НЕМАЧКИ ХОД ПО ЖИЦИ

БЕРЛИН, 02. септембар 2013. (ФоНет) – Немачка нипошто неће подржати интервенцију у Сирији, што политиколог са Универзитета у Бону Кристијан Хаке види као препознатљиву спољну политику Берлина, која је “спремна да буде солидарна само онда ако то ништа не кошта и не носи са собом никакав ризик”. Како преноси радио Дојче веле, Хаке сматра да се Влада Берлину на тај начин игра са својом веродостојношћу у очима међународне заједнице. Он, додуше, мисли да је одлука да се не учествује у војној интервенциј у Сирији паметна, али грешком сматра то што се протеклих месеци стално говорило да се мора срушити режим сиријског председника Башара ел Асада.

“Тиме су се, не само код сиријске опозиције, пробудила очекивања која се сада не могу преточити у стварност”, тврди Хаке. Немачка је осим тога, у Уједињеним нацијама била једна од главних заговорница принципа “одговорност за заштиту”. Зато на њој сада и лежи посебна одговорност да се тај принцип и оствари. А он предвиђа да међународна заједница мора да интервенише када у некој земљи дође до тешких кршења људских права.

Спољнополитички портпарол опозиционог СПД Ролф Мицених, и даље заговара тај принцип, али упозорава: “Та међународноправна норма захтева и да се интервенцијом мора доћи до побољшања позиције цивила”, што у овом случају не би било тако. Немачка веродостојност може, у случају војне интервенције да дође у опасности због још неколико фактора, упозорава Кристијан Хаке.

Већ сада је Бундесвер присутан у кризном региону Блиског истока и то учешћем у мисији УНИФИЛ испред обале Либана, а да се не прича о немачким антиракетним системима “Патриот” стационираним у Турској, уз границу са Сиријом. Уколико се Турска укључи у војне ударе на Асадове снаге, онда ће и Немачка тако индиректно постати учесница у рату. Спољнополитички одбор Бундестага ће управо данас расправљати о томе. Централну улогу Немачке, слажу се и влада и опозиција, представља њен допринос дипломатском решењу кризе. То је тешко замисливо без учешћа Русије. Кристијан Хаке сматра да је зато важно остварити утицај на руског председника Владимира Путина: “Пошто Запад не може војно да победи у Сирији, већ само да зада неколико војних удараца, онда је врло важно да Немачка искористи своју улогу коју има у односима Запада и Истока”. Управо ту улогу је влада у Берлину протеклих година “запустила на начин који заслужује кривично гоњење”, сматра Мицених. Он мисли да је Берлин одавно могао да има много већи утицај на владу у Москви. Зато СПД од канцеларке Ангеле Меркел тражи да лично разговара са руским председником Владимиром Путином. Прилика за то могла би да се укаже већ на предстојећем сусрету Г20 који се одржава 5. септембра у Санкт Петербургу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *