Први лет страног команданта на руском „мигу 35”

Генерал Ранко Живак, командант српског ваздухопловства и ПВО, испробао је јуче летелицу за чију куповину је заинтересована Србија

Москва – Као први командант неког страног ратног ваздухопловства, генерал Ранко Живак, командант српског ваздухопловства и ПВО, летео је у петак на подмосковском аеродрому „Жуковски”, авионом „миг 35”, какав би требало да набави Србија. На стајанки се окупио практично комплетан врх компаније „МиГ”, са генералним директором Сергејем Сергејевичем Коротковом, главним конструктором „МиГ” Николајем Николајевичем Бунтином и главним опитним пилотом Станиславом Горбуновом.

Након претполетних краћих припрема генерал Живак је обукао „анти-г” одело и са Горбуновом ушао у кокпит „мига 35”. Запуштање мотора и „миг 35” елегантно је кренуо на почетак писте. Врло кратак залет, без форсажа, и нестао је на хоризонту.

Лет је трајао 65 минута на различитим висинама и на удаљености од аеродрома од 300 километара. Генерал Живак испробао је „миг 35” по више елемената: праћење десет циљева истовремено на максималном домету радара од 180 километара и симулација напада на четири циља истовремено, мапирање терена испод и бочно, функција „дата-линк”, форсаж, максимална и минимална брзина при ниској бази облачности…

Командант српског ваздухопловства и ПВО био је врло задовољан после лета и своје утиске пренео је и команданту руског ратног ваздухопловства генералу Бондареву са којим је убрзо имао радни састанак.

Генерал Бондарев је видео српски школски авион „ласта 95”. Руси показују велики интерес за тај авион будући да су њихови авиони те класе застарели и да је заједнички пројекат летелице те категорије са Кинезима пропао. У постојећим околностима треба им најмање три године да развију нови пројекат и да се приближе предсеријској производњи, тако да је „ласта 95” и за њих занимљива.

Наша делегација имала је више разговора и са руским произвођачима ПВО система. Систем С-350, којег нам Руси нуде, још није ушао у серијску производњу, С-300 се више не производи, а за С-400 је питање да ли би нам га и дали, премда наши званичници кажу да ће га тражити.

Иначе на аеродрому „Жуковски” су летели Французи на авиону „Рафал” и Швајцарци на америчком Ф-18. Летеле су и све акрогрупе, руски „Стрижи”, „Руски витезови” „Соколови Русије”, као и кинеска акрогрупа „Први август”. На првом дану манифестације отвореном и за грађане, велику пажњу гледалаца привукао је лет авиона „ербас 380”. Грдосија је изводила прави плес у ваздуху.

Мирослав Лазански

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *