АМФИЛОХИЈЕ ПОЗВАО СРБЕ НА КОСОВУ ДА НЕ ИЗАЂУ НА БИРАЛИШТА

Митрополит црногорско-приморски Српске православне цркве  Амфилохије позвао је Србе на Косову да не изађу у недељу на тамошње локалне изборе јер би „свако гласање значило прихватање насиља и насилно отимање од Србије дела њене територије“.

Амфилохије је поручио да „нико на свету не би гласао за прихватање насиља одузимања држване територије државе која је с том територијом призната као чланица Уједињених нација „, пренела је Информативна агенција Митрополије Црногорско-приморске

„И по резолуцији 1244 Савета безбједности УН Србија је у УН с Косовом и Метохијом, као неотуђивим делом њене територије. Према томе, свако гласање (на косовским изборима) би значило насиље и насилно отимање од Србије њеног неодузимљивога дела који је срце свеукупне њене историје и њеног бића“, навео је Амфилохије.

„Према томе се управљајте“, поручио је митрополит СПЦ Србима на Косову.

5 коментара

  1. Кога да слуша српски народ, дали Митрополита или Патријарха,забрињава и једна и друга изјава делују лично а Сабор
    је друкчије донео закључак. Знасе дасте Ви Митополите и Ви Птријарху били да отерате Владику Артемија из своје Епархије.
    Он је био са својим народом против НАТО ИМПЕРИЈЕ, Висте дозволили
    Бајдену да посети Високе Дечане,нешта нештима у Вашим изјавама.

  2. Dragan RISTEV

    A u vezi izbora na K i M iz Rusije evo sledeće vesti:
    “Русија неће признати резултате локалних избора на Косову, јер Република Косово не постоји, рекао је на сусрету с представницима привремене скупштине аутономне покрајине Косово и Метохија заменик руководиоца фракције Праведна Русија у Државној думи РФ Михаил Јемељанов. Према његовим речима, на седници Думе која ће се одржати 12. новембра Праведна Русија ће истаћи предлог пројекта резолуције који осуђује одржавање нелегитимних избора у покрајини. Патриотске снаге РФ схватају да када се Срби боре за територијални интегритет земље, боре се и за Русију, рекао је Јемељанов.”
    Saopštava Glas Rusije. Dakle nije reč o stavu kakvog dobrotvornog ili kulturnoumetničkog društva.
    Na kome je red da o tome razmisli? Odgovor znamo svi. Troje ljudi. Hoćemo li da čekamo da razmisle pa da nam objasne svoje lične stavove. Gde će da se opravdaju? Na trgovima, na raskrsnicama, pored praznih fabrika, pored kontejnera. Nekada je kafana bila demokratska institucija. Sada su to đubrišta pored kontejnera. Sada su to stadioni.
    Vraćam se na reagovanje Mitropolita. Podržavam receno. Nikada se nisam dvoumio jesam li vernik ili ne. Nisam vernik. Majka moja jeste pravoslavne vere. I ja ću biti, ali imam uslov. Neka visoki sveštenici SPC podele svoju sudbinu sa narodom. Gladnim narodom. Neka raprodaju svoje dzipove, vile i ostalo bogatstvo.
    Neka svi žive skromno kao sto je ziveo i Patrijarh Pavle. I sveštenici srednjeg i nižeg formata, poziv i njima. Uostalom, u raju nema dzipova. Ali kažu ima nekih kontrolora svetaca koji podržavaju demokratsko izjašnjavanje o bivšem zemaljskom životu. Pa ga boduju na neki način. Tamo se izjašnjavaju svi o svojim postupcima. I Sveta Troica Nikolić, Vučić i Dačić ali i ministri, direktori, sefovi, svestenici… I novinari naravno, ma svi. Tom bih izjašnjavanju pred nepristrasnom komisijom na onom svetu, ako postoji, voleo da prisustvujem. E ono bi bilo jedino sto je važnije od Kosova i Metohije, srpske zemlje.
    A da bi K i M ostala srpska zemlja pročitajte, molim, prvu trećinu mog reagovanja.
    I NE glasajte.
    Vreme ide. Ono radi za nas. Pogledajte svetske vesti. Ko odlazi? Ko nastupa? Ko je dužan? Ko ima novaca? Ko nam je prijatelj? Ko je okupator? Ko nas ucenjuje? Od koga možemo dobiti podršku? I od koga mozemo dobiti samo po dršku za raznovrsnu upotrebu.

  3. Napisah komentar,cim cuh obracanje kosmetskom srpskom narodu od strane mitropolita crnogorko primorskog Amfilohija,da nikao ni pod koju cenu ne izadju na tzv.kosovske izbore. Pri tom sam objektivno opisao i predstavio tzv.episkopa SPC irineja,sa sve njegovu mantiju.Moj komentar nije prosao kod administratora. Danas citam u list”Kurir” izjavu ovog istog srpskog tzv.”patrijarha” koji ponovo poziva kosmetske srbe da sami sebi presude i izadju na izbore.Ali istovremeno,veoma nepristojno u ruzno za jednog tzv.”episkopa” SPC irineja,koji okarakterisa njegovo preosvestenstvo Amfilohija kao”crnogorskog kralja”, samo zato sto se protivi crnoj trojci,ali i njemu. Irinej se u ovom slucaju predstavlja kao da je zamenik predsednika SNS,a ne kao tzv.”patrijarh” SPC.

  4. Irinej nije dostojan krune koju nosi,
    jer ga nije izabrao ni naord ni duh sveti.
    Izabran je od strane BO-TA-e po nalogu !?

  5. …и Епископ Артемије се слажу у једном:
    “НЕ ШИПТАРСКИМ ИЗБОРИМА!!!”
    Изласком на ове изборе Срби на Космету треба да постану национална мањина тзв. државе Косово, и тако престану да буду већински народ државе Србије.
    Изласком на изборе, како сугерише патријарх Иринеј, они могу остварити “власт” на локалу, у енклави где су већина, као “национална мањина” самопрогалшене “Републике Косово”, али тог тренутка престају да буду већински народ Републике Србије, и више нису ни држављани Републике Србије.
    Изласком на изборе они прихватају држављанство “Републике Косово” /de facto/, а по законима државе Србије / и de jure и de facto/ не могу имати и држављанство Србије.
    Епископ Артемије је по том питању био јасан /и не само Он/: “НЕ – ШИПТАРСКИМ ИЗБОРИМА!”

    Срби који буду гласали на шиптарским кизборима, самим чином гласања ПРИЗНАЈУ тзв. Републику Косово, постају њени држављани и аутоматски губе србско држављанство.
    Не могу више ти Срби /који су гласали/ бити држављани државе СРБИЈЕ која не признаје тзв. Републику Косово, а они су је /тзв. Републику Косово/ личним чином учешћа на изборима признали.
    Тај њихов чин је чин велеиздаје: они признају “Косово”, а држава Србија не признаје /по Уставу Рeпублике Србије/, тако да је тај нонсес правно неодержив, бар не са гледишта СИЛЕ ПРАВА, а са гледишта ПРАВА СИЛЕ – све је могуће!
    Ако Држава Србија призна тзв. Косово Републику – онда гласачима остаје србско /ДВОЈНО/ држављанство.

    Драган Славнић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *