Ојадили Нови Сад за 1,3 милиона

Осморо иза решетака због махинација са градским грађевинским земљиштем. Главни осумњичени Борислав Новаковић, Петар Матијевић и Војислав Гајић

ПРИПАДНИЦИ Управе криминалистичке полиције и Пореске полиције, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом, у уторак су ухапсили осморо Новосађана, међу којима су и Борислав Новаковић, високи функционер ДС и бивши директор новосадског Завода за изградњу града, Петар Матијевић, власник Индустрије меса „Матијевић“, и Војислав Гајић, власник „Александар градње“.

Уз њих, ухапшено је и троје Новаковићевих сарадника из ЗИГ, Татјана Гашовић, помоћник директора за грађевинско земљиште, Милана Сучевић, руководилац службе за правне послове, и Светлана Бајић, самостални организатор за правне послове, као и Милан Јозанов, директор ИММ, и Зоран Ћулум, бивши директор „Александар градње“, данас директор Регионалног центра Рајфајзен банке у Новом Саду.

Они су, како се наводи у саопштењу полиције, били актери махинација са грађевинским земљиштем на углу Футошког пута и Булевара Европе у Новом Саду, површине 1.174 квадратна метра, на којем је Гајић подигао хотел „Холидеј ин“. Због тих махинација буџет Новог Сада оштећен је за 136,6 милиона динара или 1,3 милиона евра, а Матијевићу прибављена противправна имовинска корист од 192,3 милиона динара, односно 1,8 милиона евра.

Новаковић и његове сараднице се терете за кривично дело злоупотребе службеног положаја које су, како се прецизира у саопштењу УКП, починили тако што су пропустили да 2010. Матијевићу одузму поменуто земљиште.

– Уговор о закупу тог земљишта на 80 година ЗИГ је са Матијевићем склопио 2007. и он је ту, у року од три године, морао да заврши један пословни објекат – објашњава извор нашег листа близак истрази. – Градња, међутим, није ни започета и ЗИГ је морао да раскине уговор и распише нову лицитацију.

Уместо тога, наставља саговорник „Новости“, Новаковић је са Матијевићем потписао анекс уговора по ком се закуп земљишта, без јавног оглашавања, предаје Гајићу. И Матијевић и Гајић, као и њихови ухапшени сарадници се, иначе терете за кривично дело злоупотребе овлашћења у привреди, односно за пореску утају.

– Тај анекс је потписан управо у циљу избегавања спровођења новог поступка јавне лицитације, иако је то била законска обавеза, чиме је предузећу Петра Матијевића прибављена противправна имовинска корист од 192,3 милиона динара или 1,8 милиона евра – прецизира се у саопштењу УКП.

Избегавањем те лицитације је, наводи се даље у саопштењу, буџет Новог Сада оштећен за тачно 86,2 милиона динара колико би износила минимална почетна лицитациона цена и колико би Гајић морао да плати да је она одржана.

Мада је реализован тек 2010, полиција сумња да су се Матијевић и Гајић још 2008. договорили да овај други, без лицитације, а тиме и без додатних трошкова, преузме изузетно атрактивну парцелу. Када им је то, пошто је Новаковић у име ЗИГ-а потписао поменути анкес, и пошло за руком, они су земљиште међусобно прометовали супротно Закону о планирању и изградњи и уговору о његовом закупу. Они су, тврде у полицији, међусобна потраживања „пребили“ на конто пословних локала које је Гајић дао Матијевићу.

– Осумњичени Гајић и Ћулум су, уз помагања Матијевића и Јозанова, починили кривично дело пореске утаје тако што су, у намери избегавања пореза, симулованим правним пословима у септембру 2010. извршили фактурисање по рачуну од 327,6 милиона динара неистинитог садржаја које је ИММ издао „Александар градњи“ – наводи се у саопштењу.

У том рачуну је, како се додаје, неистинито наведено да се продаје већ „започета градња хотела, а стварно је извршен само пренос права трајног коришћења земљишта без започете градње објекта“. На основу тога је, у пореској пријави „Александар градње“ за септембар 2010. незаконито умањена пореска обавеза за 49,9 милиона динара, што, заједно са поменутих 86,2 милиона чини укупну штету од 136,6 милиона динара нанету граду Новом Саду.

”ПАРК СИТИ”

Према сазнањима „Новости“, предмет истраге против Гајића и Ћулума је и начин на који је овај први постао власник елитног пословног центра „Парк сити“. Тај објекат, вредан 45 милиона евра, започео је да гради холандски „Вондел капитал“. Градња је, међутим, обустављена због дуга од 28 милиона евра код Рајфајзен банке чији је новосадски део тада водио Ћулум. Под нејасним оклоностима, власник „Парк ситија“ је, у лето 2010. постао Гајић, а Ћулум непосредно после тога директор „Александар градње“.

СТАНОГРАДЊА, ХОТЕЛИ… 

Попут Матијевића, и Војислав Гајић (59) је у Нови Сад почетком деведесетих година дошао из Хрватске, прецизније из Боботе надомак Вуковара. Основна делатност којом се, стварајући своју империју, бавио била је станоградња. На најбољим локацијама у граду сазидао је више десетина зграда, а власник је и велелепног центра „Александар булевар“ на углу Булевара ослобођења и Улице Новосадског сајма, робне куће „Норк“ коју је купио на лицитацији, као и хотела „Александар“ на Булевару цара Лазара.

ГАЈИЋ ПО ПОДНЕ

Седморо од укупно осморо осумњичених ухапшено је у уторак у раним јутарњим часовима у својим становима, само је потрага за Гајићем трајала до поподнева.

Према незваничним информацијама, Матијевић је био врло непријатан према припадницима УКП. С друге стране, Новаковић је ухапшен свега неколико дана пошто је изашао са Института за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици. Занимљиво је да је тамо смештен пре месец дана, када се информација о предстојећем хапшењу први пут појавила у јавности.

ИМПЕРИЈА МАТИЈЕВИЋ

Империја Петра Матијевића (62) који је, почетком деведесетих, у Нови Сад дошао из Загреба, заиста је огромна. Састоји се од 25 предузећа са 2.400 радника и годишњим прометом од око 20 милијарди динара. Највеће је ИММ са дневном производњом од 120 тона месних прерађевина.

Власник је и 24.000 хектара обрадиве земље у комбинатима које је купио у последњих десетак година. Његови су и „Слобода“ из Новог Сада и „Војводина“ из Зрењанина, које се баве угоститељством, и „Агровојводина-механизација“, „Базар“, „Узор“ и „Новотранс“ из Новог Сада и „Текстилпромет“ из Зрењанина чија делатност је трговина. У строгом центру Новог Сада подигао је и хотел „Центар“, а његови су штампарија „Будућност“, као и „Еколаб“.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:455505-Ojadili-Novi-Sad–za-13-miliona

2 коментара

  1. Mi samo hapsimo, a gde su te pare! U drugim pravnim poretcima to se i povraca ili robija do veka.

  2. Sve ukradeno i oteto ima da se vrati Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *