Дачић: Договорен механизам за посете КиМ

Договорено да се успостави механизам који ће омогућити несметане посете српских званичника Косову, рекао премијер Ивица Дачић после састанка у Бриселу са Кетрим Ештон и Хашимом Тачијем. Хладни рат је завршен, поручио Тачи.

Премијер Ивица Дачић рекао је после радне вечере у Бриселу са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон и косовским премијером Хашимом Тачијем да су се договорили да се успостави механизам који ће омогућити несметане посете српских званичника Косову.

“Ја сам рекао да ћу се повући из дијалога ако посете буду забрањене тако да сам уверен да ће их бити”, рекао је Дачић новинарима после 17. рунде дијалога под окриљем ЕУ.

Како је додао, ово је био један од успешнијих састанака и нада се да ће оно што је договорено током наредних недеља бити спроведено.

Српски премијер је рекао да је осим о посетама са Тачијем и Ештоновом разговарао о бирачким списковима као и о учешћу представника Срба у надгледању изборног поступка.

Дачић је подвукао да је постигнут договори да се у бирачке спискове упише још 12.000 косовских Срба у четири општине на северу. Уз то, поново ће се, на основу нових докумената, размотрити и могућност за упис много већег броја расељених и избеглих лица са Косова који живе у Србији, рекао је премијер.

Дачић каже да је договорено да “Српска” има представника у ЦИК-у, јавио је извештач РТС-а из Брисела.

До сада, како је рекао Дачић, Централна изборна комисија на Косову омогућила је да само 17 одсто потенцијалних бирача из редова избеглица и расељених може учествовати на изборима, што је оценио као изузетно мало.

Додао је да ће, преко жалби и увида у додатна документа, као што су подаци Комесаријата за избеглице Србије, моћи да се потврди право много већег броја Срба да новембра гласају на локалним изборима.

“Сад није време за тријумфализам и приче о томе ко је победио и ко је изгубио”, рекао је Дачић.

Косовски премијер Хашим Тачи рекао је, после разговора, да је састанак био конструктиван.

Слобода кретања поштоваће се “без дискриминације” рекао Тачи и додао да ће косовске власти одговорити на сваки захтев српских званичника да посете Косово, ако се поднесе захтев одговарајућим институцијама и по закону.

“Захтеви за посете ће се решавати у складу са процедуром”, рекао је Тачи и додао да је “хладни рат завршен”.

Ештонова је сазвала састанак пошто су се односи Београда и Приштине нагло заоштрили после одлуке косовских власти да забране функционерима из Србије, укључујући и Дачића, посете Косову током кампање за локалне изборе који ће се одржати 3. новембра.

3 коментара

  1. Биће посете док не гласају Срби , а онда да попијеш једну сиктер кафу са Тачијем.Предлажем ти Дачићу, да одеш до пограничне зоне и замолиш Ештонову да замоли Тачија да овај замоли шиптаре да не прелазе више у Србију и да се тамо задржавају, јер ако дођу до Београда ја сам озбиљно забринута куде ћеш ти а тако си велики и славан и тако смо се усрећили са тобом. Молим те замоли Ештонку да и тебе приме у шиптарску владу не би ли и њих усраћио као нас.Поведи и остале са собом.

  2. U našem lepom i bogatom srpskom jeziku nepostoje reči,kojima bih mogla opisati premijerov podvig.Impresivno,zadivljujuće.Ako Kosovo nije definitivno predato,kako to,da toj “veličini”-Dačiću,treba blagoslov,rugobe Eštonke i moćnog Tačija?Pitam se,kako su ubedili Srbe.Naši čarobni vlastodršci uspevaju samo tamo,gde treba poniziti svoju zemlju,svoj narod.Zašto ne dobiše odgovor o nestalim Srbima,i vađenju organa tih ljudi?Cela vlada je na golemoj stramputici,a mi ćemo se strmoglaviti.Pogledaj Gospode,svoje jadno stado,i,kazni predvodnike,tako osione i drske!Za izdaju,naš čestiti Njegoš bi rekao:”Rđom kapo dok ti je koljena”Luna.

  3. Moj presednice, nista Vi niste dogovorili cim govorite o nekim mehanizmima. Dok te mehanizme dogovorite, izbori ce proci,medjutim, drago mi je da Vi necete moci ici na Kosmet za vreme predizborne kampanje. Moram da kazem i ovo, Vi u Briselu nista ne dogovarate vec idete da Vam napune baterije kako bi obmanjivali srpski narod, ubedjujuci ga da ce mu u laznoj drzavi “Kosovo” biti bolje nego u Srbiji.Nadam se da nicija nije do zore gorela, pa nece ni Vasa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *