Јавни корак од пропагирања педофилије (други део)

Пише Небојша Бакарец

Деца не могу бити хомосексуалци или деца нису „QUEER“, што приређивачи изложбе у укп „пароброд”посредно негирају

Ова прича има и лични тренутак, који сам поменуо на почетку текста. Пређимо на ствар. Пролазећи, 26. септембра, поред УКП, приметио сам паркиран полицијски комби. Полиција ме је обавестила да дежурају због неке манифестације у оквиру Параде срама. Погледао сам сајт “Пароброда”(Одредница 7) и установио да тамо стоје следеће информације (Одредница 8), написане најситнијим словима: “23-27 септ., РЕВИЈА ДОКУМЕНТАРНИХ И ИГРАНИХ ФИЛМОВА У ОКВИРУ БЕОГРАДСКЕ НЕДЕЉЕ ПОНОСА” и “уторак 24 септ. Изложба „НАШЕ КВИР ДЕТИЊСТВО“, у организацији Омладинске групе Хелсиншког одбора за људска права Београд- кроз фотографију и филм, презентује одупирање очекиваним радним улогама и хетеронормативности у детињству”. Погледао сам изложбу заједно са сниматељем кога сам самостално ангажовао. Намера је била и да поразговарам са директорком. Госпођа се појавила док сам посматрао изложбу и нормално се понашала, као и ја, уосталом. Међутим, у разговор се непотребно умешао службеник УКП, г. Златко Црногорац који је, урлајући, најгрубље извређао и мене и сниматеља. Пошто је човек постао познат прошле године, подсетићу вас да је г. Црногорац 7. маја 2012. године на свом јавном Фејсбук профилу објавио следећи срамотни текст, о чему су известили многи медији, идентификовавши га као функционера ЛДП-а (Одредница 9) и кандидата ЛДП-а за градског одборника, на 16. месту листе (Одредница 10). Цитирам г. Златка Црногорца :”Дакле овако: реално, да нас је милосрдни анђео више избомбардовао и побио барем трећину можда би се опаметили ко Јапанци и Немци, овако ту смо где смо.” (Одреднице 11,12 и 13). Крвожедни службеник „Пароброда“ жали што нас НАТО није побио „барем још трећину“. Функционер ЛДП жали што НАТО није починио још већи злочин, конкретно- геноцид. Јер, трећина нас грађана Србије, то је око два и по милиона људи. Златко Црногорац жали што НАТО није побио два и по милиона грађана Србије, од чега би најмање пола милиона била деца! И ником ништа. Нису се огласили ни повереница за заштиту равноправности, ни заштитник грађана, ни тужилаштво, ни полиција, ни градоначелник, ни председница општине Стари град, ни директорка „Пароброда“. Господин Црногорац је службеник тог „Пароброда“, чији је оснивач Општина Стари град, и прима плату коју обезбеђује Општина, односно грађани Београда и Старог града. Због тога што је тада изговорио, дотични службеник није сносио никакве консеквенце. При томе је исти службеник и члан УО из реда запослених, већ два мандата. Средином 2012. је награђен поновним избором у Управни одбор (ко не зна, да зна- чланове УО из реда запослених, у пракси, изабере директор- а, само формално синдикат или запослени). Реците ми, да ли мислите да сам ја ненормалан јер сматрам да је г. Црногорац морао да одговара за ширење мржње и убилачке намере спрам свог народа?

После краћег разговора са директорком о изложби и безбедности, предложио сам јој да поднесе оставку, с обзиром да о поменутим манифестацијама није одлучивао УО, нити су УО и оснивач о томе обавештени. Најважније је да је директорка својим самовољним поступањем најгрубље занемарила питање безбедности које је овде суштинско. Господин Црногорац је поново заурлао да ћу пре ја бити смењен. С обзиром на однос снага у Општини, дао сам му за право (успут, г. Златко Црногорац се данас одриче ЛДП-а, каже, није члан ЛДП-а – странке која га је запослила и ставила на градску листу, која је неславно пропала – али је и даље острашћени „другосрбијанац“).

Да додам још неке инфоормације. Општина Стари град је у много чему општина број један у Београду. Већ неколико година као општинска установа ради „Установа културе Пароброд“ (у даљем тексту УКП). УКП је наследник Центра за културу Стари град. Директорка установе је функционерка ЛДП-а, госпођа Милена Рајковић (када је изабрана, власт у општини су чинили ДС, ЛДП и Г17). У овом мандату у општини су на власти ДС, ЛДП, али и СПС и ДСС. Средином прошле године, после избора, писац ових редова је од стране Општине именован за члана УО УКП, на предлог ДСС. Да подсетим да сам 16 година био одборник тамо – од 1992. до 2008. Сматрао сам да својим искуством могу помоћи овој новој и симпатично замишљеној установи културе. Показало се, нажалост, да сам због припадности ДСС-у, доживљен као реметилачки и туђински фактор, без икаквог основа.

[restrictedarea]

Изложба „Наше изопачено детињство“ Вратимо се суштини. На изложби је дељен пропагандни материјал Параде срама, Црна књига “Прајд. Нормално” на 40 страна. На изложби су биле изложене фотографије обнажене, малолетне деце различитог узраста од две до десет година. Наводно, то су фотографије из детињства садашњих педера и лезбијки. О томе не постоји никакав доказ. Посетилац изложбе је могао само да види наслов изложбе „Наше квир детињство“ и фотографије неке дечице. Какве везе имају ти анђели са ЛГБТ групацијом, или са хомосексуалношћу уопште? Деца не могу бити и нису хомосексуална, деца нису сексуални објекти или субјекти уопште, нису дакле хетеросексуални ни хомосексуални. Чак и да то јесу старе фотографије данашњих педера и лезбијки, то је неважно. Због чега? Због тога што ова изложба повезује децу са сексуалношћу, у овом случају са хомосексуалношћу. То је само корак од пропагирања педофилије. Од педерофилије до педофилије је само корак. Овде се ради о злоупотреби деце. Уосталом, сам корен речи педер и педерастија је настао из грчке речи „паидерастиа“ што значи љубав према дечацима (Одредница 14). Дечја сексуалност почиње да се изражава и да расте у пубертету и заокружује се тек на крају пубертета. Какве везе имају фотографије невине, обнажене деце са хомосексуалношћу? Никакве. Какве везе имају та деца са називом изложбе “Наше квир детињство”? Никакве. Да ли изложба каже да су та деца “квир”, односно хомосексуалци? Да, каже. Поред тога што означава хомосексуалну особу, квир (queer) такође значи и извитоперен и изопачен (Одреднице 15 и 16). Ко нормалан може да тврди да су деца хомосексуална? Нико нормалан. Само Хелсиншки одбор и организатори Параде срама. Тачно преведен назив изложбе је „Наше хомосексуално детињство“ или „ Наше изопачено детињство“. Веома погрешна и увредљива тврдња. Срећом, изложба је затворена 29.септембра.

Безбедност грађана Основни разлог мог одласка у установу, у којој сам члан УО, питање је безбедности, поред неслагања са скандалозном тематиком изложбе. Указао сам директорки на њен неодговоран поступак и самовољно поступање поводом организовања те две манифестације, јер није водила рачуна о безбедности запослених у „Пароброду“, о безбедности станара околних зграда, те сигурности покретне и непокретне имовине. Ово говорим због тога што је 2. фебруара 2008. у истом објекту тадашњег, од општине отуђеног Центра за културу Стари град, одржана изложба (Одредница 17) која је величала шиптарског терористу и убицу, лидера терористичке ОВК- Адема Јашарија (Одредница 18), кога су “уметници” из Приштине представили у маниру поп арта у природној величини, у униформи, крвавих руку( вероватно окрвављених српском крвљу?). Ова изложба је изавала огромне протесте и у Новом Саду, одакле је протерана, и у Београду, где је затворена, чим је отворена (полиција је својом одлуком забранила даље одржавање изложбе из очигледних безбедносних разлога). Те вечери, у време отварања скандалозне изложбе, био сам присутан уз полицију на лицу места, као заменик председника општине и као станар Јевремове улице, између две крајности, између оних који су отварали срамотну изложбу, и оних хиљаду припадника организација које су се противиле изложби. Само захваљујући полицијским кордонима, спречени су нереди и сачувана је безбедност људи и објеката. Апсолутно исти ризик је постојао и овом приликом, овог септембра, јер је сутрадан било најављено одржавање ризичне Параде срамоте. Наравно, нико није могао претпоставити да ће Парада срама бити забрањена, већ се морао руководити чистим безбедносним принципима. Првим, да овакву изложбу спорног садржаја не треба организовати. И другим, да с обзиром на наведено искуство из 2008. треба знатно појачати присуство полиције (десетак полицајаца је било недовољно). Међутим, околности су данас лошије него у фебруару 2008. јер је овај режим европоданички, не штити традиционалне вредности и не забрањује пропаганду хомосексуалности малолетницима, односно деци. Полиција је сасвим разумљиво могла да скрати одржавање поменуте изложбе до четвртка или петка, и да се то објави. Тада не би постојала опасност да се евентуални нереди са евентуалне Параде пренесу и на угао Јевремове и Капетан Мишине (сетимо се како су се нереди 2010. пренели на шири центар града). Срећом, Парада срамоте је забрањена па је значајно опао безбедносни ризик и на овој локацији. У петак, после посете изложби и разговора са директорком, као члан УО, упутио сам званичан допис руководству општине у коме их обавештавам о поменутој спорној изложби и осталим спорним манифестацијама у УКП-у. У том допису апелујем да челници општине упуте званичан позив полицији да још адекватније заштити поменути објекат и његову околину.

„Пароброд“, приватна установа? Да вас подсетим, ради се о општинској институцији културе, коју она стопостотно финансира са око 32 милиона динара годишње, а адаптација тог простора је завршена средином ове године – уложено је око 800.000 евра (око 90 милиона динара). И овде се поставља још једно питање. Да ли грађани Старог града и Београда дају свој новац (општина Стари град се потпуно самостално финансира захваљујући приходима од пословног простора) да би се у институцији културе промовисала Парада хомосексуалаца, и још горе, да би се деца повезивала са хомосексуалношћу? Апсолутно не. Још није забележено, нигде, ни у једној институцији која се финансира из буџета, да су се она или њен директор одважили да поступају супротно жељама грађана, супротно жељама оснивача те институције. То се први пут догодило сада. Директорка је, поступајући по себи датом дискреционом праву, самовољно дакле, одлучила да уступи јавни простор организаторима Параде хомосексуалаца и Хелсиншком одбору, надајући се да ће то остати скривено од очију анестезиране јавности. Одлучила је да им уступи и државни простор и државна средства. Нисам приметио да је тако одлучно уступала простор и материјална средства дечијим удружењима или удружењима пензионера који су убедљиво најбројнији становници општине Стари град. Као члан УО који је третиран као персона нон грата, морам да констатујем да су госпођа Рајковић и господин Црногорац, сходно својим личним и политичким убеђењима, потпуно приватизовали поменуту установу културе. Не спорим да је госпођа Рајковић доказала да је формално способан менаџер у култури (гђа Рајковић је по образовању музички уметник- виолинисткиња, одлична, успут да поменем) али је заборавила суштину- да УКП не треба да се обраћа само старосној групи између 20 и 40 година већ свим становницима Старог града. Заборавила је да УКП не треба да буде само играоница културе Друге Србије, ЛДП-а и сличних групација, нити да задовољава помодне урбане трендове у култури. То што је, од скора, Кућа Ђуре Јакшића, у надлежности УКП, није никакав алиби јер је тај простор невелики а средства за ту намену минимална. Традиција и наслеђе и те како могу да се „упакују“ у савремене и привлачне форме. О традиционалним вредностима- попут Породице, да и не говорим. Да ли су госпођа Рајковић и господин Црногорац, спремни да организују низ манифестација које би славиле породичне вредности, које би славиле и уздизале Породицу, као основни чинилац друштва? Сумњам. Сумњам, али ћу им предложити.

У четвртак, дан пре него што ће ово гласило изаћи из штампе, биће одржана седница Управног одбора „Пароброда“. Предложићу да се расправља о штети која је настала и која је могла настати због спорне изложбе и ревије филмова. Предложићу да се припреме манифестације које ће приказивати породичне вредности. Па да видимо. Већ ми је јављено да ће бити тражено да се расправља о „инциденту који сам изазвао“, што ме нагони на грохотан смех. Госпођи директорки сам већ предложио да поднесе оставку. Директора установе бира општина Стари град, у којој ДС и ЛДП имају већину и без ДСС и СПС. Стога је директоркино место осигурано. Што се мене тиче, без борбе нећу узмаћи. Ћераћемо се још.

Одреднице

 

7.1.http://www.ukparobrod.rs/

8.2.http://www.ukparobrod.rs/blog

9.3.http://beograd.ldp.rs/blog/blogeri.51.html

10.4.http://www.beograd.rs/download.php/documents/izbori/4izbornalista.pdf

11.5.http://www.kurir-info.rs/nato-je-1999-trebalo-da-pobije-trecinu-srba-clanak-236564

12.6.http://www.telegraf.rs/vesti/politika/215508-clan-ldp-nato-trebalo-da-pobije-trecinu-srba

13.7.http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/226382/

LDPovac-na-Fejsbuku-Da-nas-je-NATO-vise-pobio-mozda-bismo-se-opametili

14.8.http://en.wikipedia.org/wiki/Pederasty

15.9.http://en.wikipedia.org/wiki/Queer

16.10.http://hr.wikipedia.org/wiki/Queer

17.11.http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:210146-Pocepan-Adem-Jasari

18.12.http://sr.wikipedia.org/sr/

%D0%90%D0%B4%D0%B5%D0%BC_%D0%88%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%80%D0%B8

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Sta se sve vucara i smrdi drzavom Srbijom???? Nece ovo dugo jos. Fukare su se osilile.

  2. Čemu komentari,kada sve što se kaže konkretnije,jednostavno zbrišete.Desetak dana nisam htela ni pogledati laptop,nisam odolela,kupila sam pečat,ali tek danas.Komentar obaronesi i baronu Dačiću ste zbrisali,jako se ljutim na uredništvo.Zašto nije policija pohapsila taj helsinški,omladinski ološ?Znači,svi rade protiv svoje zemlje uz blagoslov vlasti.lDP davno je trebalo zabraniti.S kojim pravom govore,da je u bombardovanju trebalo ubiti dva ipo miliona ljudi i dece?Kada ne uspeju jedno tada čine drugo.Šta bi se desilo u bilo kojoj drugoj zemlji?Nebi se znalo ni šta im se desilo,niti bi iko smeo i da pita.Samo kod nas srba sve može,sve prolazi bez kazne.Zašto?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *