Политичка понуда

Милорад Вучелић, главни уредник

И без, а и са применом вредносних судова чињеница је да је једина опозициона странка у српском парламенту Демократска странка Србије Војислава Коштунице. У Народној скупштини постоји само двадесет и један опозициони посланик. Остали деле или се труде да деле, иста основна стратешка опредељења. Опредељења постојеће власти. Више је, стицајем околности, и ма колико то чудно звучало, било опозиције, идеолошки и бројчано, у саставу прве Народне скупштине 1945. него данас.

Медији и доминантан део политичке јавности, из очигледних и познатих разлога, организовано игноришу ову чињеницу. Из петних жила се упињу да реорганизују и оживе жути картел као тобожњу прекопотребну ефикасну опозициону снагу. Купљевина разног доказаног политичког и интелектуалног шкарта, настала из Демократске странке или ДОС-а, требало би, тобоже, да се уједини не би ли спасла демократију од Вучићеве диктатуре. Основна девиза ове дружине сакупљене с коца и конопца не може се наћи ни у каквој литератури, али може у стрипу у којем велики везир Изногуд жели свим силама и средствима да постане калиф уместо калифа. И само то и ништа више.

Читава ова дружина, када се већ инсистира на појму диктатуре, никада није презала од било које и било какве злоупотребе власти и диктатуре: од 5. октобра 2000, када су по Србији харали кризни штабови, па до увођења противуставног ванредног стања и масовних хапшења, тортура и мучења, чак и ликвидација. Никоме као њима није пошло за руком да од готово свих медија направе голи пропагандни погон и да то све још притврде гвозденом и немилосрдном контролом и уценом рекламних агенција.

Шта би могао бити централни спор ове новоорганизоване уједињене опозиције са влашћу и како те фразе и апстракције око очувањa демократије стварно изгледају ? Како би изгледао политички живот тако очуване и формиране српске демократије, oко чега би се ломила копља? Каква је то политичка понуда пред нама?

[restrictedarea]

Око ЕУ „без алтернативе“ не може бити спора, баш као ни око ССП-а. Око Косова и Бриселских споразума, такође. Како би их и могло бити када су их жути отпочели. Око односа са суседима на Балкану, а посебно Хрватском и Црном Гором, не може бити спора. Очувањe јединства БиХ и пуштање РС низ воду ни у назнакама не може бити спорно. Око Сребренице не би требало ни трошити речи. Око Хашког трибунала, РЕКОМ-а, Вукчевића и Векарића такође… То су жуте светиње баш као тајна Истамбулска декларација, катастрофално лоше и свесно и организовано постављено питање Међународном суду правде у вези са Косовом и исто таква Резолуција УН којом се одричу Резолуције 1244 СБ.

Да су нам Немачка и САД највећи пријатељи на свету о томе ваљда ником и не пада на памет да се спори. Неспорно је и испуњавање свих могућих услова које нам постављају Берлин и Брисел. Дакле, на терену спољне политике не би могло бити сукоба сем око брзине којом би све то требало спровести. „Ми можемо брже и горе“ – то би у ствари била права дефиниција ове конструктивне опозиције. Вртоглаво би се убрзало признавање независности Косова и власт би у том случају била под великим притиском новог опозиционог блока. Драган Ђилас би остао власт у Београду. А, ко зна, можда ће и овако да остане.

Али око Русије би жута купљевина имала шта да каже и за шта да се бори. Својски би се заложили да се Русима, а и свима блиским Русима што пре каже ново историјско – Не. Ни трага не би било НИС-у и Јужном току. О гасу да и не говоримо. Некима од наших политичара је мрскији руски гас од оног коришћеног у немачким концлогорима у току Другог светског рата! Видели би Руси и Путин шта је прави леви центар који заговара Политички савет ДС-а на челу са Драгољубом Мићуновићем. Ишло би се, можда, и на конфискацију руске имовине. А све би то било комбиновано са неким новим институтом за одрживи развој који спрема Вук Јеремић, а на чијем би челу био ни мање, ни више него Џефри Сакс, идеолог оне велике и по Русију катастрофалне приватизације на крају осамдесетих и на почетку деведесетих година прошлог века. Приватизације од које се Русија још увек опоравља. Сакс би обновио угодна и топла сећања Руса на њега, када у нашој јавности постоји већ кокошије памћење, а онда би се вероватно приступило и другим средствима из арсенала „левог центра“. Наравно, приватизација би била изведена по правилима жутог картела, оним истим правилима која су примењивана за време њихове апсолутне власти. Уместо даљег коментара ваља напоменути да домаћи шкарт има магичну привлачност и на међународном плану.

Не би се чекало и колебало са званичним изјашњавањем око рата у Сирији. Специјалне српске трупе би већ биле у ратним дејствима против Асада у Дамаску, раме уз раме са талибанима и Ал каидом, па ни Американци и Обама не би имали куд и не би оволико оклевали.

По хитном поступку би се на захтев окупљених под барјаком жутог картела приступило промени Устава Србије. Опозиција, ако би се докопала власти, никада не би дошла у ситуацију да мора Јелко Кацин да захтева отцепљење Војводине. Они би то урадили пре него што би он ишта и могао да каже. Не би се оклевало ни са продајом јавних предузећа као што је то сада случај. Страни капитал не би овако оклевао чекајући још веће државне субвенције до којих би се дошло новим масовним отпуштањима и смањивањима пензија. Економске реформе би се вртоглаво убрзале.

Ефикасно би се развила борба за очување тековина жуте реформе правосуђа. Притвори би поново трајали по две-три године, а Врховни суд би био главно координацоно тело ове жуте шкарт купљевине. Обуставила би се по хитном поступку борба против корупције у којој нису унапред заштићени они који су по вољи власти.

Уопште би политички живот оживео и демократија би била спасена. Да се та жута дружина раније сакупила и почела здружено да делује не само да не би било дилема и неизвесности око геј параде у Београду, него би на челу те колоне било резервисано место већини чланова владе, а ту би богме корачало и две трећине посланика. Отимали би се ко ће носити барјак. Полиције не би ни морало бити, сем за регулисање саобраћаја, јер коме би пало на памет да напада људе које је народ изабрао.

Пошто се касни са овим обједињавањем, чује се да ће као представници угрожених мањина и народни посланици, а у знак солидарности са угроженом ЛБГТ популацијом, барјак понети Риза Хаљими и Пастор Балинт. На њихова плећа ће пасти сав терет.

И што је најгоре, може се догодити да се та поносна колона, овако обезглављена, без већег броја министара и посланика, само шета око Манежа и Југословенског драмског позоришта уместо да се запути право у Брисел и Берлин, па да онда лепо видимо смеју ли и могу ли да нас тако окупљене под дичним заставама дугиних боја не приме у ЕУ. Нема срећније власти, ни несрећнијег народа са оваквим опозиционим политичким шкартом.

[/restrictedarea]

7 коментара

 1. Читава ова дружина настала је на курсевима у базама за превспитање НАТО ИМПЕРИЈЕ. Није битно дали су у: Будим Пешти,
  Сгедину или на доручковима у Вашингтону. Поред Жутог Картела ми
  добисмо нове свеже снаге ( ТРИЛАТЕРАЛЕ). Хеј није мала ствар када
  моћни Рокфелер потапше малог балканца, сећамо се Черчила и Броза,
  Холбрука, Милошевића, Ђинђића, Карле де Понте. После Ђинђића променило се неколико влада Србије, све те владе миц по миц
  догураше дасе више неспомиње резолуција 1244 УН. Отпријике заборавише за Јужни гасовод, и гле чуда:Да ова српска тројка
  позива Србе да гласају за државу косова. Пре избора даби били на
  линији ЕУ распустише државу Србију на Космету уз стисак руке
  никог другог него Кацин. Докле БРЕ СРБИЈО!!!

 2. U pravu ste ali sa jednom dopunom.
  Istina, škart je neviđeni ta žuta opozicija i njeni prirepci, ali nažalost ništa bolji od toga nisu ni nosioci sadašnje vlasti.
  Zlo veliko se nadvilo nad narod i državu.
  U isto vrijeme narod gleda farmu, i aplaudira medenom, nesvjestan što mu planira uraditi.

 3. Не секирајте се. Све ће ово већ урадити и власт!

 4. Posle visevekovnog zlopacenja srpskog,pod Kurtama,evo vec ceo vek se zlopatimo,pod Murtama.Mentalitet je isti,osmanlijski,
  OSVAJACKI,ANTISRPSKI,DUSMANSKI…
  Srbija se oslobodila Kurti,isposlovala Kosovo,i samo posle 100 godina,Murte su izgubile Kosovo,uz pojacano rastakanje onoga sto je ostalo,od naroda i drzave.
  Murte,sve cesce sa nasim imenima,ali uvek sa mentalitetom Kurti…nisu u stanju da izgrade ni sistem ni institucije,NI DRZAVU…UVEK IM NESTO FALI,stalno nesto odlazu,stalno kukaju,stalno obecavaju…
  Ubili su Boga u nama,ali nikako da neko ili nesto,da ubije Allaha u njima.Svi su isti.STO GODINA VEC.Samo sebe gledaju…
  OD SEBE,NE VIDE SRBIJU.
  I kazu nam,ONI NAMA,da promenimo svest…o svemu,o srpstvu,o Kosovu,o nama samima…jedino sto ne treba da se menja,je njihova osmanlijska ideologija.
  Taj strasni mentalitet srpske propasti…ne samo materijalne.
  Ideologija krupne pljacke iz sitno-sopstvenickih interesa.
  KAO TURCI.
  Srbija je za njih plen,kao za Turke,jer im je mentalitet isti.
  Niko sa toliko zara i strasti,ne bi napao srpsku narodnu banku,SA KALASNJIKOVIM U RUCI,da u njema nema osmanlijskog genetskog koda.
  SJASI KURTA DA UZJASI MURTA,govori ojadjeni srpski narod,vec 100 godina.I DZABA.
  Kako mi njima da kazemo,DA ONI PROMENE SVEST…kako?I kada?I gde?
  Kako da im kazemo da samo hocemo da nas ostave na miru,hocemo da radimo,i zivimo od svoga rada…Hocemo drzavu Srbiju.
  Zasto ne prestanu orgije oportunizma i trijumfalizma…PA NISTE OSVOJILI BEC,VEC BEOGRAD…i jedni i drugi i treci?

  Jos ima `para,da se kupe i prijatelji i neprijatelji…
  Murte ce i dalje ziveti u izobilju…u laznom carstvu svome…
  ALI GDE JE SRBIJA U TOJ PRICI???
  Para ce tacno toliko biti da se namire svi podanici ,sve sluge…i da Murte,zajedno sa njima,zavrse ono sto su Kurte zapocele.
  A to je okupacija,otimacina i propast srpske drzave.
  ZATO IM TAKO REVNOSNO CRVENI TEPIH,POD NOGE PROSTIRU.
  Krv nije voda…
  BRUKA I SRAMOTA!

 5. Gospodine Vucelicu, uz sva moja uvazavanja prema Vama,a posebno prema listu “Pecat” koga redovno citam,ne bih se bas slozio sa vasom konstatacijom, da je DSS jedina opziciona stranka u skupstini Srbije. Ja,ali, siguran sam, da i veci deo naroda Srbije,DSS ne vidi kao neku opoziciju prema sadasnjim vlastodrscima.Evo zasto kontriram vasem komentaru i pisanju o DSS-u. Posle izglasavanja tzv.”briselskog sporzuma” u skupstini Srbije od strane poslanika vladajuceg rezima(SNS-SPS-URS,kao i njihovih pomagaca DS,cede…),poslanici DSS su trebali odmah da napuste tu tzv.skupstinu,da izadju iz sale(bez drzanja govora od strane njihovih poslanika) i da vise ne dolaze na tzv.skupstinskim zasedanjima. Trebali su odmah da proglase izdaju drzave,naroda i gazenju sopstvenog ustava, i da poslanicima DSS-a vise mesto nije u toj sali. To bi bilo dostojanstveno,za svakog iole politicara, koji misli dobro ovoj drzavi i narodu. Od toga nista nije bilo,sem setnje u veoma malom broju ljudi,a bilo bi ih vise,samo da DSS nije ucestvovao u tome. A sta tek reci gospodine Vucelicu,o tzv.”kurvanju” udruzivanju na lokalnim nivoima,sa tim istim strankama koje su izdale zemlju,kosmet i srpski narod. I na kraju sta reci,jeli je ova stranka zvana DSS zaista opoziciona. Nazalost,nije. Zasto se DSS okuplja u sava centru 29, da bi gospodin Kostunica i njegovi najblizi odrzali govore,kojih nece biti ni prikazani na RTS-u od strane bas miljenika Kostunicevog,onog tijanica,koga je upravo Kostunica postavio na to mesto,coveka bez skole,ali sposobnog za hajduciju. Zasto ta,kako tvrdite jedina opoziciona stranka nece izaci udruzena sa ostalim patriotskim strankama Srbije,ciji je protest zakazala stranka Dveri ispred skupstine 28 septembra. Zar moraju da se vijore zastave DSS-a,umesto da bude samo trobojka,zastava Srbije. Cemu razmahivanje time,pa zbog toga i narod ne zeli da izadje,jer im se ta obelezja smucila. Secam se samo kakao su se gosn.Nikolic i gosn.Vucic razmahivali zastavama SRS,da bi ga posle toliko godina napustili, osnovali svoje preduzece zvano SNS,izmanipulisali i prevarili narod da za njih glasaju,a posto su dosli na vlast,odmah otvorili karte, rade sve suprotno datim obecanjima,cak imaju smelosti i da gaze Ustav,rasparcavaju zemlju,a narod doveli do samog dno-dna. E takvima se morati zestoko suprostaviti ako si zaista opoziciona stranka. I da zakljucim, u srbijici,danas NE POSTOJI opozicija, kako vi to tvrdite u vasem clanku,naprotiv…

 6. Ево да поделим блог на који сам случајно наишао…пошто знам да ко воли ПЕЧАТ воли и СРПСКУ ИСТОРИЈУ, мислим да не грешим.
  Блог је одличан
  http://srpskaistorija.wordpress.com/

 7. Gospodine Vučeliću, “žuti kartel” je prošlost, bilo bi krajnje vreme da se, barem na kratko, osvrnete na sadašnjost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *