Сиријска хемија: „Манипулисање доказима“

Извешај експерата УН о примени хемијског оружја у Сирији потврдио је коришћење неврног паралишућег гаса сарина у предграђу Дамаска Гути 21. августа. У принципу, то је и пре извештаја било очигледно. Али у објављеном данас документу нема одговора на питање ко је управо искористио бојеву хемију. Ипак САД, Британија и Француска на свој начин су интерпретирали закључке, изјавивши да они несумњиво указују на примену сарина од стране сиријске армије.

Ако се пажљиво прочита скоро 40 страница основног документа, никаквих доказа да је управо режим председника Башара Асада гушио опозицију и цивиле гасом нема. Зато тамо постоје врло сумњиви пасажи. Експерти УН на неколико станица понављају једну исту мисао: њих су довезли на места изгажена мноштвом људи, где више није било могуће веродостојно одредити чињенице.

Ево само два цитата из Прилога бр. 5 уз извештај, где се говори о могућим средствима доставе отровних супстанци: гелере и друге материјалне доказе очигледно су преносили још пре доласка групе истраживача; ракетне гранате М14 су могле да буду напуњене како оригиналном, фабричком, тако и импровизованом бојевом главом. Такве, како је показала пракса, поседују терористи опозиције.

Закључак експерти УН не изводе у корист верзије о кривици Асадовог режима: Све време док смо се налазили на лицу места, тамо су долазили неки људи и довозили нове доказе. То наводи на претпоставку да су доказе премештали и вероватно манипулисали њима.

Генерални секретар Ун Бан Ки Мун, представљајући извештај, такође није изводио једнозначне закључке. Он је само назвао примену бојеве хемије ратним злочином:

У задатке Селстрјомове мисије (шеф експертске групе УН, шведски научник Оке Селстрјом) спадало је да одреде да ли је било масовне примене хемијског оружја и у којим размерама, а не ко га је примењивао. Неко други треба да реши да ли треба истраживати случај даље како би се утврдило на коме лежи одговорност за примену отровних супстанци. Свако од нас може да има сопствено мишљење. Могу само да кажем да је то био озбиљан злочин.

Експерти Организације за забрану хемијског оружја и Светска здравствена организација вршили су истрагу 26. августа. Они су утврдили да су се за гађање користиле гранате бившег совјетског млазног система рафалске паљбе РПУ.14. Сирији су такви системи испоручивани само до 1969. године и одавно су били избачени из експлоатације. Зато су они, по подацима из 2010. године, остали у наоружању Авганистана, Египта, Јемена. У свим тим земљама постоје активне групације Ал-Каиде, чији део ратује у Сирији. Није било тешко пребацити такве гранате као доказе.

Русија је у вези са тим поново позвала своје партнере за припрему нове конференције о регулисању сиријске кризе да не изводе исхитрене закључке и концентришу се на проблеме предаје хемијског оружја у Сирији под међународну контролу.

У Москви је управо о томе говорио после састанка са министром иностраних послова Египта министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров. Он је изјавио да је потребно поштовати споразум између Москве и Вашингтона од 14. септембра о предаји сиријског хемијског оружја под међународну контролу:

Морамо да схватимо: ако желимо да решимо проблем уништавања хемијског оружја у Сирији, руско-америчка мапа пута отвара за то реални, професионални, конкретни и практични пут. Ако је за неког важније да стално прети, приређује, тражи повод за нападе, то је пут ка томе да се наговести непомирљивим опонентима режима да се од њих очекују нове провокације. То је још и пут ка коначном осујећивању перспективе сазивања Женеве-2.

Проблеме сиријског регулисања и последњи руско-амерички споразуми о Сирији Сергеј Лавров ће размотрити данас у Москви са министром иностраних послова Француске Лораном Фабиусом. Он долази у Москву после преговора са министром иностраних послова Британије Вилијамом Хејгом и државним секретаром САД Џоном Керијем.

Глас Русије

Један коментар

  1. ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU DA SE TAJNE SVE SAZNAJU….Nije uspela pogana podvala CIE kao na kosovu i bosni…BOLI RUSKI SAMAR….a satanisti bezbozni….hahahahihihihi…BOG NA NEBU-PUTIN NA ZEMLJI…AMIN.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *