Немачке пацке малом незахвалном штићенику

Пише Ратко Дмитровић

За велику и моћну Немачку ништа у досадашњем понашању самосталне хрватске државе није било спорно, ни то што је протерала нешто мање од пола милиона Срба, а онда је ових дана Загребу из Берлина  припрећено санкцијама због неизручења једног бившег удбаша

Малој држави и малим народима дозвољено је да на свом терену, према својим грађанима, раде шта им је воља, само ако имају моћног заштитника или више њих. Хрватска од почетка југословенске кризе иза леђа има богату и моћну Немачку. Без те и такве Немачке, коју су у кључним моментима представљали Хелмут Кол и Ханс Дитрих Геншер, југословенска драма сигурно не би била онако крвава, нити би Срби у тој драми имали губитничку улогу какву су имали. Стари анимозитети, освета, ненаплаћени рачуни, лична сатисфакција за пораз у Хитлеровој униформи, све је то 1990. године испливало на површину у облику ултимативног залагања уједињене и моћне Немачке да Словенија и Хрватска буду признате као независне државе, да се Југославија расточи по шавовима комунистичког шнајдераја. Хрватска је у првој половини деведесетих година протерала око 450.000 Срба и уместо да буде кажњена на било који начин – макар укором, јавном опоменом – та држава је награђена. Чланством у Европској унији. Без Немачке то не би било могуће. Нема човека коме то данас није јасно.

Двадесетак година касније Загреб је суочен са опасношћу да по иницијативи Немачке ипак дође под удар санкција Европске уније, али не због скоро пола милиона протераних Срба. Разлог – један човек. Зове се Јосип Перковић. Тај је за Немачку вреднији од неколико стотина хиљада Срба.

 

КРВАВЕ ИГРЕ „ЦРВЕНЕ БУРЖОАЗИЈЕ“ Да би објаснили о чему се ради, а случај је врло интересантан, враћамо се у прилично далеку 1982. годину. После Титове смрти његови најближи сарадници, остарели, свесни да могу чак и умрети, крећу у лов од којег су окретали главу док је Броз био жив; лов на новац. Неко директно, неко преко деце коју су углавном постављали на руководећа, врло просперитетна места у великим, моћним и богатим привредним системима. На челу таквих стајали су београдски „Генекс“ и загребачка ИНА (Индустрија нафте).

Мика Шпиља је имао сина Вању, не баш претерано вредног, али веома амбициозног сина. За њега се нашло руководеће место у ИНА-и, он не губи време, креће са новчаним махинацијама, трансакцијама преко иностраних углавном фиктивних фирми, а ту његову работу разоткрива Стјепан Ђурековић, економиста са дипломом Београдског универзитета, рођен 1926. године, недалеко од Петроварадина, у то време један од директора ИНА-е. У Ђурековићевој биографији пише да је као седамнаестогодишњак избегао регрутацију у оружане снаге Независне Државе Хрватске и самостално пришао партизанском покрету на простору Фрушке горе. Моћни отац, Шпиљак, прави неколико прстенова заштите око несташног сина, полицијску истрагу неутралише и зауставља, а прикупљене доказе депонује и на крају уништава. Креће у противнапад и режира  аферу у чијем је центру Ђурековић, сада као криминалац који је у ИНА-и проневерио огроман новац. Све то догађа се 1982. године. Ђурековић се брани, истовремено не одустаје од оптужби на рачун Шпиљака, инсистира на расветљавању целог случаја, али тада стари Шпиљак издаје налог за његово хапшење и он бежи у Немачку.

Ту није крај приче; Ђурековић се у Немачкој придружује екстремним, проусташким круговима хрватске емиграције, пише брошуре и књиге у којима критикује државни систем у Југославији, са нагласком на експлоатацију природних ресурса Хрватске. Наступа са крајње националистичких позиција, јавно прича да пуно зна о Шпиљаку, његовом сину и још неким људима из све ширег слоја југословенске „црвене буржоазије“. Мика Шпиљак залаже сав свој утицај и моћне везе, преко Станета Доланца покреће механизам Удбе и у лето 1983. године, у једној гаражи, у месту недалеко од Минхена, пронађено је унакажено тело Стјепана Ђурековића. Убијен је са пет метака из пиштоља, а оверен секиром у главу. Четири године касније у Канади је убијен и његов син Дамир.

[restrictedarea]

БОЉЕГ НИСУ ИМАЛИ Годинама се спекулисало ко је извршио налог за ликвидацију, наравно, оптуживани су и Срби, али све што је у међувремену откривено, рачунајући пресуду немачког суда, говори да је операцију извео хрватски огранак Удбе; од организације до егзекуције. На челу хрватске Удбе, све до осамостаљења Хрватске, био је Јосип Перковић. Нестанком Југославије Перковић није остао без посла, прихватио је позив Фрање Туђмана да постави темеље тајне полиције нове хрватске државе, без обзира на то што су многи, укључујући Туђмана, знали да иза неколико десетина убистава хрватских емиграната по Европи и целом свету, стоји Јосип Перковић. Бољег од њега нису имали.

Туђман се те 1991. године ослања на старе партизанске и комунистичке кадрове; на место министра унутрашњих послова именовао је Јосипа Бољковца, после одласка Стјепана Месића у Београд, уместо опозваног Стипе Шувара, Владу Хрватске водио је Јосип Манолић, стари комунистички обавештајац, послератни први човек Удбе у Славонији; оружаним снагама новостворене државе командовао је сисачки партизан Јанко Бобетко. У таквој констелацији односа није било места за аматере и волунтаристе, Гојко Шушак, херцеговачки емигрант у Канади, необразовани домољуб, добио је високу функцију (министар одбране) у Туђмановом систему иако се није уклапао у споменути вредносно-идеолошки систем, што се објашњава Туђмановом захвалношћу Шушку који  је у Канади и Америци, уочи првих вишестраначких избора у Хрватској, сакупио око десет милиона долара и донео их Туђману на сто. Он је своју функцију купио.

Немачка је одмах по ликвидацији Ђурековића отворила тај процес и обавештајно-дипломатским каналима затражила од Београда све релевантне информације, нудећи сарадњу. Хрватски кадрови у централи Удбе, у Београду, оснажени подршком Мике Шпиљака и Станета Доланца, одбацују могућност заједничког решавања случаја или некаквог „пребијања дугова“, што Немце мотивише да сами крену у расветљавање околности под којима је организовано и реализовано то убиство.

Да не дужимо; правоснажном судском пресудом кривима за убиство Стјепана Ђурековића проглашени  су  Крунослав Пратес, Винко Синдичић, Јосип Перковић и Здравко Мустач. Први је био сарадник Удбе, остала тројица врло високи функционери тајне полиције бивше Југославије. Сви су по националности Хрвати, што у овој причи има наглашено значење, с обзиром на чињеницу да су хрватски емигрантски и остали медији деценијама за то убиство окривљавали српско подземље, спомињући Аркана, Ранка Рубежића, Гишку… Немачка расписује потерницу за Перковиће, а Хрватска, само неколико дана пре уласка у Европску унију и прихватања свих међународних обавеза које из тог чланства проистичу, укључујући ону о изручењу својих грађана по основи пресуде и захтева за изручење било које државе, чланице ЕУ, доноси закон који спречава изручење Перковића Немачкој.

 

ВИСОК СТЕПЕН НЕЗАХВАЛНОСТИ Имајући у виду све елементе и околности у којима је тај закон донет, нема сумње да је његов циљ био заштита Перковића, и стога су га у Хрватској назвали Леx Перковић. Немачка је то схватила као увреду, висок степен незахвалности, и тражи од Хрватске да поништи закон или ће уследити  санкције.

Премијер Зоран Миланковић већ данима изјављује како му не пада на памет да мења закон само зато што се некоме у иностранству чини да је донет наменски, а није, каже Милановић. Хрватску нико неће вући за нос, казао је. Опозиција, на челу са вођом ХДЗ-а, Карамарком, тврди да Перковић уцењује политички врх Хрватске, да располаже документима који би могли да компромитују неке врло важне људе у Хрватској. Истина, то није искључено, али је велико питање на кога Перковић циља, прецизније; ко је уцењен. Милановић никада није био члан Комунистичке партије. Његов отац јесте, али се из тог периода ништа не појављује као спорно за жестоке хрватске националисте. Са Јосиповићем је ситуација нешто другачија; његов отац је био врло високо позициониран у партијској и обавештајној структури некадашње Југославије, а у последњој председничкој кампањи Јосиповићеви опоненти тврдили су да је стари Јосиповић одговоран за одређене партизанске злочине. Најближа истини је претпоставка да Перковић има документа која доказују да су неки, сада високо уздигнути Хрвати, својевремено сарађивали са тајном југословенском полицијом.

Колико год се бусао у суверена прса Милановић ће морати да попусти и дигне руке од Перковића, јер Хрватска више нема ни „с“ од суверености. Разуме се да не би требало очекивати жестоко батинање непослушног и незахвалног детета, да Немачка према Загребу буде превише оштра, то је искључено, али да је све ово показало како службени Берлин цени људе и народе на Балкану, посебно на простору бивше Југославије, ту нема дилеме. Перковић је Немцима важнији од 450.000 Срба протераних из Хрватске.

А Вања Шпиљак? Он је пре неколико година у име „Shella“ покушао да купи српски НИС (спречила су га двојица Срба, изван сфере политике, којима се Руси, каснији купци НИС-а, никада нису ни захвалили) опскрбљивао је КФОР нафтом, сарађивао и сарађује са Косовом и Црном Гором. Живи у луксузној вили на Циришком језеру.

[/restrictedarea]

14 коментара

 1. А нама кењали како је тај ђурековић однео планове војних складишта па га треба уцмекати. Сећам се да је Планинц мазнула паре око педесет милиона ондашњих усра долара тако што је нафту коју је Гадафи платио Пиму за радове препродала а паре скембала.
  А тек шта су јосипови генералисимуси радили.

 2. saucesnik vanji je misa broz

 3. Bice tu jos “packi “… Posebno ce biti interesantno gledati kada se hrvati budu pobunili I kada budu hteli da izadju iz EU I kada u Briselu budu odjednom doneli odluku “da iznenada pojacaju vojno prisustvo NATO-snaga na teritoriji Hrvatske “…Onda ce hrvati konacno poceti da shvataju da su jos pocetkom 90-ih zapravo “progutali mamac I to sa sve udicom I najlonom “…Onda ce I da konacno shvate koje je njihovo realno mesto u celoj toj prici…

  • Au koje mudrovanje. Koji politički analitičar, svjetskog kalibra. Daj još mi nisi objasnio kako od katolika iz hrvatske Vrhbosne postade pravoslavac i “srpski nacionalista”.

 4. @ Karlo… Nema tu nikakvog “mudrovanja”…Do mene je jos I pre vise od godinu ili mozda dve dosla informacija da u briselu u samom sredistu NATO-pakta postoje I takvi alternativni planovi…Ja sam jos upotrebio lep ‘ diplomatski ” izraz “iznenadno pojacavanje vojnog prisustva NATO-a ” u Hrvatskoj ako ( kada ) dodje do pobune hrvata I teznje da izadju iz EU. Tamo u njihovim planovima (strategijskim, taktickim, operativnim I ” alternativnim ” ) pise zapravo da ce se u tom slucaju sprovesti VOJNA INTERVENCIJA NATO-a u Hrvatskoj ! To smo mi ovde znali jos pre nego sto ste vi zvanicno postali clanica EU I NATO-a. Dobro zapamti sve sta je ovde napisano …2014 ili 2015 to ce se upravo I dogoditi…!Inace izbij sebi iz glave za sva vremena to da u Bosni ima bilo sta “hrvatsko ” a posebno Vrhbosna ! Sta ti mislis da zato sto tamo postoji neka katolicka crkva , samostan I biskupija …da je to odmah ” hrvatsko ” ! ? Ja sam srbin I pravoslavac I svi moji pretci isto tako ! Nego ti u jednom od ranijih komentara kazes da se prezivas Hrgovic…! ? Ja sam malo istrazivao I utvrdio to da je prezime Hrgovic sada pretezno hrvatsko…ali I “hrvatsko ” sa ipak srpskim poreklom…Hrgovici se u vecem broju pojavljuju pre 100 ili 200 godina u region Sinja I dalmatinske zagore I u region Livna I Livanjskog polja , ali postoji I jasan podatak o tome da su Hrgovici na te prostore dosli iz Hercegovine…( ! ? ) Dakle ” Karlo ” kao sto rekoh ajde daj krv na analizu …pa da vidimo koji ti je DNK ! ! ! Najverovatnije je da bi se utvrdilo da se tvoj DNK 100% poklapa sa velikom vecinom ljudi na ovim prostorima a to je srpski DNK ! ! ! Strani forenzicari su NEPRISTRASNO dosli do rezultata da svi na teritoriji Bosne I Hercegovine imaju u 97% isti DNK ! DAKLE KARLO TI SI PO SVEMU SUDECI ZAPRAVO SRBIN IZ HERCEGOVINE ! ! ! Dakle daj sada ti objasni kako ti postade ” katolik veci od pape ” I ” super-hrvat ” I “hrvat nad hrvatima “…! ?

  • Na ovo o NATO neću se niti osvrćat to je totalna budalaština.
   Što se tiče prezimena Hrgović ono nije “pretežito” hrvatsko, nego isključivo hrvatsko. Nema niti jednog Srbina sa tim prezimenom. Hrgovići su porijeklom iz Goranaca kraj Mostara i oduvijek katolici i Hrvati. Da sam na tvome mjestu ne bih baš pričao o Hercegovini kao o nekoj kolijevci Srpstva i pravoslavlja jer ako malo zakopaš dublje doći ćeš do podataka o katoličkom porijeklu hercegovaca i za razliku od mita o pokatoličenju pravoslavaca doći ćeš do podataka o obrnutom odnosno o prisilnom prelasku na pravoslavlje kroz povijest od Nemanjića do Turaka.
   Što se tiče Bosne o tome je besmisleno diskutirati. Svaki iole pismeni povjesničar koji drži do sebe pa i srpski, zna da u Bosni nije bilo znatnijeg broja pravoslavaca do dolaska Turaka, a pravoslavnih manastira uopće nije bilo. Za razliku od toga bilo je na desetine kaloličih samostana raznih redova, a jedna cijela franjevačka provincija imala je središte u Bosni i zvala se “Bosna srebrena”.
   Budi bar malo objektivan, prošlo je vrijeme srpskih istoričara tipa Milojevića ili Dedijera kada se nije pitalo za povijesne činjenice, nego je bio bitan cilj koji se htio postići. Sad je drugo vrijeme i stvari trebaš gledati kritički, a ne kroz nekakav srpski povijesni novoromantizam koji lijepo zvuči u srpskim nacionalističkim ušima, ali sa stvarnošću nema baš puno veze.

   • Milojevic tek dolazi na dnevni red. Ti si covjece prije svega nepismen, a citas samo ono sto tebi odgovara. Uzmi malo srBske literature, vidim da ti cirilica dobro ide.Sto se tice vase rvatske romantike nabolji vam je Tomson, on je olicenje sadasnje rvatske. Manastiri Krka i Krupa ono bijase franjevacki? Hrecegovina je oduvijek bila SrBska samo sto su se gladni pokrstili u katolike. Rasceraj malo paucinu po tavanu pa zaviri koja ti je slava bila u proslosti.O Karlita, nadimak te dobro skriva. Mozes ti sebe zvati cim hoces, samo Bog vidi, a ti si posmatrac.

    • Nisi vrijedna osvrtanja, samo da ti kažem neke stvari. Manastiri Krka i Krupa su i bili katolički samostani. Pogledaj samo izgled zvonika i crkava koji nemaju veze sa pravoslavljem. A priče o sesstri cara Dušana koja je sagradila Krku su za malu djecu. Ona je bila u braku sa Mladenom Šubićem godinu dana jer je on umro, a nakon toga nekoliko godina se tuče sa Mladenovim bratom oko skrbništva nad njenim sinom Mladenom Šubićem IV. Car Dušan joj šalje nekoliko hiljada vojnika u pomoć međutim svi budu protjerani iz Hrvatske, a Dušanova sestra završi u nekom manastiru na Kosovu. Tako da je u par godina koliko je bila ovdje nastojala preživiti i zadnja joj je briga bila gradnja nekih manastira. To su novovjeke konstrukcije srpske pravoslavne crkve bez ikakvog povijesnog uporišta.
     Samo što ja to tebi objašnjavam kada je to za tebe “špansko selo”.

 5. @ Karlo Ako zakopamo jos dublje dolazimo do cinjenice da se Hercegovina I veci deo Dalmacije (juzni deo ) nekada u stara vremena zvao Paganija( pre 1000-te godine ) . To je zato jer ljudi sa tog podrucija vrlo dugo nisu hteli da prime hriscanstvo vec su bili pagani po very( stari srbi su bili pagani pre primanja hriscanstva). Dakle tvoji daleki pretci iz Hercegovine ne da nisu bili ‘katolici ‘ nego cak nisu bili ni hriscani, a za hrvate nisu nikada ni culi.Bili su srbi iz Hercegovine I pagani po veroispovesti I nisu imali pojma da ce njihovi potomci kasnije biti hriscani I katolici a jos kasnije da ce postati I “hrvati”. Imamo mi I vrsne istoricare koji su otkrili mnoge stvari od kojih je nekima zastajao dah…! Najpre su im se smejali I podsmevali , a onda su oni korak po korak iznosili na svetlo dana jasne istorijske artefakte I neoborive argumente I dokaze koji sezu cak do nekih 7800 godina unazad. Dr. Jovan Deretic, pok. Olga Lukovic Pjanovic , dr. Slavenko Terzic I drugi. U srednjem veku u Srbiji je bio u upotrebi stari srpski calendar, a po tom kalendaru mi smo sada u 7522 ili 7523- godini…Ti kao “veliki hrvat” I kao fanaticni ultra-katolik se stalno drzis takozvane ” nordijske istorijske skole ” Vatikansko-nemacko-ausrtijske koja je puna istorijskih falsifikata , “nastelovanih podataka ” I tendencioznih objasnjenja pa cak I gluposti I povrsnosti. ISTINA KADA SE JEDNOM OTKRIJE ONDA VISE NE MOZE DA SE SAKRIJE ! Strani istrazivaci I istoricari umetnosti itd su bili veoma iznenadjeni recimo kada su na nasim srednjovekovnim freskama u nasim srpskim pravoslavnim manastirima ugledali freske svetih Kozme I Damjana (sveti vraci…sveti lekari bessrebrenici ) … Jedan u ruci drzi lekovite trave a drugi u ruci drzi hirurski skalpel…( ! ? ). Dakle, mi Srbi smo u srednjem veku imali razvijenu I hirurgiju I farmaciju dok je u zapadnom delu Evrope bio mracni srednji vek (” zemlja je ravna ploca, papa je centar sveta I sunce I sve planete se vrte oko njega…ko drugacije kaze …ide na lomacu kao jeretik…! ? ” )

  • Dvor od kamena

   Zavijori vijor u besudne dane
   Pod kamenom zmija zasikce pa stane.
   U kosulji zduvac prevrce ugarke
   Za Nikolu ljetnog presabira slamke.

   Odjednom ko znamen verige zasute
   U vatrenoj sobi zamlatase skute.
   Zeravac iskoci I sjati prestane
   Mlijeko pod klobuckom prsne I usane.

   Dodje noc u podne natera oblake
   Prekrivajuc guvno I stare opanke
   Ovce bez blejanja zakruze po toru
   Kokoska bez glasa zalepeta boru.

   Naslonjen na vrata kamenoga dvora
   Kosmat gazda stoji na celu mu bora
   Za pasom mu lako nesto zasvjetluca
   To sto rukom drzi dio mu je srca.

   Ne dise vec trepce, ne prica no gudi
   Slutnja stara mracna pritisla mu grudi.
   “Nece biti dobro mog mi Nikolaja
   Vijor nudi zduvi kukavicja jaja”

   “Dobro biti nece I na pusku sluti
   Vrime da se krene dugacki su puti.
   Dede zeno tamjan I raspuscaj kose
   Tribam naci bracu pri no draci rose”

   “Obeto sam Bogu I mom Nikolaju
   Branit kamen, djecu I zivu mi maju”
   Kroz mrak I kroz dracu opet ratnik seta
   Ne zapinje nidje, zemlja mu je sveta.

   Mjesec za oblake zavlaci se dublje
   Sa mora se cuju nepoznate trublje.
   Uspravan ko stjena, traga ne ostavlja
   Ratnik s krstom hoda I Bogu se javlja.

   “Dje me vodi tvoja blaga svjetlost sveta
   Molit cu se Boze makar na kraj svijeta.
   Ovoga mi krsta I slavnog barjaka
   Razvijat cu trube iz adovog mraka”

   “Jamama mi prijete, krsta da pokrste
   Uzalud se trude, u me vjere cvrste.
   Branio je djedo ovoga tavana
   Ta branit cu I ja nisam trula grana.!””

   Djedo s neba gleda, zivo mu unuce
   Bradu zapustio, ni brke ne suce
   Ponosno mu celo Bogu naklonjeno
   Zrake tople salje na zivo koljeno.

   Georgina

  • Samo me zanima jedna stvar o ovome što pišeš. Jeli se ti zezaš ili stvarno vjeruješ u ovo što pišeš. Ako se zezaš onda imaš smisla za humor. Ako je ovo drugo u pitanju onda prekidam svaku komunikaciju sa tobom jer ti ja ne mogu pomoći, a volio bih da mogu. Ja sam neki drugi doktor.
   Još samo nešto zaboravio si napisati da su Srbi jeli zlatnim žlicama dok su u ostaloj Europi jeli prstima.
   Stvarno ne mogu vjerovati, a mislio sam da nešto ima u tebi. Da Srbi prije primanja kršćanstva bili pagani i to po vjeroispovijesti?! Stvarno za nevjerovat, a ostali su vjerojatno prije primanja kršćanstva bili budisti ili tako nešto, a ne pagani, za nevjerovat svojim očima.
   U daljnjem smatraj da se svojim pisanjem ne obraćam tebi i oslobodi me komentara.

 6. @ Karlo… No, no ..no… sto je bilo stari moj “puko si ” I “ne mres dalje’…Ha,ha,ha pa naravno ” dosli smo do coska” I do same ivice I do neoborivih istorijskih artefakata. Cela “prica I teorija ” o dolasku starih slovena na balkansko poluostrvo pada u vodu… Mnogi su se smejali Dr. Jovanu Dereticu ispocetka…ali je on korak po korak iznosio jasne I neoborive pave naucne dokaze, a onda su pred njim mogli samo da skinu kapu I da ga prime u Srpsku akademiju nauka I umetnosti I sada je uvazeni akademik sa velikim delom iza sebe !Posthumno je odato I priznanje I Olgi Lukovic Pjanovic … Hriscanstvo je staro 2013 godina…a pre toga su postojale mnoge religije… Nikakve “seobe starih slovena ” nije bilo….! Od Crnog mora pa do Trscanskog zaliva su Srbi I srbski DNK , a po jos nekim istrazivanjima jos I dalje. Naucno je dokazano da Srbi zapravo postoje preko 7800 godina , a I to da su antropolozi otkrili da se Srbin-dinarac po starosti moze meriti na planeti zemlji sa Aboridzinima u Australiji ( 30 – 40 000 godina) . Ah, da ako si po poreklu iz Hercegovine onda si I ti upravo taj! ! ! E , sad ti kao fanaticni ultra-katolik I “super-hrvat “to nikako ne mozes da shvatis zato jer si limitiran odnosno ogranicen sa tom jadnom I vrlo krvavom klero-fasistickom pricom…Stari Srbi su na prostorima Balkana po pitanju religije praktikovali paganizam (zivot u skladu sa prirodom I prirodnim zakonima)tek mnogo kasnije su primili hriscanstvo a posle 1054 godine I raskola naravno za pravoslavno hriscanstvo ( prava slava , pravoverno hriscanstvo). Ti bi hteo da sve bude “hrvatsko, hrvatsko I katolicko ” … E pa nije I naravno ne moze biti…! ? Ima kod vas tamo u Hrvatskoj I takvih “znanstvenika koji su jednom prilikom ustvrdili da su I americki indijaci iz plemena Kroata zapravo ‘ hrvati ” (samo zato sto se tako zovu…! ? ). Urnebes! ? Nego mani se ti tog katolickog fanatizma I ‘ velikog hrvatstva ” … Hrvatska danas… to ti je grupa hrvata koji u jednoj ruci imaju sahovnicu , a u drugoj ruci kreditnu duznicku karticu, a u dzepu onu knjigu ” Tko je jamio, jamio je…”( ko je zdipio , zdipio je )a kada pogledaju dole vide da su stali u nesto u sta nikako ne treba da se stane…onda pocinju da se krecu napred ali imaju samo jedan put I on void do neke pecine iz koje se oseca velika vrelina I vidi se vatra u njoj, a iz nje izviruju djavoli pakleni I uzvikuju; ” Dodjite,dodjite dragi nasi hrvati cekamo vas odavno ! Tu su I Ante Pavelic I Ljubo Milos I Mile Budak I Maks Luburic I Slavko I Eugen Kvaternik a I Franjo Tudjman I Gojko Susak I svi ostali ! Dodjite dodjite I da znate ljuti smo na vas …Sto vi stalno uzvikujete ” Bog I hrvati ” …Sta vi imate sa Bogom ! ? Vi ste nasi …Dodji Karlo dodji Antune , dodji Stipe, Sime, Jure I ostali…! No sto je sad ! ? Pa niste valjda mislili da cete posle takvih dela kao sto je Jasenovac , Stara Gradiska , Jadovno, Prebilovci logor na otoku Pagu , Petricevac kod Banja Luke itd I posle “Bljeska ‘ I “Oluje” kada ste iz topova I minobacaca I mitraljeza pucali po kolonama izbeglica I po zenama I po deci I po starcima…da cete otici u raj…! ? Ne, ne vi idete ni lijevo ni desno nego pravo ovdje kod nas u pakao…!Ti vidim tvrdis da si neki doctor…Cudno…po tvojim komentarima bih rekao da nisi dogurao dalje od srednje strucne spreme… Sto se mene tice I ja cu morati da manje komentarisem ubuduce jer mi narednih meseci dolaze neke neodlozne I intenzivne poslovne obaveze pa verovatno I necu imati vremena za ove komentare… Ti si verovatno ili pensioner (umirovljenik) ili si fratar-franjevac pa imas vremena napretek. I jos da ne zaboravim… posto si vise puta tvrdio da su Zoranovici navodno hrvati ( ! ? ) otidji na GOOGLE pa ukucaj JASENOVAC RESEARCH INSTITUTE VICTIM LIST ( istrazivacki institut Jasenovca lista zrtava ) nadji tamo pri kraju slovo Z I videces negde 67 ili 68 skoro 70 njih sa prezimenom Zoranovic I sa sve SRPSKIM imenima jedan od njih je I moj deda (po ocevoj liniji ) I jos jedan moj deda-stric njegov rodjeni brat…! Ima I jos par rodjaka. To se desilo 1942-e godine posle ustaske ofanzive u istocnom delu Bosne (oni su bili zarobljeni pa odvedeni u Jasenovac )To je bio zlocin u Starom Brodu (preko 6000 Srba je ubijeno odmah a ostali naknadno ) Sasvim sigurno nisu “hrvati ubijali hrvate ” ! ! ! Ja nisam komunista , ali cu ovaj komentar zavrsiti sa recima : ” SMRT FASIZMU-SLOBODA NARODU ! “

  • No coment.
   Samo jedna mala opaska. Otiđi i ti na JASENOVAC RESEARCH INSTITUTE VICTIM LIST i otkucaj Hrgović pa ćeš i naći dosta. Naravno svi Hrvati (neki iz Glamoča). Pišu se kao ustaške žrtve, a u stvari ih pobili četnici 1941. godine. Ako ti nije teško možeš i pod slovom L kao etica naći sestru dr. Slavena Letice koja je kao dijete umrla u izblegličkom logoru El Shat u Egiptu. Sve je to ubačeno u žrtve ustaša. Baš čudno.

   • Samo da nam ovaj gospodin Karlo odgovori, koliko je Srba, pre svega srpske dece oteto i krsteno u katolike, pa posle poubijani pod “Hrvati”, odnosno hrvatske zrtve cetnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *