Поремећени међунационални односи у Хрватскоj

ДУГO СEЛO – Хрватски председник Иво Jосиповић признао jе данас да у Хрватскоj постоjи “одређен поремећаj” када jе реч о међунациоалним односима и да jе он управо зато покренуо инициjативу о постизању консезуса око увођења ћирилице у градовима и општинама Хрватске где Срби чине више од jедне трећине укупног становништва.

Према Jосиповићевим речима, поремећени одности су нешто, што Хрватскоj не треба, зато он позива све релевантне факторе да размисле о томе како међунационалне односе учинити стабилнима и бољим.

Хрватски председдник jе додао, како преноси Хина, и да jе из изjава видео да много политичара не мисли слично као он, па се може “”само надати да су они у праву, а не jа”.

Jосиповић jе у понедељак предложио покретање широке jавне расправе у друштву како би се постигао консензус о односу према мањинским заjедницама, а након протеста у Вуковару поводом постављања двоjезичних натписа на поjединм заградама локалне и државне управе.

Oн jе такође рекао да jе двоjезичне натписе у Вуковару требало да постављаjу заjедно представници локалне власти, српског народа и бранитеља.

Премиjер Зоран Mилановић jе, међутим, jуче рекао да нема потребе за таквом инициjативом jер постоjи Уставни закон о правима националних мањина коjи само треба применити.

Kада jе реч о примени тог закона, Jосиповић jе рекао да слаже са Mилановићем.

Први покушаj постављања двоjезичних натписа на зградама локалне и државне управе у Вуковару обележили су жестоки протести Штаба вуковарских бранитеља коjи су, упркос великом броjу полициjе, неколико плоча разбили, а неколико полициjаца повредили.

Један коментар

  1. Гос Јосиповић треба да зна да није само Вуковар у упитању.
    Дага опоменем на села која често посећујем а без двојезичне
    табле а тосу: Товарник,Трпиња,Клиса, Тења,Вера,Бобота,Силаш
    Ада,Подриње,Палача,Маркушица,Габош,Острово, Брашадин,Мирковци
    Сремске Лазе, Негославци све су то српска селе у троуглу
    Вуковар,Осјек и Винковци има их мешаних са Шокцима Католицима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *