Принципове сени

Милорад Вучелић, главни уредник

Како би изгледала идеална слика прошлости становника овог дела наше планете, ако је судити по жељама и вољи данашњих медијски фаворизованих, а посебно драмских писаца, уредника, те политичарчића и сличне другосрбијанске дружине?

Да би се што пре и што боље приближили дичној прајд и геј данашњици као коначно оствареној срећи требало би само рећи да би, по поменутима, све било јако добро и много боље да уопште није било Немањића, па ни Светог Саве, а посебно да никада није било било каквих односа становника ових подручја са православљем и Византијом. О томе колико су нам зла нанели и колико су нам живот уништили и колико коштали цар Лазар, Косовски бој и Милош Обилић да и не говоримо.

Да не би њих, мирно би нам у ове крајеве дошли Турци и ми бисмо били крајње опуштени, и тако све док Турке  не би сменили Аустроугари.  После 1918. или коју годину касније стигли би нам Енглези и Французи, и ми бисмо били и још опуштенији. После њих би дошао Хитлер и његови сателити, и то би тек било право опуштање, а нарочито на Козари и у Јасеновцу, Градини и Јадовну. После 1945. свакако долазе Руси и помало Енглези, и тако би било све до 1989. када би нам поново и несметано дошли Немци. Онда би нам уз њих стигли крајем прошлог века и Американци и помало Турци, и тако до данас и, наравно, данас.

[restrictedarea]

Становништво које живи на овим географским ширинама и дужинама би се мирно вишеструко размножавало и умножавало, и потпуно је небитно под којим народним именом. Ваљда би се међу чалмама, фесовима, кечићима, полуцилиндрима, береткама, каубојским шеширима, чадорима и тиролским шеширићима нашла и понека шајкача и капа са оцилима као поуздан знак да постоји и нека православна глава.

Не би било никакве потребе да се из те шаролике масе издвајају неки јунаци, генерали и државници. Ако би се нашао неко са таквим склоностима добио би неку страну стипендију и одвели би га у Беч, Стамбол или Берлин да тамо јури каријеру.

Насупрот тих дивота постоји Србија и српски народ, који је исписивао своју историју која није ни налик описаној, идеалној прошлости. У тој историји блистају многа имена државника, јунака, уметника, научника и црквених великодостојника. Тој часној и слободарској  историји припада и Гаврило Принцип.

Већ годинама сваки паметан Србин зна да ће Стогодишњица Првог светског рата бити искоришћена као повод за најгори могући пропагандни рат против Србије, и да ће се на удару прво наћи  хици Гаврила Принципа на надвојводу Франца Фердинанда на Видовдан 1914. Шта се све не спрема по свету не би ли се додатно оцрнила Србија, а потпуно мимо или против већ општепознатих чињеница и непобитно утврђених истина!

И шта је Србија до сада урадила, припремајући се за оно што предстоји? Скоро ништа!

Можда је  и разумно не трудити се превише јер не може Србија, нити је икада могла добити медијски рат са најмоћнијим и умреженим светским пропагандним центрима. Али не урадити ништа, неопростиво је. Поред тога, не би требало уопште да се изненадимо ако се неки високи српски званичник појави на Видовдан следеће године у Сарајеву да би присуствовао свечаном откривању споменика дотичном Фердинанду и извини се у наше и у Принципово име. Том догађају, такође, неизоставно би морала да присуствује и бројна делегација београдских другосрбијанских интелектуалаца и писаца, и надамо се да то нико не доводи у питање. Са геј параде  у Београду право у Сарајево код Фердинанда.

Све побројано је очекивано, али је ипак неочекивано да Срби не могу да се  изборе за широко обзнањивање историјске истине о улози и месту Србије у Првом светском рату, и разумевање Гаврила Принципа ни у својој матичној држави и њеној престоници. Тај унутрашњи антисрпски пропагандни рат је много жешћи него онај који долази из иностранства. У српској јавности одвија се права утакмица, у којој би такмичари требало да одреде када је почела српска пропаст. У игри су 1389, 1804, 1912, 1914, 1918 , 1941, 1945… Ту су битке за ослобођење Косова у Балканским ратовима,  Церска и Колубарска битка, пробој Солунског фронта, Кајмакчалан… На удару је историјско гесло српског народа: За крст часни и слободу златну. Погрешан, и од великих сила неизнуђен пут и избор пропасти је несумњив, потребно је само установити датуме и места у том календару пропадања. Нема ниједне историјске личности нашег народа која није оспорена, нагрђена и лажно оптужена за одсуство мудрости и одговорности. Наши су државници, вождови и генерали и војводе претворени у овом сомнамбулном виђењу у хор оних који ничим изазвани певају: Живела смрт!

По ко зна који пут се понавља аустроугарска лаж да Гаврило Принцип није личност, посвећеник борбе за слободу свог народа и заточник косовског завета, већ пуки инструмент у рукама српске обавештајне службе, Пашића и Аписа који безмало није ни био свестан својих поступака. Србија се претвара у кривца за све ратове на овом тлу, са нескривеном намером да се амнестирају све велике силе и њихови интереси, и сви злочини које су починили над српским народом.

Пред нама се разголићују они који су се колико јуче обрушавали на петокраку, тобоже у име кокарде, слободе и краља и отаџбине. Био им је то само лажни изговор, сада када нема петокраке то се јасно види, за поход на праву мету њихових напада, а то је слободарска, јуначка и државотворна традиција српског народа. Сада се  њихов глас послушнички и трендистички одазива на налог о нужној „промени свести“ српског народа. У ту сврху требало би срушити свако упориште могућег усправног хода и националног идентитета.

 

Познати су стихови исписани Принциповом руком на тамничком зиду у Терезину:

„Наше ће сене ходати по Бечу

Лутати по двору, плашећи господу“

Ни слутити није могао Гавро да ће данас Беч уступити место Београду.

Изгледа да смо потпуно, као нација и држава, клонули. Доказа има напретек, од Косова и јавних процена колико нас је коштао мит о Обилићу, па до срамног и бестидног државног и званичног игнорисања Његошеве двестогодишњице уз срамни поклич: Нема пара за Његоша!

Али, има и нешто што охрабрује. Мора да они који се са оваквом бестидношћу упорно обрушавају на нас виде у нама као народу нешто што их и даље брине, а ми се у то недовољно уздамо.

Изгледа да младобосанске сене, бар онако у пролазу на путу ка Београду, ипак посете и неке друге престонице.

[/restrictedarea]

10 коментара

 1. Neko manje neko više, svi ste vi njihovi !
  Brišite komentare koliko god hoćete, zlo ću uvjek nazvat zlom bez obzira od kuda i od koga dolazilo.
  Vi možda znate a možda i ne znate, postoje ljudi sa istinskim kućnim odgojem / koji se prenosi sa koljena na koljeno / i na koje ulica, unijatski mediji, svjetske ubice, itd., nemaju ama baš nikakvog uticaja…

 2. Може ли, магла или облак, заиста, – `прогутати` планину ? И јадна трска или сламка, одолева вихорима што ломе и чупају поносна стабла ?! Огањ спали плеву а злато – прочисти ?! Да се не заваравамо, део српске `елите` и те 1389.г., или је био на турској страни или, – `не стиже` ?! Порука Гаврила Принципа је јасан `говор` охолима, који не трпе да им се ма шта приговори а понајмање истина ?! Са именом архангела Благовесника и презименом поглаварства или началства, громко каже, да ово није област немачка, већ – `венијаминитских вукова` ?! А да није лако погубити `великог кнеза`, сведоче многи покушаји атентата на Фидела Кастра и друге државнике, широм света ?! Погибељна је обмана, онима који презру истину и заволе неправду ?! Жалосно је, да и у 21. веку гордоумље `нахрањено` силом – материјалном, технолошком итд. и “свезнањем” хоће да од лажи направи себи `заклон` ?! А та сила пропаганде и фалсификата којом се пуни интернет, медији и разне друге `сфере`, сва може да нестане, у трену, као дахом однета ?!
  Да `парафразирамо` владику Његоша : ” Истинитог Вука Бриткопера/ свака ријеч биће убојита…” … За Крст часни и слободу златну !

 3. О делу Принципа само понвала. Морамо бити разборити и разборито
  одлуке донети. Истина даје Млада Босна била састављена од свих
  делова ондашње окупиране Босне и Херцеговине ти чланови имали су
  заједничку идеју борба против Аустро-Угарске окупације. Шта се
  десило после говорим о Србима укупно то ми сад плаћамо највећу цену где Гаврило није кривац већ политичари који су доносилодлуке на штету Српске нације. Ревоцулионари не каркулишу
  последице они имају циљ ПОБЕДА.

 4. Evo za sve one, koji bi i dupe i obraz da prodaju da li bi držali vrata svoje kuće ili stana otvorene bez vrata na izvolte svakome ko prođe?

 5. Светтлос, тама,Терезин.
  Вешала, Мачва, Колубара.
  Мојковац, Јанко Вукотић.
  Пећ, Проклетје,волујска кола.
  Мраз, глад, боси
  по дубоком снегу.
  Низа, страну, ка мору.
  Остављају, мртве, борце.
  Чекају, бродове, спаса.
  Острва Егеја, Плава гробница.
  Солун, пробој, Куманово.
  Тамо далеко, Србија,
  њој долази Слобода.
  Црни барјаци на кућама,
  домаћи, наследник, рођак,
  дао је свој живот за слободу.
  Слободари барјак слободе,
  носе га до Сљемена и Триглава.
  Уморна војска ту стала,
  нове међе обележила.
  Краљевина Србија нестала.
  Наста, наста, наста тама.
  Јасеновац, Јадовно, Пребиловић
  Крагујевац, Краљево,Кадињача.
  Пасје гробље, Неретва, Голи Оток.
  Бљесак, Олуја, Космет.
  Србија поста мања него у
  Младо босанско свитање.

 6. профил х

  а о натовском скупу у Београду, под маском `конференције о безбедности`, скоро да нема вести ?!

 7. U novih 9 nemačkih uslova Srbiji traži se više nego je Adolf tražio 1941. Traži se potpuna izdaja Srba na Kosovu, odricanje od celog Kosova čak i Severa no naši političari će sve to potpisati. Na eu je samo da odluče šta je sledeće za otimanje Vojvodina ili Sanđak. A narod šuti i priča o Rusima dok vlast neće niti da čuje već sluganski služi amerima, vatikanu i eu.

  • Najtužnije je što sad Srbijom vladaju Srbi a ne Sloba(Crnogorac), Tadić( Crnogorac) itd. Dovedeni su sad Srbi da dokrajće Srbe.
   Ima li izlaza?????
   Došao je sad GUZENBAUER!!!! TAJ NAS VOLI – BLAGO NAMA!!!!!

 8. Сени српских ратника Колубаре , Солуна, Равне Горе, лутају српским пољима траже гледају дали има на видику Србин који ће
  рећи доста напоље из српских поља и планина од Велебита до
  Шар Планине и Кајмакчалана.

 9. Postoji izlaz.Nasi politicari bi trebali ponuditi kompromis tj razmenu teritorija. Mi smo okupirali Vojvodinu to treba priznati to je cinjenica.Vracamo Vojvodinu vratite nam Kosovo. Niko ne bi suzu pustio cinjenica da Vojvodina nije nikada bila nasa to svi znamo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *