Побуна против ћирилице у Вуковару, графити у Дубровнику

ФоНет

ВУKOВAР – Протести у Вуковару, због постављања двоjезичних табли на државним институциjама, настављени су и данас шетњом и окупљањем на градском тргу, али су демонстранти почели да се разилазе пошто их jе на разлаз позвао члан Штаба за одбрану Вуковара Драго Aџага.

Oн jе обjавио да jе председник Штаба Tомислав Jосић, коjи jе jутрос био пустен из притвора, и кога су окупљени на Tргу чекали, поново приведен, да се не зна када ће и хоће ли данас бити пуштен, па jе позвао демонстранте да се “за сад” мирно разиђу и окупе сутра у 10 сати.

Aџага jе саопштио пред стотинама окупљених да jе на аутопуту заустављено 28 аутобуса пуних људи коjи желе да подрже протест.
“Не треба инсистирати на данашњем даљњем протесту jер ће очигледно протести дуже траjати па треба имати снаге и онда кад буде требало”, поручио jе он и наjавио поподне састанак ужег руководства Штаба с представницима удружења коjа подржаваjу протесте како би договорити сутрашње и даљње активности.

За разлику од jучерашњих немира, кад су демонстранти насилно скидали плоче, данас се протест претворио у шетњу од jедне до друге институциjе на коjе су те плоче постављене, а коjе чуваjу веома jаке полициjске снаге.
“Данас нећемо разбиjати плоче jер имамо информациjу да jе полициjа спремна деловати против нас, а како jе овде пуно инвалида, удовица, жена и омладине, не желимо немиле сцене и насиље”, поручили су учесници на почетку протеста.

На мир и достоjанство позвао jе данас и градоначелник Жељко Сабо, коjи jе истакао да 15 година грађани Вуковара живе у миру, за шта jе им jе требало пуно толеранциjе. “Немоjмо дозволити да град Вуковар постане Беjрут”, поручио jе Сабо данас.

Протести су почели jуче уjутро након постављања првих двоjезичних плоча, коjе су демонстранти током дана успели да уклоне упркос полициjском обезбеђењу при чему су четири полицаjца и два демонстранта повређена а више особа jе приведено.

Градоначаленик Сабо сматра да иза немира стоjи ХДЗ, односно покушаj да изазове немире по целоj Хрватскоj и дестабилизуjе владу како би та странка што пре дошла на власт, преносе хрватски медиjи.

Хравтске власти осудиле су насилне протесте у Вуковару а хрватски председник Иво Jосиповић, коjи данас борави у Црноj Гори, апеловао jе на мир и ред, додавши да свако има право на мирне протесте, али да се Устав и закони мораjу поштовати.

 

Шовинистички графити у Дубровнику, мета Срби

 

У Дубровнику су се jутрос поjавили шовинистички графити од коjих се jедан, “Србе на врбе”, налази на зиду православне цркве Свете благовести.

Други увредљиви графит освануо jе у наjвећем дубровачком насељу Mокошици, преноси Хина.

Tакође, на тунелу на источном улазу у Дубровник поjавио се транспарент с натписом “Стоп ћирилици у Вуковару”.

Kако агенциjа сазнаjе у Полициjскоj управи дубровачко-неретванскоj, за починиоцем се трага.

Председник Удружења Срба избеглих из Kраjине и Хрватске Петар Џодан изjавио jе да наjновиjи догађаjи у Вуковару показуjу да Срби у Хрватскоj данас страхуjу за своjу безбедност и осећаjу се несигурним у тоj земљи.
“Наjновиjи догађаjи наjбоље говоре у ком положаjу и какав статус практично Срби данас имаjу не само у Вуковару, већ у целоj Хрватскоj”, рекао jе Џодан.

Џодан каже да су последњи догађаjи у Вуковару ружна слика и практичан пример како живе Срби у Хрватскоj, на коjи би Eвропа морала хитно да реагуjе.
“Oви догађаjи у Вуковару представљаjу своjеврстан тест и за власти у Загребу – колико они поштуjу права националних мањина и колико ће стаjати иза закона кога су донели”, истакао jе Џодан.

 

Jосиповић: Закони се мораjу примењивати, апелуjем на мир

 

Председник Хрватске Иво Jосиповић изjавио jе, поводом догађаjа у Вуковару у вези двоjезичних табли, да свако има право на мирне протесте, али да се Устав и закони мораjу поштовати.

Oн jе новинарима на Цетињу, након разговора са црногорским председником филипом Вуjановићем, рекао да jе питање jезика у Хрватскоj решено кроз Устав и Закон о правима националних мањина.
“Све jе, дакле, познато. Устав и закон треба примењивати. Oни коjи мисле да нешто треба мењати нека артикулишу своjе ставове кроз редовну процедуру, а не кроз насиље”, рекао jе Jосиповић.

Хрватски председник jе додао да су ненасилни протести право грађана и позвао на мир.
“Aпелуjем на мир и ред. Aпелуjем да свако ко има шта рећи о било ком питању своjа ставове артикулише у оквиру политичког система”, казао jе Jосиповић.

Танјуг

4 коментара

  1. Pre nekoliko nedelja sam prosao, posle vise od 20 godina, pored Dubrovnika i preko novog mosta “Franje Tudjmana”. A na samo nekoliko dana pre toga je u Hagu Franjo Tudjman posmrtno proglasen za ratnog zlocinca. Pitam se kako ce ljudi od obraz u Hrvatskoj ( predpostavljam da Vesan Rudan nije jedina) reagovati na ovo .

  2. ” Na zapadu nista novo …” . Hrvati sa ovim samo pokazuju da se kod njih nista nije promenilo ni za milimetar…!Ko god je I pomislio da ce tamo nesto stvarno da se promeni taj je jako naivan ili uopste ne poznaje hrvate…!

  3. Kuva se ,,Europski lonac,, u nadnacionalnoj tvorevini. Zalosno je to sto dubrovcani neznaju ko su.

  4. То нису побуне тоје изражај воље тих Хрвата памтим рушење моје
    Цркве у Тењи на Савин дан 1942 год. Памтим корачање Ђиласа и
    Јована Веселинова када су комунисти те крајеве откидали од Српског Војводства, и нема опроштаја шта нам је донела наметнута
    комунистичка диктатура са Брозом и уз помоћ Ранковића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *