Вуковар: Две табле поново постављене

ВУKOВAР – Двоjезичне табле данас поподне су поново постављене на зграде Хрватског завода за пензиjско осигурање (ХЗMO) и Хрватског завода за запошљавање (ХЗЗ) у Вуковару.
Према том извештаjу, постављање табли поново jе почело у поподневним сатима а постављање jе обезбеђивала интервентна полициjа.

Aгенциjа Хина пренела jе изjаву потпредседника хрватске владе и министра унутрашњих послова Ранка Oстоjића да ће полициjа осигурати да се на 20 зграда у Вуковару поставе двоjезичне табле а да ће сви коjи буду уништавали имовину бити кажњени и од њих наплаћена штета.
“Понављаћемо то онолико пута колико то буде потребно”, казао jе Oстоjић за РTЛ.

Према његовим речима, нападачи на полицаjце коjи су сада на обради у Полициjскоj управи вуковарско-сремскоj биће кажњени.
“Убудуће нећемо допустити било какве нападе на полицаjце”, поручио jе министар.

Говорећи о поруци “Стожера за обрану хрватског Вуковара” о даљим акциjама против постављања двоjезичних натписа, Oстоjић jе казао да свако има право на протест, али то право треба да остваруjе на легалан начин.
“Сви они коjи мисле да не треба примењивати Уставни закон нека слободно покрену инициjативу и промене га, па ћемо онда примењивати нови коjи буде усвоjен”, рекао jе он.

Oстоjић jе, такође, назвао лицемерним оне коjи су усвоjили вуковарски Статут и тврдили да ће двоjезичност бити право свих становника тог града, а данас су променили мишљење.
“Уколико су се већ за то и залагали онда нека то и осигураjу”, казао jе Oстоjић, позиваjући на смиривање тензиjа.

Хина jавља и да су вечерас одржани и други, безуспешни, разговори између полициjе и демонстраната коjи траже пуштање на слободу петорице њихових чланова, приведених због насилног уклањања двоjезичних табли и наношења повреда четворици полицаjаца. Раниjе jе jављено да полициjа ниjе удовољила захтевима демонстраната да из притвора пусти приведену петорицу.

Незванично се сазнаjе да су у притвору задржана три Вуковарца и два Винковчанина.

На вуковарском подручjу jе jутрос почело постављање табли са двоjезичним натписом на зградама одређених органа државне управе, где се окупила група људи коjи су покушали да онемогуће њихово постављање. На две локациjе они су блокирали саобраћанице и разбили постављене табле, док су их на трећоj локациjи скинули а jедну однели.

Jедна особа jе приведена зато шо jе разбила двоjезичну таблу на згради Полициjске станице у Вуковару.

Незадовољни постављањем двоjезичних натписа покушали су да пробиjу полициjски кордон и притом повредили четири полицаjца. Представници Стожера раниjе су наjавили да демонстранти остаjу пред зградом полициjе до даљњега и да jе договорено да ће се сутра пре подне окупити на централном вуковарском тргу и одлучити о даљим корацима.

Шовинистичко насиље у Вуковару осудили су председник Српског националног већа и посланик у хрватском Сабору Mилорад Пуповац, председник Иво Jосиповић и Влада Хрватске.

Хрватски министар управе Aрсен Баук оценио jе да jе постављање двоjезичних натписа на латиничном и ћириличном писму у складу с раниjим наjавама и договорима и да данашња збивања у Вуковару имаjу политичке мотиве.

Подсетивши да су двоjезични натписи постављени “тек на неколико места”, додао jе да се примена одредби Уставног закона уводи поступно и у складу са пописом становништва 2011. године, према коjем Срби чине 33,3 посто укупног становништва Вуковара.

Танјуг

Један коментар

  1. Vukovar,oktobar 1991.g.,rat…u jednoj vecoj kuci,ciji je vlasnik lokalni komandir,Srbin,domacin…u sirem centru grada,boravi danonocno,lokalna komanda srpske vojske.
    U polusuterenu,nalazi se desetak lokalnih Hrvata,komsije vlasnika kuce.Tu su najsigurniji,kaze.
    Niko ih ne dira,na protiv,ko ima sta,daje im da jedu.
    Bilo je i dece.
    Jedno jutro,udje u salon mlada zena ,Hrvatica iz suterena,sa bebom.Mali je imao skoro godinu dana.Dodje do stola,gde je bilo 5-6 ljudi,svi u uniformama srpske vojske.
    Dade maloga u ruke domacinu,Srbinu,svome komsiji,i ode da pripremi nesto za jelo.
    Mali kao dukat,zut,sladak,smeje se,navikao da se igra sa svakim.
    Zena je par puta prosla od kuhinje do suterena…
    Vlasnik kuce drzi maloga na stolu,on poskakuje i smeje se…prica mu nesto,sali se…ljubi ga u stomak,golica ga…mali se zaceni od smeha,svi se ozarise…
    U jednom momentu se domacin uozbilji,podize malo vise maloga,kao da je pehar,i rece-“e ovaj ce mene za 20 godina klat”.
    Naidje majka,on maloga poljubi i dade joj ga u ruke.
    Svi su cutali,spustenog pogleda.
    Prosle su skoro 22 godine od tada…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *