Обраћање Војислава Коштунице на протесту Против лажних избора на Косову и Метохији

Сабрали смо се данас да дамо свесрдну и искрену подршку нашем народу на Косову и Метохији који не пристаје да се потчини сепаратистичкој албанској власти и који брани неприкосновено и историјско право да Косово и Метохија припадају Србији. Лажни локални избори које је за 3. новембар расписала лажна председница, на основу лажних закона лажне државе Косово, представљају одсудни ако не и завршни чин у покушају да се отме Косово од Србије. Главни саучесник и помагач Бриселу и Приштини у организовању ових лажних избора јесте, на жалост, садашња власт у Београду. Зато одговор српског народа на Косову и Метохији треба да буде једнодушан. А он гласи да Србин не излази на антисрпске изборе.

Добро знамо колико је дуга наша државна и национална традиција која почива на Косову. Али исто тако као што знамо колико траје наша традиција, која је заснована на праву и правди, знамо и да насиље, зло, неправда, гажење права имају подједнако дубоке корене. Ови лажни избори проистичу из дугог низа насиља која им претходе. Погледајмо само ове године наших великих јубилеја, данас када се сећамо 1912, 1913, 1914. године, када славимо и стогодишњицу ослобађања Косова. С једне стране, уздиже се и побеђује дух националне слободе и ослобађања поробљених српских земаља, а с друге стране, стоји сила и насиље које хоће да уништи и обезличи српски народ и његову државу, културу, дух, традицију и вредности.

Зарад остваривања својих циљева у глобалним оквирима велике западне силе су одбацивањем права, извршиле агресију на Србију 1999. године, проглашавајући да сила има да стоји изнад права. А шта је, шта може бити друго то одбацивање права ако не разобручено насиље, једноставније речено велико разбојништво. После агресије те исте западне силе су послале своје војске на Косово, да би захваљујућу присуству њихових НАТО војника, без одобрења Савета безбедности, десет година касније, албански сепаратисти 2008. године противправно и једнострано прогласили независност. У међувремену, у тих десет година, представници међународних мисија на Косову, цивилних и војних, вољно или невољно учинили су све што су могли да се стотине хиљаде прогнаних Срба не врате на Косово, а да сви велики градови почев од Приштине остану потпуно очишћени од Срба. Али, као да им и то није било довољно, него су на овом путу безакоња и насилништва натерали садашњу власт да укида своје државне институције на Косову и да прихвати и подржи сепаратистичке изборе, приморавајући свој народ да постане поданик власти лажне државе Косово.

Шта једино може бити одговор српског народа на ово безакоње? Одговор морамо потражити у нашој историји и традицији. Ту се једино може и мора пронаћи прави одговор. Довољно је и само треба да се сетимо једноставне истине да морамо истрајати у нашој борби за право и правду. Било је много тежих периода у нашој историји, али и у тим готово безнадежним тренуцима када је изгледало да су сила и неправо победили, није губљена нада у нашем народу.

А данас опет није потребно много, потребно је само да се не изађе на лажне изборе. Потребно је да имамо свест да су то избори којима сепаратисти хоће да заокруже своју независност, да то нису српски него сепаратистички избори. Да је у темељима тих избора бомбардовање Србије, насиље, неправо и сила. А да је наш одговор заснован на темељном начелу међународног права које гарантује интегритет свакој држави, по Повељи УН, Завршном хелсиншком акту, Резолуцији 1244 и, наравно, Уставу Србије. И потребно је да не заборавимо да ако једна земља војном агресијом изгуби део своје територије она не престаје тиме да на њу полаже легитимно право, осим ако се тога права сама не одрекне.

Увек треба да имамо на уму да је наша судбина у нашим рукама. Одбацивањем и неизласком на ове лажне изборе српски народ даје достојан одговор на све насиље које се врши над њим. Нека свако ради свој посао. Нека велике западне силе и сепаратисти раде свој посао заснован на насиљу, физичком и правном, а српски народ чврсто верујући у снагу права једноставно и само не треба да изађе на ове лажне изборе. Српски народ на Косову заправо одлучује да ли припада држави Србији или добровољно одлучује да се потчини лажној држави Косово. Изласком или неизласком на изборе сваки појединац одговара на питање да ли хоће да припада лажној држави Косово или својој Србији.

Ми данас позивамо српски народ на Косову и Метохији да одлучно и јединствено покажу да су грађани Србије, да за њих не постоји сепаратистички избори, да ће они изаћи на изборе које распише Скупштина Србија. Јер морамо знати да народ који би пристао да погази свој Устав, своје законе, који би се одрекао своје државе и изашао на сепаратистичке изборе, подрива и укида своју будућност и раскида једину праву везу која га држи у заједници са сопственом матицом.

Каква то срећа и благостање чека српски народ ако се потчини вољи Приштине и сепаратиста? Каква је будућност српског народа ако пристане да живи под сепаратистичким законима и под сепаратистичком влашћу? Садашња власт покушава да обмане српски народ како ће добити Заједницу српских општина, али једино заборавља да каже где се налази та Заједница српских општина. Да ли у Србији или у лажној држави Косово? Да ли та Заједница српских општина успоставља на основу српских или на основу сепаратистичких закона? Па сви добро знамо истину да је реч о Заједници српских општина која је заснована на законима самопроглашене државе Косово и која се директно потчињава сепаратистичким властима у Приштини.

Ко је и када своје грађане добровољно изручио да постану грађани лажне државе? Тако нешто први пут је пало на памет садашњој власти. Али узалуд сви бриселски споразуми, узалуд сваки наопаки труд садашње власти ако народ једнодушно не изађе на изборе. Неизласком на лажне изборе српски народ на Косову и Метохији садашњој али и свакој будућој власти шаље јасну и одлучну поруку. Она гласи: узалудно сте се одрекли свога народа јер се ми не одричемо и никада се нећемо одрећи своје Србије. Излазак на ове изборе суштински би значио признавање лажне државе Косово, као што неизлазак значи да је народ одлучио да припада својој Србији. Зато су ови избори, односно неизлазак на лажне изборе од судбоносног значаја за српски народ и за Србију.

Желим да се овом приликом и лично обратим нашем народу на Косову и Метохији. За мене је питање Косово старије од сваке дневне политике, од питања власти и опозиције, и од било које врсте политичке користи. Као и сваки грађанин својим очима видим да су западне силе наумиле да нам отму Косову и да не бирају средства да тај циљ постигну. Хоће да нам отму Косово и хладнокрвно уцењују Србију да неће ући у Европску унију ако не постане саучесник у добровољној предаји Косова. Објашњавају, како рече један западни дипломата, како је Косово тек један камичак у ципели. Тврде како је екстремизам позивати се на право и борити се за своју земљу, а није екстремизам кршити право и бити против своје земље. Насупрот свему овоме, Привремена скупштина АП Косова и Метохије поставила је недавно с пуним разлогом једно логично и крајње једноставно питање: Да ли су грађани Србије са Косова и Метохије који поштују Устав и законе Републике Србије дужни и да ли имају право да учествују на изборима које расписује друга – непризната држава.

Провидна је лаж, која ће се сутра показати као срамна обмана, да је добро и у српском националном интересу изаћи на лажне изборе. Истина је да треба показати чврсту вољу и патриотизам и рећи не изборима којима се руши Србија. На вама, на српском народу на Косову и Метохији је тешко и историјско бреме да будете последњи бедем одбране Србије. Знам колико је то тешко, али и знам и вашу снагу и вашу одлучност да одбраните Србију и да изласком на изборе не учините себе поданицима сепаратистичке албанске власти.

Наш патријарх Павле, који је у епископском чину на Косову и у Метохији служио тридесет и четири године, често је говорио да је најважније издржати до краја, да се не би сав претходни труд узалуд бацио. И наш патријарх Павле такође је у јесен 2004. године позвао Србе да не изађу на парламентарне изборе које су расписале тадашње приштинске институције постављајући у свом обраћању опет једно крајње једноставно питање: „Зар је потребан наш пристанак на нашу пропаст, дугорочну или коначну, свеједно?“

Сетите се кроз шта сте све прошли, колику сте муку до сада имали, колико је ваша досадашња борба изискивала одрицања зарад одбране Србије. Очи целе Србије и целог српског народа биће упрте у вас. Јер ви не браните само себе и своје право да припадате Србије, него браните и саму Србију од претећег самоуништења.

Ма каква обећања и понуде упућивали представници садашње власти и представници Европске уније добро знајте да је реч о чистој обмани. Уздајте се у себе и своју памет која вам говори да сте Срби, да припадате Србији и да прихватате само изборе које држава Србија расписује. И знајте и то, како је већ рекао један од вас, да немате право да будућим генерацијама ускратите право, да се боре да остану Срби у држави Србији. То је тежак, али и једини пут који вас може сачувати и који може сачувати Србију. Ваша будућност али и будућност Србије је у вашим рукама. Одбацивањем лажних избора ви бирате Србију и ми се у ваш избор уздамо.

 

Београд, 29. септембра 2013.

4 коментара

 1. Gospodin Vojislav Kostunica je rijetka svijetlost PATRIOTIZMA u dubokom mraku SRPSKE VELEIZDAJE najvisih politickih struktura.Svim srcem ocekujemo da ova PATRIOTSKA BAKLJA rasiri svoj plamen ..
  Ipak, vec vise od deset godina ocekujem od gospodina Kostunice da se javno izvine SLOBODANU MILOSEVICU , DRZAVI SRBIJI i SRPSKOM NARODU, sto je na celu koalicije D O S i uz pomoc AMERIKE ,Njemacke i EUROPSKE UNIJE SRUSIO tadasnju PATRIOTSKU KOALICIJU MILOSEVICA I SESELJA, i time pokrenuo ovo sto nam se sada dogadja………………….

 2. Bravo Kostunice! Uskoro nam i Seselj dolazbi, ali ce biti cupavo kumovima…

 3. Toma i Vucic,kao dve realno najodgovornije licnosti u Srbiji,sve cine da se izbori na Kosovu odrze,pod izgovorom zastite Srba…sto ide na ruku albanskim separatistima,koji prave svoju drugu albansku drzavu,a zatim,da kada iz Brisela stignu lazne vesti o pocetku predpristupnih pregovora,oko novogodisnjih praznika…to iskoriste kao navodnu pobedu svoje politike,i tako udju u vanredne republicke izbore na prolece sledece godine.

  Kazu,pobedice na buducim izborima,uz podrsku naroda,i vladace uz pomoc manjina…
  Dakle,posle sledecih izbora imacemo Tomu,Vucica i nacionalne manjine na vlasti,u Srbiji?
  Pri tome,ostaje pitanje tuzbe protiv Hrvatske,koju,ako povucemo,trajno lisavamo srpski narod prilike da se zlocini nad njime sankcionisu.
  Ostaje pitanje Vojvodine,koje se na najgori nacin otvara,
  unutrasnjim sukobima…
  Ostaje ustavna reforma u BIH,u sustini antidejtonska i antisrpska…gde je potrebna snazna i jasna podrska Beograda…
  Srbi u Hrvatskoj ni maternje pismo ne mogu da koriste,a niko iz vlasti u Beogradu,to ne postavlja kao problem,na protiv,nama se stalno serviraju novi zahtevi…
  Hrvatska ne postuje ni mrtve ni zive Srbe,a Toma i Vucic to ne vide?
  Briselski sporazum Dacic u jednom momentu nije zeleo da potpise,to je rekao pred novinarima…ali su ga Toma i Vucic prisilili.
  Sada se to drugacije interpretira.
  Ne moze se slava na tome graditi.Ili moze?

  Svega toga ne bi bilo,da se Kosovo tako galantno,nije tretiralo.Sve pocinje i sve se zavrsava na Kosovu,sto se tice srpske politike.AKO SE KOSOVO NAPUSTI,SVE SE NAPUSTA.
  To ubija narodnu volju i nadu,to radja narodnu nevericu u sopstvenu zemlju.
  Srbiji je potrebna srpska ,odgovorna nacionalna drzavna politika,i to ce shvatiti i srpski prijatelji i srpski neprijatelji.

  Ne moze se Kosovo amputirati da bi organizam preziveo,jer Kosovo nije ni noga ni ruka,vec sama glava i trup,samo srce i dusa srpskog bica.
  Amputirati nekome glavu,nije politika,vec obican zlocin.

  Zadnji je momenat da se Tomi i Vucicu,predoce sve krupne posledice njihove politike,jer ce posledice biti dalekosezne i teske za Srbiju.

 4. Душан К. (КОВАЧЕВИЋ)

  Поштовани,
  Пуно буре на дну чаше! Против издаје се не бори саопштењима, већ протестима, и проактивним и препознатљивим деловањем.
  Али какво деловање очекивати од странке (понављам по не знам који пут, част врло поштованим изузецима попут г-дина М.Јакшића, М.Јовановића, С.Самардџића), чији је председник све до априла месеца веровао у патриотски карактер овог режима, који је тек 2008-ме “коначно схватио” да нам еуРОПСКА унија отима Космет, који је 2012-те подржао николића и вучића као еурофанатизоване “реалполитичаре”, али није хтео са Николићем и Вучићем 2004-те и/или 2007-ме кад су још увек били (какви/такви)националисти и патриоте (а у ствари спавачи који су своје право лице показали 2008-ме), који шаље свог партијског саборца и бившег шефа биа-е на амбасадорско место за време овога режима, који ради све само да не дође до било каквог обједињавања патриотских странака, организација и појединаца, које би целом народу дало наду да се против окупације и издаје може борити!
  Уместо да се на Видовдан ове године одржи велики народни антирежимски протест, у упути снажна порука косметским Србима да прави Београд није ни вучић, ни дачић, ни дрецун, ни николић, ни вулин (врло цитирани политичар листа који редовно читам – што врло опасно збуњује поштен свет!), ни в.ђукановић, ни павићевић, ни пантић, ни т.мишчевић, ни б.стефановић, ни прокић, ни драшковић (сви су они окупљени око заједничког циља и посла),… дсс поново шета и парадира, чиме анестезира народ који добро разуме шта се ваља иза брега.
  НЕ новембарским ИЗБОРИМА!
  Срдачан поздрав.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.