Русиjа: Напад сарином дело побуњеника

MOСKВA – Истраживања руских експерата су показала да хемикалиjе коjе су коришћене у нападу изведеном у марту у сириjском граду Aлепу не припадаjу стандардноj мунициjи сириjске воjске и да jе граната са смртоносном супстанцом била слична оружjу коjе праве побуњеници, саопштило jе руско Mинистарство спољних послова.

Узорци узети из преграђа Aлепа Kан ал-Aсал где jе 19. марта изведен напад, коjе су руски експерти анализирали, показуjу да су проjектил коjи jе садржао смртоносни нервни гас сарин наjвероватниjе испалили побуњеници, наводи се у саопштењу, у коjем jе у главним цртама представљен извештаj од 100 страна коjи jе Русиjа предала УН.

Закључци тог извештаjа су “изузетно специфични”, пошто се углавном састоjе од научних и техничких података из анализа вршених током истраживања, истакло jе Mинистарство, додавши да ти подаци могу “значаjно да помогну” у истрази УН о том инциденту, преноси руски канал “Раша тудеj”.

У саопштењу се нарочито скреће пажња на “масовно представљање разних информациjа изван контекста како би се одговорност за наводну употребу хемиjског оружjа у Сириjи ставила на Дамаск, иако резултати истраге УН jош нису обjављени”.

На таj начин, упозорава Mинистарство, “утире се пут за воjну акциjу” против Дамаска.

фокусираjући се на напад у Kан ал-Aсалу у коjем jе 19. марта убиjено наjмање 26 цивила и сириjских воjника, а 86 их jе повређено, руско Mинистарство спољних послова, такође, критикуjе “погрешан селективни приступ” неких држава у извештавању о недавним инцидентима везаним за наводну употребу хемиjског оружjа у августу.

Прашина коjа се дигла поводом напада на источно предграђе Дамаска, Гуту, указала jе на “очигледне покушаjе да се забашуре инциденти тровања припадника сириjске воjске гасом 22, 24. и 25. августа”, наводи Mинистарство, уз напомену да jе Сириjа све доказе с тим у вези доставила УН.

Генерални секретар УН Бан Kи-мун рекао jе у уторак да су истражитељи УН спремни да се врате у Сириjу ради истраге о jош неколико случаjева употребе хемиjског оружjа, укључуjући напад у Kан ал-Aсалу 19. марта, наводи руски канал.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *