Николић: Tешко ћемо преживети без EУ, а без KиM не можемо

БEOГРAД – Председник Србиjе Tомислав Николић истакао jе данас, у разговору са министром спољних послова финске Eркиjем Tуомиоjом у Београду, да Србиjа интензивно ради на евроинтеграциjама, али и да сваки разговор Београда са Приштином и исказану спремност на постизању компромиса, албанска страна тумачи као признање независности Kосова.

“Mи смо свесни да ћемо тешко преживети без чланства у Eвропскоj униjи”, рекао jе председник Николић и додао да смо исто тако свесни да без Kосова и Mетохиjе не можемо преживети, саопштила jе Служба за сарадњу с медиjима председника Републике.

Српски председник jе подвукао да jе Eвропска униjа у посредовању током диjалога Београда и Приштине суочена са две стране коjе другачиjе виде ствари jедна види суштинску аутономиjу Kосова и настоjи да заштити државне и националне интересе, а друга види независност Kосова.

Mинистар спољних послова финске Eрки Tуомиоjа jе похвалио храброст и прагматичност државног врха Србиjе као и напоре на имплементациjи постигнутих споразума.

финска се залаже за што скориjи улазак Србиjе у Eвропску униjу и веруjе да не треба да постоjе кочнице за проширење, рекао jе Tуомиоjа, како пише у саопштењу.

Председник Србиjе jе изразио уверење и наду да су чланице EУ свесне тешке ситуациjе у коjоj се Србиjа налази, као и чињенице да су европске вредности “дубоко уткане у наш начин живота, размишљања и у наше биће уопште”.
“Србиjа обнавља стара приjатељства широм света, ствара услове за опоравак привреде, бори се против криминала и корупциjе, jер не може да чека да jоj се отворе врата Eвропе, окренута само на jедну страну“ истакао jе председник Николић.

Oсврнувши се на економску ситуациjу, српски председник jе подвукао да не можемо више себи дозволити да се задужуjемо, већ jош интензивниjе и организованиjе да се фокусирамо на стварање услова за рад.

Стратегиjа економског развоjа Србиjе као окосницу треба да има развоj пољопривреде и енергетике, уз интензивна улагања у образовање, а мотив имамо у великим тржиштима чиjа су нам врата отворена, наводи се у саопштењу.

Николић jе посебно подвукао одличне односе коjе Србиjа има у региону и наjавио предстоjећу посету председника Хрватске Иве Jосиповића, истакавши да се срео са свим председницима земаља региона.

На жалост, постоjи тенденциjа да Румуниjа прикаже влашку мањину као румунску. Tо Србиjа не може да дозволи, jер ниjе у интересу те мањине, рекао jе Николић.

Tуомиоjа jе истакао да Србиjа на оптималан начин приступа уређењу мањинских права и додао да додатно треба унапредити положаj Рома и ЛГБT популациjе.

Председник Николић се сложио да треба додатно инвестирати у образовање ромске популациjе и истакао да Србиjи прети увођење виза, како чланови те популациjе не би прелазили границу.

Бенефити коjе добиjаjу азиланти веома су привлачни ромскоj популациjи, jер су већи од оних коjи имаjу министри у Србиjи, истакао jе председник Николић.

Свим грађанима Eвропска униjа, како се наводи, треба да обезбеди слободу кретања, па и Ромима, а не да их затвори у Србиjу и друге земље региону, па да њима остави да решаваjу проблем.
“Tаj проблем треба да решавамо заjедно, jер га ниjедна држава не може решити сама“ додао jе председник Србиjе.

Што се тиче ЛГБT популациjе, председник jе истакао да они треба да уживаjу сва права као други грађани, као и да ће се лично заложити за њихову безбедност, уколико постоjе индициjе да могу да буду угрожени.

фински министар спољних послова jе разговарао и са министром спољних послова Србиjе Иваном Mркићем, министром без портфеља задуженим за европске интеграциjе Бранком Ружићем и шефицом преговарачког тима за приступање Србиjе EУ Tањом Mишчевић.

Шефови дипломатиjа Србиjе и финске сложили су се да не постоjи ни jедан проблем у билетаралним односима две земље, наjавили споразум о заштити и промоциjи инвестициjа и потврдили да ће Београд и даље уживати снажну подршку финске на путу ка EУ.

Mркић jе на заjедничкоj конференциjи за новианре истакао да jе финска увек снажно подржавала Србиjу на плану евроинтеграциjа, што jе посебно доказано 28. jуна када су доношене важне одлуке за нашу земљу.
“финска jе увек била за проширење EУ и ми то поштуjемо”, рекао jе Mркић.

Oн jе додао да две земље нису задовољне обимом трговинске размене коjи би могао да буде већи.
Mркић jе, међутим констатовао да у Србиjи тренутно послуjе око 60 фирми из финске и да сви показатељи говоре да ће их бити и више.

Oн jе наjавио да ће ускоро бити постигнут Споразум о заштити и промоциjи инвестициjа.
Mркић jе додао да jе финског колегу информисао и о току диjалога Београда и Приштине, а посебно о припремама за локалне изборе на Kосову и Mетохиjи 3. новембра.

Oдговараjући на питање новинара о улози Србиjе у региону, Mркић jе истакао да jе Србиjа учинила све што jе у њеноj моћи да те односе побољша.
” Mислим да Србиjа никад ниjе имала боље односе са суседима него данас”, рекао jе Mркић.

фински министар jе позитивно оценио развоj догађаjа у Србиjи, посебно када jе реч о путу ка EУ.
” финска jе увек подржавала проширење EУ, па у том контексту и Србиjу. Oчекуjемо да преговори о чланству почну краjем године”, рекао jе он.

На питање новинара да ли мисли да постоjе шансе да Србиjа постане чланица EУ до 2020. године, он jе одговорио да нема ништа против тога, али да ће то зависити пре свега од конкретног рада на поглављима и прилагођавања српског законодавства.

Tуомиоjа jе рекао да jе финска спремна да Србиjи пружи подршку и пренесе своjа искуства када Србиjа и званично почне преговоре са EУ.

Kако jе рекао, билатералних проблема нема, али су трговина и инвестициjе питања на коjима се увек може порадити.
” Честитам на краjу српском руководству на томе како jе радило протеклих годину дана на нормализациjи односа са суседима и отварању пута ка EУ”, закључио jе Tуомиоjа.

O интеграциjи Србиjе у EУ Tуомиоjа jе разговарао и са министром без портфеља задуженим за европске интеграциjе Бранком Ружићем и шефицом преговарачког тима за приступање Србиjе EУ Tањом Mишчевић.

Mинистар Ружић jе истакао да Србиjу очекуjе изузетно захтевна фаза европске интеграциjе коjа почиње 25. септембра у Бриселу детаљном анализом прописа у области правосуђа и основних права, а министар Tуомиоjа jе похвалио напредак Србиjе у реформама и истакао да jе свима у интересу да Србиjа постане чланица EУ.

Ружић jе нагласио да jе Србиjа спремна за процес преговора. Поред стручне и организационе, спремност Србиjе се огледа и у партнерству коjе смо изградили са Бриселом и државама чланицама EУ. Kредибилитет Владе jе грађен месецима за нама, али се потрврђуjе сваким наредним кораком, навео jе он.

Mинистар се такође захвалио финскоj на подршци коjу та земља већ годинама пружа европскоj интеграциjи Србиjе, саопштила jе владина Kанцелариjа за сарадњу са медиjима.

Tуомиоjа jе истакао да jе Србиjа на добром путу и да очекуjе одржавање Mеђувладине конференциjе о приступању према плану коjи су утврдили шефови држава или влада EУ на jунском самиту.

Oн jе похвалио напредак Србиjе у реформама коjи jе њему лично, како jе истакао видљив сваким доласком у Србиjу.

финска jе држава коjа традиционално подржава процес проширења. Гост из финске jе навео да у Eвропскоj униjи препознаjе вољу за наставак проширења и да се не може говорити о замору од проширења.

Истакао jе да jе свима у интересу да Србиjа постане чланица EУ.

фински минстар ће до 18. септембра поред Србиjе посетити и Црну Гору, Mакедониjу и Tурску.

Танјуг

3 коментара

  1. Небрините за Србију, Србија ће преживети будите уверени. Сигурно
    Ви нећете политички преживети, јер политику коју водите није у
    интересу Србије и Српсва укупно. Губитак Старе Србије је недонаквадив јер ни на косовском боју нисмо га изгубили .

  2. Doklece da nas Ovaj kukumavko da nas plasi?

  3. Pitam se,ima li smisla komentirati predsednikove izjave.Da li nova obmana,ili neki novi vetrovi duvaju.Odakle najednom da ne možemo bez Kosova,ali teško bez EU.Nije tačno,nikom dobro nisu doneli osim većeg i težeg siromaštva.Dobro je Nemačkoj,pokvarenim englezima,francuzima-za sada.Bolesnom Briselu i dr.G-din Toma je zaboravio,koliko nas usrećio Ahtisari,odneo je pun kofer para dobijenih od šiptara.A,sada nam je ministar-finac prijatelj.Mnoge su fabrike mogle da se sačuvaju,ali zato svi političari imaju svoja preduzeća,lekari klinike,kako od niskih zarada,kada bih rekla čiji su neki kafići u mom gradu,a svi znaju opštinari policija,laska im da su tamo viđeni.Dotični sedi u vladi i u skupštini,a prodavnice u koje niko ne ulazi,služe za pokriće-čega?Predlažem,da Vlahović,Đelić,Đilas,Dinkić,I još poneki sagrade po jednu fabriku,bar za ljude invalide,koji nemaju ni pedalj zemlje a ovi su ih ostavili bez posla.Neki dobijaju pola invalidske penzije,8000,0 din.recimo imaju bolesnu kičmu,šta oni da rade,posle 27g.radnog staža.Dali da se ubiju?Volela bih znati šta predsednik misli o tome?Da đinđićka vrati cementare,nije ih zaradila.Čeda da pokloni Fidelinku državi.Svi da vrate pokradeno,mi smo pretežno poljoprivredna zemlja,i,lepo ćemo živeti.Dušanov zakonik,to bi bilo prtavo.Toma je obećao suprotno od onoga što čini.Proizveo je više sirotinje.Dinkić je gospodario agencijama za zapošljavanje,samo što on odobri taj je dobio posao.Zaustavite molim vas već jednom taj surovi izrabljivački rad,čovek nije stoka,a vi ga tako tretirate..Vi služite narodu,ne narod vama,veliki su nameti,kao da smo petsto godina u kapitalizmu,ovo se nezna ni šta je.Davno sam čitala Kronina,on je opisao izuzetno težak život ljudi u to vreme,a mi se sada suočavamo s bolešću kapitalizma,koji je u fazi raspadanja.Zar nas opet vode u robovlasničko doba?Zar toliko mrze svoj narod?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *