Агонија Торлак

Пише Саша Францисти

Може ли Србија себи дозволити луксуз да једна институција, толико важна за здравље нације пропадне ?

„Торлак у рукама Новартиса! Србија без права на производњу серума и вакцина!“ – „…Новартис постао стратешки партнер Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“… – „…Србија продајом Торлака Новартису потписује себи смртну пресуду…“

Ови цитати су наслов и делови текста који се недавно, брзином светлости, раширио блогерском заједницом и независним порталима на интернету. Иако вест није добила званичну потврду, нити се појавила у званичним електронским и штампаним медијима, изазвала је снажну буру међу грађанима и поново усмерила пажњу на Институт „Торлак“ који већ годинама грца у агонији потпуно игнорисан од стране Владе, Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање, те надлежних министара. Симптоматично је да „Торлак“ доспева на странице дневне штампе и на телевизијске екране искључиво пред сезону грипа када се нашироко разматра проблем вакцина и потреба обнављања производње. Тада министри посећују погоне, разговарају са директорима, похвале напоре запослених, а затим брзопотезно увезу стране вакцине. По завршетку сезоне грипа и престанка масовног лучења вишка слузи, код грађана Србије такође престаје и интересовање за „Торлак“. Грађанима Србије се то још и може опростити, али не и држави.

Да би се схватила величина проблема, односно трагедије Института „Торлак“ и могуће последице гашења ове установе, мора се размотрити и мало историје.

Институт за имунологију и вирусологију „Торлак“ основан је далеке 1927. године, а прву вакцину произвео је 1930. године. Метеорски успон институт доживљава шездесетих година прошлог века. Уз велико залагање младих научника и стручњака, „Торлак“ ступа на светску сцену као значајна институција са великим потенцијалом и као респектабилан истраживачки центар. Последњих деценија двадесетог века „Торлак“ је, по производњи вакцина и истраживањима, био у самом европском врху, а његове вакцине су се продавале и користиле у 120 земаља света. О величини „Торлака“ говоре и посете многобројних значајних вирусолога из целог света, те учешће у више значајних међународних пројеката. Тешке године у последњој деценији двадесетог века нису заобишле ни институт који је поделио судбину земље у којој се уздигао, а то је био континуирани пад и замирање.

ГРАВИТАЦИОНИ ПРОБЛЕМ За објашњење пада „Торлака“ званично се употребљавају уобичајене фразе: недостатак кадрова, лоши кадрови, погрешна пословна политика, неконкуретни производи…. Да ли је баш тако? Да ли је неко ипак мало „гурнуо“ „Торлак“ да се нађе на месту на којем јесте?

После стотина и стотина страница прегледаног материјала, проучених изјава надлежних и ненадлежних особа долази се до потврдног одговора на претходно питање. Нико други до држава. Корумпирана, неспособна, кратковида и бескрупулозна, ситнопијачарског менталитета, која зарад сумњивог ситниша који ће се наћи у њеном џепу (не заобилазећи ни џепове директно укључених у овај разарајући посао) свесно уништава институцију од стратешког значаја за њен опстанак. Све оно што је учињено Институту „Торлак“ није могао учинити нико други до само и једино власт. Ту је адреса за одговоре на питања зашто „Торлак“ не производи најобичнију вакцину против грипа готово деценију, зашто се прекида производња полио вакцина и БеСеЖе вакцина и зашто је све краћа листа производа. Он је, подсећамо, до пре две деценије снабдевао 120 земаља својим производима.

ИЗГУБЉЕНО ВРЕМЕ Током деведесетих, „Торлак“ је, попут других, таворио под санкцијама и био искључен из Светске здравствене организације. Од 2000. године, поново је примљен у СЗО, али место је већ изгубљено. Током те несретне деценије санкција СЗО је променила више правилника за вакцине и од двадесет четири произвођача полио вакцине само четири су добила сертификате. „Торлакова“ вакцина је 2005. године због квалитета одређена као пета потенцијална, али то није било довољно да до данас не угаси производњу. Према званичним извештајима, институт од 2001. године нема могућност извоза због неиспуњавања захтеваних стандарда. У циљу достизања међународних стандарда и усклађивања производње са Законом о лековима и медицинским средствима, Институт је још 2002. године започео активности везане за реконструкцију и подизање погона на ниво Добре произвођачке праксе (ДПП) и то два финансијски најисплативија производна погона –за производњу вакцине против дечје парализе (полио вакцина) и вакцине против грипа. Доношење стратешких и инвестиционих планова отегло се на две године и поред помоћи Европске агенције за реконструкцију и развој. Ту није крај мукама. Испоставило се да су процене вредности пројекта, дате од европских консултаната, погрешне. На то се надовезује бирократска процедура добијања дозвола, потврда, одобравања пројеката која све послове одлаже до 2006. године.Међутим, са завршетком прве фазе реконструкције, погон за производњу полио вакцине није могао да почне са радом јер је било потребно уложити средства за адаптацију и опремање контролних лабораторија које прате рад производног погона. Сличну агонију је прошао и погон за производњу вакцина против грипа. Све у свему, од 2002. до данас за обнову Института утрошено је 10, 4 милиона евра, а он и даље једва преживљава. Према проценама запослених у институту, да би заиста покренули производњу, потребно је још 25 милиона евра. То укупно износи, са већ уложених 10,4 чак 35,4 милиона евра. Колико је то далеко од првобитне процене европских консултаната од 2 милиона евра, врло је лако проценити. То одмах намеће питање чији су у ствари ти консултанти. Пфизерови, Новартисови, Санофи Пастера или неког десетог фармацеутског гиганта?

ДОПРИНОС ДОМАЋИХ КАДРОВА Перфидно гушење и гурање под лед институције која би, уз релативно мали подстрек, могла остварити вишемилионску доларску зараду у земљи али и у иностранству свакако не би успело без обилате помоћи домаћих стручњака, блиских властима, али и великих фармацеутских концерна. Један од водећих на том пољу је бивши министар здравља који је обележио претходну деценију, ако не и епоху. Ако се не сећате баш најбоље и ако сте заборавили какав је био његов утицај на ваш живот, радо ћемо вас подсетити. То је онај што је кашљуцао у рукав по ТВ студијима, а народ Србије је то кашљуцање коштало 5,5 милиона евра. Исти онај који је зубну заштиту избацио из редовног здравственог осигурања, народ Србије у почетку то није ни приметио, али уз безуби осмех открио је да га то кошта 300 евра. По зубу. Сваком. Поменути министар чувен је и по увођењу приватног допунског рада за лекаре, наравно, уз коришћење државних средстава и објеката, што је изазвало незапамћену експлозију корупције у здравству. Да, то је тај министар који је својевремено из сасвим личних и ничим изазваних разлога поднео неопозиву оставку, Томица Милосављевић. Нама остаје да дубоко верујемо у личне разлоге, без обзира на занемарљиву чињеницу да је две године после тог његовог херојског чина ухапшена бивша директорка Републичког завода за здравствено осигурање, као и директори фирми које су посредовале у набавци вакцина против непостојећег пандемијског грипа.

ВАКЦИНИСАНИ ТОМИЦА Насртаји на „Торлак“ од стране власти нису се зауставили само на игнорисању, већ су се служили и перфиднијим подухватима .

Прва афера је створена око наводно отровних вакцина против грипа која је у медијима оданим власти напумпана до крајњих граница. Радило се о 20 000 доза које су у себи имале повишен садржај ендотоксина у односу на европски стандард, а евентуална реакција је могао бити мали оток на месту убода или у најгорем случају повишена температура (почиње да личи на аферу са афлатоксинима, је л` да?). Иако вакцина није могла да шкоди пацијенту, није била ни по стандарду, тако да „Торлак“ није добио атест.

Следећи хит долази из Министарства науке и заштите животне средине, односно од еколошког инспектора и стручњака Завода за заштиту природе. Да поново подсетимо, Институт „Торлак“, поред вакцина, производи и антитетанус препарате и змијски противотров. Из те чињенице следи да је „Торлаку“ неопходно да поседује известан број отровница. Међутим, на нечији миг, еколошки инспектор и стручњаци из Завода за заштиту природе доносе решење о одузимању око 500 змија зато што није имао потребне дозволе и решења за сакупљање и чување тих животиња! Уз то, прете покретањем прекршајног поступка. „Торлак“, једини институт у земљи који се бави производњом серума остаје без змија! И то због исте државе која их је овластила, па чак и обавезала на такву делатност.

Од еколошких инспектора сад на „Торлаку“ стрепе још само коњи, јер судбина резус мајмуна потпуно је непозната и нема никаквих гласова о њима (сем ако се нису инфилтрирали у Завод за заштиту животне средине).

На све ово наставља се опет Томица Милосављевић са својим кашљуцањем у рукав и набавком вакцине против пандемијског грипа:

„Пре набавке вакцине, министар здравља је прогласио епидемију од већег епидемиолошког значаја, што значи да је, по Закону о заштити становништва од заразних болести имао право и дужност да ангажује сва правна и физичка лица на њеном сузбијању, односно да у цео тај посао не увлачи посреднике , већ да директно преговара са понуђачима и јавној установи Институт „Торлак“, која је овлашћена за увоз, само наложи да, без профита и мита, обави посао“, тврдили су у једном од бројних саопштења професори Драгана Јовановић и Зоран Радовановић, челници организације Доктори против корупције. Ако вам је промакло, Републички завод здравственог осигурања је, по налогу Владе, крајем 2009. године склопио уговор са „Југохемијом“ (Делта) увозником „Новартисове“ вакцине чија је цена била осам евра по дози, док је истовремено „Глаксо Смит Клајн“ нудио вакцине по цени од 4,5 евра. Све време Томица Милосављевић тврди да он нема никакве везе са набавком вакцина. Међутим, познато је да су чланови владине радне групе за преговоре са „Глаксо Смит Клајном“ били Томица Милосављевић, Жарко Обрадовић и Милан Марковић. Куриозитет преговора је да су представници ГСК после разговора са том тројком изненада одустали од учешћа на тендеру. Само је непознато која је то врста непристојне понуде била. Осим ГСК, са тендера је (опет) искључен „Торлак“ са вишеструко јефтинијом кинеском вакцином и компанија Бакстер.

Победила је „Новартисова“ жестоко скупа вакцина, наочиглед збланутог грађанства, наочиглед разума. Није потребно споменути колико је до сада подигнуто оптужница широм света против „Новартиса“ и то углавном због давања мита и незаконитих провизија. Да ли Томица има неке везе са тим, не знамо. Бар званично.

ЕПИЛОГ  За министровања Томице Милосављевића догодило се превише ружних ствари. Како за „Торлак“ тако и за грађане Србије. Томица је отишао, а „Торлак“ још како-тако стоји. И даље је на атрактивној локацији, свега 6 километара од центра града, са доста земље и занимљивих плацева те са комплетном инфраструктуром. Међутим, Србија не може себи дозволити тај луксуз да институција, толико важна за здравље нације пропадне и нестане са сцене. То свакако знају они којима су „Торлакове“ вакцине и серуми спасили живот, а они се броје милионима.

Из тих разлога обратили смо се Институту „Торлак“ са једноставним питањем, шта ће бити даље. Одговор до закључења овог текста није стигао.

Али су зато одговорили представници „Глаксо Смит Клајна“. Одговор у целости преносимо:

„Политика ГСК-а је да развија локална партнерства и сарадњу на пољу истраживања и производње лекова и вакцина. У конкретном случају Института „Торлак“ препознајемо његову историјску репутацију на пољу производње вакцина и сматрамо да постоји добра основа за сарадњу, имајући у виду да је ГСК један од глобално највећих произвођача вакцина и да у локалним партнерствима видимо могућност за развој пословања у Србији и региону.“

 


2 коментара

  1. Čini se,da niko u narodu nije svestan,šta znači propast Torlaka,istraživačkog instituta,koji je izgrađen davne 1927g.Kako smo tada,i,od tada imali vrsne stručnjake iz tih visokih znanja i zvanja,a sada nemamo.Gde su,stalno se školuju,pamet nam u svet odlazi,gde su se deli ti ljudi,znate li,koliko je generacija od šezdesetih do danas školovano?Kako se vlast usuđuje uništavati nešto,što nikada nebi mogla stvoriti?Specijalizovali su se za uništenje svega vrednog,iz čega mogu izvući vlastitu koristČak ni to nije dovoljno,no u naše ime prodaju i teritoriju,verovatno jednu po jednu.zaboga milog,zašto im dozvoljavamo?Mnogi od njih su polupismeni,ali im dobro ide trgovina.Pisali ste o zločinima velikih farmaceutskih kuća o eksperimentima s vakcinama,o paralizovanoj deci posle polio vakcinacije.Zar naš narod ne misli,da će to sutra raditi i našoj deci,nama ubijaće bez griže savesti,pošto savesti i nemaju.Moral,etika,lekarski kodeks,Hipokratova zakletva,ne čuh ni jednog doktora,naučnika,humanistu,akademci,samo gola titula,bez svesti i savesti.Srbija je svima nama više od majke,majku prebolimo,što je normalno,ali bez svoje zemlje mi smo dobrovoljni izgnanici,svako će nas zgaziti kao crva.Gospodin Dragomir Antonić često spominje u svom pisanju generala Mladića,Karađića Šešelja,zatočenog,na pravdi boga,skoro 12g.svaka mu čast isvo poštovanje,za svaki tekst,iz koga izvire ljubav za čoveka,za dostojan život.Mi,kao što nas nije briga za nevine stradalnike u Hagu,tako nam do srca ne dopire,ni ljubav,ni strah,gde će naša deca sutra?Prevazišli smo Sodomu i Gomoru.Gospodine,visoko poštovani Irineju,apelujem na Vas,u ime božije pravde i ljubavi,uputite poziv svom narodu,iz naše saborne crkve,Vas će poslušati,čega se plašite,pa dajete blagoslov ovim alama,pozivajući srbe da izađu na izbore.Zašto to činite?Mi nemamo nikog osim Vas i crkve da nas zaštite.To poštovani Patrijarh Pavle nikako ne bi dozvolio.Otvorite narodu oči i za Torlak,ili mu i Vi držite opelo?Setite se,šta su činili veliki ljudi za svoju zemlju.Oprostite,na slobodi da se obratim na ovaj način,ali sam potpuno u pravu.Znate li,koliko ljudi umire,zbog nemogućnosti da kupe lek,zbog nemanja hrane,a mi nismo siromašna zemlja,jedni bacaju i rasipaju a drugi nemaju,jednostavno nemaju.Kakvi smo to postali ljudi?Nikada Vas nisam čula da ste se dotakli tih temaČega se bojite,Isus je mlad stradao,raspet na krstu,Vi ste njegov sledbenikIli je sve opsena?Nek Vam Gospod daruje hrabrost,a nama odlučnost,da ne srljamo slepo u svoju propast!Luna.

  2. Da li postoji bilo kakva mogucnost da se to sve u vezi sa Torlakom nekako zaustavi, stornira ili bar da se odlozi…! ? TO JE INSTITUCIJA OD PRVORAZREDNE VAZNOSTI ZA CEO SRPSKI NAROD ! DA LI OVDE IKO ISTA MISLI ! / MI SMO STVARNO KAO NEKI “BROD LUDAKA” !?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.