Сулеман Або Диаб /шеф мисије Сирије у Србији/: Сведоци смо новог почетка велике арапске цивилизације

Разговарала Невенка Стојчевић

„Запад је пре 500 година дао велике жртве да одвоји политику од вере. Ми се тренутно такође жртвујемо да сачувамо умерени ислам од текфириста и екстремиста. Сирија је кроз историју увек била за умерени ислам. Све велике цркве воде порекло из Сирије која је земља правог ислама, зато сукоб у нашој земљи има широке размере“

Ми верујемо још у могућност да се Американци уразуме пре него што крену у нови злочин, ми то свакако желимо, јер сиријски народ се не залаже за рат него за мир, не само у Сирији већ у целом региону Блиског истока, и у свету. Уколико америчка администрација послуша глас свога и народа Европе, сигурно ће одустати од напада на Сирију, зато што ови народи такође не желе рат. Америчка администрација је имала циљ да се повуче из Ирака, и то је урадила, а 2014. се спрема да се повуче и из Афганистана. Не знам зашто би онда запалили фитиљ још једног рата и направили ново жариште. Искуство нас, међутим, учи да они углавном не одустају од намера које су претходно објавили свету – каже у разговору за „Печат“ господин Сулеман Або Диаб, опуномоћени министар, односно шеф мисије Сирије у Србији, одговарајући на наше питање о претњама Америке да ће напасти Сирију, те о чињеници да се, упркос тих претњи, „дан Д“ још увек није догодио.

Зашто, по Вашем мишљењу, Американци не одустају од решавања кризе интервенцијом, која је овога пута толико ризична да може да прерасте у почетак светског рата?

Свака америчка интервенција води се под изговором ширења демократије и одбране човека, али оне служе искључиво америчким интересима. Америка сматра да су њени национални интереси у сваком делу света, па је тако и сиријска криза у домену америчке политике. Али, криза у Сирији може да се реши мирним путем. Американци могу да изврше притисак на опозицију да се организује Женевска конференција мира на којој би се Сиријци сами договорили о мирном решењу кризе. Нажалост, уместо тога они и даље подржавају терористе на челу са екстремном Ал каидом и наоружавају их свим средствима потребним за рат у Сирији. Али пошто су видели да они баш и не могу да остваре све америчке циљеве, сада хоће да се директно умешају у сиријску кризу. Ми се надамо да ће чланице међународне заједнице које знају истину и имају довољно одговорности утицати на Американце да одустану од опасне намере.

Колико у том смислу значи одлука британског парламента да енглески војници не крећу у рат у Сирији?

То значи да је у парламенту Велике Британије превладао разум и да Енглези више не желе да гину по светским ратиштима. У ствари, иза свега тога стоји чињеница да нити Американци, нити Британци, немају доказа да је сиријска војска у масакру у близини Дамаска користила хемијско оружје, што је потврдила и Карла дел Понте, јер да имају они би већ досад исти показали. А ако је било хемијског оружја, њега су по инструкцијама Американаца употребили сами терористи, да би имали алиби за напад.

[restrictedarea]

Зар одлука о војној интервенцији пре објављивања резултата анализе експерата УН о употреби хемијског оружја не обесмишљава и њихове и дипломатске напоре да се заустави неоправдан рат?

Свакако да обесмишљава, јер једина истина је да још нико осим починилаца не зна шта се тачно десило у том масакру у близини Дамаска. Поуздано је једино да је сиријска војска добила податке о томе да ће побуњеници напасти Дамаск у недељу, па је кренула у контранапад већ у уторак и побуњеници су били малтене потпуно уништени. Једини начин да се сиријска војска заустави, а побуњеници наставе са остварењем плана, био је неки сценарио. И догодио се, тако што су сами терористи поубијали све оне жене и децу, па оптужили сиријски режим.

Колико Вас, господине опуномоћени министре, ова ситуација подсећа на март 1999. године у Србији?

Ово је апсолутно идентична ситуација. Тада су фабриковани догађаји који су оптуживали српску војску. За то су коришћени амерички људи и медији, који су унутар Србије подривали државу, а све под велом заштите људских права и демократије. Потпуно исти метод и сценарио сада употребљавају за Сирију, и поново без дозволе Уједињених нација. Значи, све је апсолутно исто и већ препознатљиво. Истина, сад су отишли и корак даље, па причају и о употреби напалм бомбе, иако ниједна жртва није изгорела, а Сирија такво оружје нема и за њега зна само тако што га је Израел користио у ратовима против Арапа.

Да ли те контрадикторне информације којима светски медији бомбардују јавност, у ствари показују да Америка и на медијском плану све више губи предност?

Пре четири дана свет је мислио да ће рат започети у току од неколико сати. Међутим, главни актери као да су мало поразмислили о последицама. Питање обима губитака и могућег крајњег исхода рата вероватно их је, ипак, забринуло. Поред тога, пријатељи Сирије су имали одлучан став што се тиче могућег рата, а то су Иран, Русија, Кина и земље БРИК-а. Замислите колика је то само жива снага стала против америчког насиља. Јер, свет не може да заборави када је Колин Пауел, бивши министар спољних послова САД-а, изјавио у Савету безбедности да Американци имају чврсте доказе о томе да Ирак поседује оружје за масовно уништење. И није га било срамота да после неког времена каже – извините, погрешио сам! Исти је случај и данас. Они немају никакве доказе за Сирију, и они лажу. На једној конференцији министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је рекао да његова земља неће ући у рат. Сирија то ни не тражи од Русије, ни од било које друге земље, јер не жели нови светски рат. Ми само тражимо да међународна заједница поштује наше право на мирно решење кризе. Међутим, о кризи у Сирији сви одлучују у име сиријског народа кога никада ништа нису питали, иако је он одлучио да брани своју отаџбину и да се држи свог руководства.

А шта је, заправо, изазвало кризу у Сирији – колевки цивилизације и постојбини свих цркава, у којој су доскора у миру и потпуном разумевању живели њени народи различитих вероисповести?

Снага Сирије управо је била у слози муслимана, хришћана и националних мањина који су се одувек поштовали и држали заједно. Сирија је земља ислама и земља хришћанства истовремено, и сви који су дошли у Сирију нашли су ту своју отаџбину. Кад су ови умишљени светски моћници одлучили да растуре Сирију, они су ударили баш на те факторе који су повезивали све ове народе и вере. Будите сигурни да све масакре који су досад почињени у нашој земљи нису извршили Сиријци, већ петродолари којима је САД платила такозване побуњенике. Ми смо то одмах видели и знали, као и многи светски аналитичари, али медијска блокада је учинила да нас свет не чује. Ипак, временом је свима постало јасно да се ради о плаћеним изазивачима хаоса. И сами српски медији пишу о томе колико екстремиста је из Србије, Балкана, бројних западних држава и других земаља отишло да ратује у Сирију.

Објасните на кога сте мислили када сте рекли „екстремисти из Србије“, јер сам уверена да ниједан Србин не би ишао у Сирију да убија за новац!

У праву сте, нисам мислио на Србе. Истина је да се не ради о Србима, већ о припадницима разних екстремистичких група који су ратовали и против Срба у Босни и Херцеговини или на Косову. Они никако нису припадници српске културе и цивилизације, већ су само радикалисти.

Meђутим, 33 сиријска студента су се у босанском рату на страни муслимана борили против Срба, и ондашњи сиријски амбасадор је по препоруци Слободана Милошевића, о чему постоје сведоци, измолио Радована Караџића да им дозволи повратак у Сирију!

Ови, као и други радикалисти не представљају сиријски народ, нити сиријску културу, али нажалост такви су присутни у свим друштвима.

Даглас Ј. Хагман, наводно амерички обавештајни инсајдер, каже „ми спроводимо програм Саудијске Арабије на целом Блиском истоку, па и у Сирији, иза којег стоји међународни банкарски картел“. Колико његову оцену сматрате тачном?

Саудијска Арабија има веома значајну улогу у финансирању терористичке акције у Сирији. И све што ради координирано је са Израелом и Америком. Један официр из међународних снага на Голану недавно је рекао да су представници група које убијају наше људе по Сирији имали састанак у Јордану са официрима из Израела и Саудијске Арабије. Саудијска Арабија је земља која води главну кампању против Сирије у Уједињеним нацијама и Арапској лиги. Зато могу да се сложим са оценом поменутог аналитичара, с тим што бих додао да је на челу тог банкарског лобија Саудијска Арабија, која стоји иза Америке и Израела, јер ове земље су власници највећег дела светског капитала. У ствари, Америка и Израел користе моћ саудијског капитала да спроводе своје програме.

Шта је прави узрок непријатељства Саудијске Арабије према Сирији?

Аналитички стручњаци су утврдили да је опстанак режима у Саудијској Арабији везан за опстанак Израела. Заправо, у региону Блиског истока, Израел је у фокусу америчког стратешког интереса. Зато, иза свега што се догађа у региону стоји Израел, који је окупирао и Голанску висораван, и делове палестинске и либанске територије. Амерички пројекат је да убудуће главну улогу на Блиском истоку има Израел, и политичку, и економску, и безбедносну, као и сваку другу. До сада су у региону постојале три централне државе које су имале значајну стопу развоја, велику војну моћ и озбиљне људске ресурсе. То су Ирак, Сирија и Египат. Али, Ирак је уништен још 2003, а сада уништавају Сирију, њену војску и потенцијале ове земље, а неће одустати ни од пројекта који има за циљ ослабљење Египта и његове војске.

Ипак, пројекат „египатско пролеће“, засад није успео. Да ли је то разлог што су се Американци преоријентисали на Сирију?

Да, сада им је на Блиском истоку остала још само сиријска војска, и они су одлучили да је униште. Јер, Сирија је једина земља у региону која је одбацила нови амерички пројекат и која се од њега брани подржавањем отпора у Јужном Либану који је избацио Израел са своје територије. Тим чином је сиријска војска створила одличан имиџ у арапском муслиманском свету. Њихов је план био да униште покрет Хезбала у Либану, затим Сирију, и на крају Иран, чиме би Израел избио у први плану у региону. Причу о сукобу између Арапа и Израела они су хтели да промене у причу о сукобу између Ирана и Арапа, како би доказали да није Израел непријатељ Арапима, већ Иран.

Ни тај план им, очигледно, није успео, шта би могао да буде следећи?

Тај који зовете следећим већ је на делу. Кад им је све пропало, кренули су да провоцирају сукобе између сунита и шиита. Све у свему, важно је да се уништи отпор америчко-израелском плану. Зато Саудијска Арабија води велику кампању против Сирије и Хезбала, као што је својевремено водила против председника Гамала Абдела Насера који није био шиит, и била против покрета Хамаса и Фатаха када су се борили против Израела. Они нису шиити. Али, у Ирану је шиитска популација веома бројна, а ирански шах Реза Пахлави је био одани пријатељ Саудијској Арабији и Израелу. Значи, не ради се о сукобу сунита и шиита, него је једино питање – да ли си са Израелом или против Израела. И цела светска политика води се на тој равни – да ли си са Израелом. Увек говорим да Израел утиче на све у нашем животу – и како дишемо, и како тугујемо, и како живимо! Велики сиријски писац Садала Ванус је рекао „Израел је украо мој живот“, а у ствари је мислио да је Израел покрао сваки наш живот!

Израелски амбасадор у Београду, господин Јозеф Леви је изјавио:„Блиски исток се руши, Арапи су сада у најслабијем положају у својој историји.“ Ако је то тачно, колико Вас та чињеница забрињава?

То је израелски сан и он увек ради на његовој реализацији! Без сумње, ово што се догодило у региону је огромна штета, али сматрам да је то нови почетак велике арапске цивилизације. Запад је пре 500 година дао велике жртве да одвоји политику од вере. Ми се тренутно такође жртвујемо да сачувамо умерени ислам од текфириста и екстремиста. Сирија је кроз историју увек била за умерени ислам. Све велике цркве воде порекло из Сирије која је земља правог ислама, зато сукоб у нашој земљи има широке размере, али ми смо сигурни да нас неће победити.

Многи аналитичари упозоравају на перверзну чињеницу да Америка са разним екстремистима, на челу са Ал каидом, против којих се званично бори, ратује против умереног исламизма, али и против хришћана који су стали уз председника Башара ал Асада?

Екстремисти су против свих умерених снага, против свих који њима кажу не, против свакога ко чита текст другачије него они. Џамије и цркве су куће Божје, а они су ушли у џамије и цркве и од њих направили базе за одлазак у убијање. Многе цркве и џамије су срушене само зато што су светиње. Ислам сигурно не позива на тако нешто, он поштује све друге вере и хришћанима је дао сва могућа права. Дамаск је као хришћански град сто година био главни град исламске државе. Нажалост, Америци то ништа не значи, и кад то одговара њеним интересима удружују се и са највећим екстремистима попут Ал каиде.

У којој мери су догађаји у Египту, у којима такође страдају умерени муслимани и хришћани, везани за ситуацију у Сирији?

Кроз историју Сирија и Египат су увек биле најјаче земље у региону, и све док су оне биле такве на Блиском истоку је било добро. Нама је јасна улога „Муслиманске браће“ после разоткривања игре „Арапског пролећа“, против које су устали и Египат, и Тунис и Либија, а који би по плану њихових налогодаваца требало да изазову крвопролиће међу муслиманима. Срећа је да египатска војска није заустављена мировним споразумом у Кемп Дејвиду него је заједно са египатским народом подигла устанак и показала да ни војска, ни безбедносне снаге неће дозволити грађански рат у Египту. Истина, опасност још није отклоњена, и није искључено да ситуација у Египту води озбиљној ескалацији сукоба у целом региону.

Сиријски министар спољних послова, господин Валид Муалем је рекао „имамо оружје за одбрану које ће запрепастити свет“. To значи да Сирија у случају напада може да се одбрани од Америке!?

Сигуран сам у моћ Сирије у одбрани земље. Ми имамо могућности да се бранимо, јер имамо јединство народа, а немамо другу опцију сем да победимо у том наметнутом рату. Али, не причам о томе да Сиријци победе Сиријце, не, јер то не би била победа. Ми причамо о победи против велике мрачне силе и њене идеологије. Причамо против ужасне улоге Израела у таквој кризи. Оно што се дешава тренутно у Сирији, натерало је поједине политичке аналитичаре да кажу да је трећи светски рат већ почео у Сирији, пре две године. Они су у праву, јер овде је потрошена огромна количина оружја, новца и медија, баш као у великом рату. Морам да кажем да више од 130 ТВ канала 24 сата емитују програм против Сирије. Да не причамо о писаним и осталим електронским медијима који нон-стоп шире лажи о Сирији, па о убицама и плаћеницима из целог света који су дошли у Сирију и снабдевени су најмодернијим оружјем. Американци одозго снимају све што се дешава, а њихови обавештајци раде на земљи. Они су један тим, који све информације даје побуњеницима, и све то против сиријске војске и народа. Сви ми знамо да много тога у свету зависи од исхода рата у Сирији.

Стално се прича да Ваш председник Башар ал Асад не ужива подршку највећег броја Сиријаца. Ако је то тачно, како већ толико времена одолева отпору?

Наравно да је то велика неистина. Они кажу да би требало да оде, јер он убија народ у Сирији, али анкета коју су радили њихови медији показује да више од 70 одсто Сиријаца стоји уз Асада. Он је човек који је реалан, он зна да има подршку народа и у томе је његова снага. Када је видео велике демонстрације организоване у знак подршке њему, он је рекао: „Можда ови људи не подржавају све у сиријском режиму, али знам да су против спољне завере која уништава Сирију.“ Можемо слободно рећи да један већи део Сирије верује да је Асад капетан брода који ће Сирију довести до безбедног места.

Колико се уздате у Вама пријатељску Русију, која пружа највећу подршку Сирији и упозорава Обаму на ризик?

Што се односа Сирије и Русије тиче, можемо рећи да су они одлични. Још 2007. године потписали смо разне споразуме, које су Руси испоштовали, а ми као држава која има свој интегритет, а налази се у региону где влада прави хаос, где се сударају интереси разних држава, имамо опасног непријатеља који је јако наоружан и подржава га цео Запад с којим смо имали више ратова. На основу тога ми смо тражили и добили оружје којим можемо да се бранимо. Ми не желимо да било коме сломимо зубе. Али желимо да знају да им Сирија није лак залогај и да морају да броје до 10 пре него што донесу било какву одлуку. Такође желимо да превлада разум, јер у у супротном сви ћемо бити поштеђени страшног рата и његових последица.

ЦИЉЕВИ ЗАПАДА

Сирија је у досадашњим сукобима претрпела огромне људске и материјалне штете. Могу ли да се сагледају њихове размере?

Штете су огромне. Званичних података о жртвама још нема, али према подацима УН страдало је између 70 и 80 хиљада људи. Главни циљ Запада, који прича о револуцији у Сирији, био је уништавање инфраструктуре. Какве везе има револуција са рушењем 4.000 школа и више од 65 болница, са паљењем свих извора нафте, уништењем комплетне железнице, 48 станица за енергетику, паљењем више од два милиона тона пшенице у силосима и 30.000 тона памука у једном дану. Какве везе са револуцијом има уништавање аеродрома, радарских станица које су везане за ваздушну одбрану сиријског простора од непријатеља?

Косово је жариште на дуге стазе

Косово није јединствен случај у историји. На исти начин је отимана Палестина. У медијима читамо да Косово претварају у америчку базу, и сматрам да ће на тај начин Косово увек бити извор главобоље не само Србије, него целог овог региона. Надам се да ће превладати разум код народа региона, укључујући и оне на Косову, у циљу спречавања непријатеља региона да реализује своје циљеве.

Страдали само жене и деца

На снимцима наводног хемијског масакра у околини Дамаска виде се само поубијане жене и деца на спавању. При том, људима који су одмах дошли да их спасавају није било ништа, иако нису имали маске, ни било коју другу заштиту. Такође, нигде се не види ни једна једина угинула животиња од напада хемијским оружјем. Значи, све се види, и све је јасно.

Распашће се ратна коалиција

Према неким медијима, Резолуција британског парламента је велики политички пораз Камерона. Самим тим је и губитак за Обаму, коме је потребна ова англосаксонска коалиција. Огроман број пензионисаних америчких генерала такође тражи од америчке администрације да одустане од сулуде намере како Американци не би сами водили рат у Сирији.

[/restrictedarea] unshaven girl займ на карту с 18займ до зарплаты срочнозаим онлайн

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *