НИС почео изградњу првог ветропарка у Србији – „Пландиште“

Пландиште, 18. септембар 2013.
На територији Општине Пландиште (североисток Србије) НИС је данас почео изградњу првог ветропарка у Србији – „Пландиште“. Реализацијом овог пројекта ће се бавити заједничко предузеће „НИС Енерговинд“, у којем НИС има половину власничког удела, док је преосталих 50 одсто у власништву приватних инвеститора.
Радове на изградњи су отворили први потпредседник Владе Србије Александар Вучић и генерални директор НИС-а Кирил Кравченко.
Током реализације пројекта на територији Општине „Пландиште“ биће изграђена 34 ветрогенерациона уређаја, чији ће укупни капацитет бити 102 мегавата. Капитална улагања у реализацију пројекта, укључујући израду пакета базне документације и неопходних дозвола, износиће око 160 милиона евра. При том, обим финансијских средстава које улаже НИС неће бити већи од 23 милиона евра. Планирано је да се остатак суме обезбеди из средстава која ће уложити партнери на пројекту, као и из кредитних ресурса.
Паралелно с почетком грађевинских радова, „НИС Енерговинд“ завршава преговоре с потенцијалним компанијама добављачима опреме, међу којима су најзначајнији европски произвођачи. Финална одлука о избору добављача биће донета до краја 2013. године.
Пројекат изградње ветропарка „Пландиште“ одобрио је 2013. године Одбор директора НИС-а, после чега је уследила фаза комерцијалних преговора, добијање дозвола и прецизирање услова реализације пројекта.
Очекује се да ће процес изградње ветропарка трајати највише 12 месеци. По важећим законима Републике Србије, електричну енергију произведену у ветропарку откупљиваће јавно предузеће „Електропривреда Србије“. Рок почетка експлоатације ветропарка зависиће од тога када ће Влада Србије усвојити типски модел уговора о гарантованом откупу електричне енергије произведене из обновљивих извора.
„Појављивање првог високотехнолошког ветропарка у Србији приближиће земљу испуњењу норми европске енергетске политике и омогућити да се повећа удео ‘зелене’, еколошки чисте енергије у националном енергетском балансу. Производећи електричну енергију из обновљивих извора ми смањујемо еколошке ризике, као и наше сопствене трошкове, што је изузетно важно у условима сложене економске ситуације. Желим да нагласим да ми успевамо да повећамо ефикасност у првом реду захваљујући најсавременијим технологијама које ће се примењивати током изградње ветропарка. Важно је и то на који начин смо обезбедили финансирање пројекта – репутација НИС-а, име компаније, били су одлучујући фактори у преговорима с банкама“, истакао је генерални директор НИС-а Кирил Кравченко.