, па смо имали претње, уцене, физичко насиље, то је заиста бацило сенку на те изборе. Сви смо то видели, а једино демократски свет у Бриселу то не види. Оцена о томе неће ући ни у један њихов извештај.

ДС се до неба жалио, али нисам чула да је ДСС то помињао?

Ми смо најопширније и најдокументованије то учинили поводом републичких избора 2012. године, али то је усамљен глас у нашој јавности и демократском свету. Дакле, ми смо указивали на све што се дешава и нека ова моја изјава сведочи о томе. То је разлог више да се распишу ванредни општи избори у земљи.

Кајете ли се што сте, на неки начин, омогућили овакву власт, пошто председник Николић каже да не би било ове владе да он није победио, а сви се слажу да је ваша подршка њему допринела победи?

Сматрали смо да политика коју је водила ДС и Коалиција Заједно за европску Србију мора да се заустави. ДС је преломила да Косовом треба платити улазак у ЕУ. Томе је требало рећи не, а када је речено, било је природно да се подржи нешто што је насупрот томе било најизгледније. Ми смо од тада, на различите начине, упозоравали СНС и очекивали од ње да не направи најпогубнији потез у својој политици-потписивање Бриселског споразума. Хтели смо да утичемо да се то спречи. Нажалост, они су то учинили.

Очекујете ли истовремене београдске и републичке изборе?

То је једино добро решење.

С обзиром на ово, да кажем, разочарења у СНС, да ли је могућа сарадња ДСС-а са СНС-ом у власти, после избора, у Београду и у Србији?

Са потписивање бриселског споразума СНС је задала кобан ударац Србији и закорачила је на пут погубне политике која озбиљно угрожава Србију. Политика ДСС је потпуно супротстављена њиховој политици у Србији и ми са таквом политиком немамо ништа заједничко.

……………………………………………………………………………………………….

НЕ СМЕ СЕ ИЗАЋИ НА ИЗБОРЕ НА КИМ

 

Остајете усамљени у позиву Србима на Косову и Метохији да не изађу на изборе, пошто их је и патријарх Иринеј позвао да изађу?

Постоји озбиљан разлог да се не изађе. Избори се одржавају по косовским законима, расписала их је председница лажне државе Косово, коју власт у Србији тобоже не признаје, и то је разлог зашто на њих не треба ићи. Они произилазе из Бриселског споразума, који је садашња власт потписала, чији смисао јесте у укидању, растурању државе Србије и њених институција као, тобоже, паралелних на КиМ. То су кључни разлози зашто ДСС сматра да се на такве изборе не сме изаћи.

 

Патријарх Иринеј?

Добро је познато да је ДСС са својим ставом изашла у јавност пре изјаве патријарха Иринеја, а добро је познато и да никада нисам непосредно полемисао са српским патријархом.

 

Министарка енергетике Зорана Михајловић поручила је са Космета „онима који позивају на бојкот“ да неизлазак на изборе значи пропаст за Србе?

Пропаст је ако Србија изгуби КиМ, а до тога је само један корак-правно обавезујући споразум који треба да уследи после избора на Косову, е да би Србија кренула ка Европској унији. Ми сматрамо да треба водити политику непристајања, преговарања, замрзавања једног спора. Ово друго значи један отворен процес у коме браните нешто што је ваше.

 

Уколико Срби не изађу, Албанци ће владати и у местима у којима су Срби већина?

То је тако ако признате законе Косова. Ако их не признате, онда имате нешто што је отворен процес, с чим се не слажете. Као што је за нас лажна држава Косово и његова председница, лажни би били и неки, евентуални, вршиоци власти из редова Албанаца у појединим општинама. Знам да је велико расположење народа, поготово на северу КиМ, да се на те изборе не изађе, а знам и да власт води жестоку кампању, пуну насиља, притисака, уцена и свега осталог да натера народ да на изборе изађе и да пристане да живи у туђој држави.

 

Председник Николић је рекао да је лако седети у Београду и позивати Србе да не изађу на изборе, осећате ли се прозваним?

Право питање је зашто власт и Томислав Николић не позову Србе да изађу на изборе које би Србија расписала, по српским законима, у складу са српским Уставом. Ваљда постоје неке обавезе које сви они имају по Уставу Србије.

http://dss.rs/srbiji-su-potrebni-opsti-izbori/

2 коментара

  1. Steta sto narod ne kapira Kostunicu vec jos naseda na floskule koje je jos DS plasirao o n jemu.Vojo ,spasi Srbiju ovog ludila.

  2. Marionete rasturaju do kraja i potpuno.
    Sve se to vidi iz podrške koje imaju od unijata i globalista.
    Narod, ko je to, što misliti o onima koji slave rasturenje države i daju podršku medenom ?
    Spasa nam nema, medeni nas vodi dugoročno u propast i nestanak…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *