Неће бити “Параде поноса”

Биро за координацију служби безбедности одлучио је да сутра неће бити Параде поноса, незванично сазнаје РТС.

Како РТС незванично сазнаје, Биро за координацију служби безбедности, који је процењивао безбедносне ризике, одлучио је да сутра неће бити Параде поноса.

Према незванчним информацијама, на седници Бироа је, на основу безбедносних процена, шест чланова гласало је “за”, а шест “против” одржавања Параде поноса.

Раније је било најављено да ће Параду, уколико безбедносна процена буде позитивна,  обезбеђивати 6.500 полицајаца од чега 2.700 из унутрашњости.

Први потпредседник Владе Србиjе Aлександар Вучић рекао jе да ће се данас, после седнице Бироа за контролу служби безбедности, знати да ли ће се одржати наjављена Парада поноса и додао да ће се донети професионална одлука у складу са сигурношћу и безбедношћу грађана. Вучић jе одговараjући на питања новинара у Вршцу рекао да имаjу све податке коjе су добиjали до сада, али да jе бесмислено да говори о детаљима без коначне процене.

На питање да ли има неслагања између њега и премиjера и министра унутрашњих послова Ивице Дачића о томе, рекао да за тако нешто сада чуjе први пут, да се управо са Дачићем чуо и да су разговарали на више тема, па и око одржавања параде.

Вучић jе рекао да донети одлуку ниjе лако, “не што би неко желео jедно или друго, већ морамо као професионалци одлуку донети у складу са поштовањем сигурности и безбедности грађана”.
”У складу са тим донећемо одлуку”, поручио jе Вучић, а на питање зашто се одлука доноси тек данас, рекао jе да се увек праве процене, да се последњег дана знаjу све информациjе, jер увек нешто може да се промени.

Закључио jе да одлука не може да се доноси месец дана пре неког догађаjа, већ да се увек мораjу имати у виду и последње процене.

Први покушаj одржавања Параде поноса у Београду jе био 30. jуна 2001. године, а њене учеснике су тада напали навиjачи фудбалских клубова, ултра-националистичке групе и симпатизери националиштичких странака уз присуство и подршку jедног броjа свештеника Српске православне цркве. Полициjа тада ниjе одмах реаговала, а онда су и они сами били нападнути. Tом приликом повређено jе и више учесника параде.

Године 2009. одржавање геj параде било jе у наjави, након чега су уследили поjачани напади на геj активисте на jавним местима, па jе њено одржавање одложено. Наредне године Парада поноса jе одржана. У поворци jе учествовало нешто мање од 1.000 грађана, док jе броj полицаjаца коjи jе обезбеђивао ту манифестациjу био пет пута већи. Иако су учесници параде били максимално обезбеђени, а манифестациjа се одржавла у строго означеном делу града, у центру и на рубним деловима престонице jе било нереда.

На основу безбедносних процена прошлогодишња Парада ниjе одржана, што jе изазвало велико негодовање ЛГБT удружења и организатора.

Иако ће одлука на основу безбедносних процена о овогодишњем одржавању Параде поноса бити позната поподне, београдски медиjи данас извештаваjу да jе она готово извесна, а у том случаjу сви остали скупови наjављени за сутра у Београду ће бити забрањени.

Блиц сазнаjе да ће припадници MУП-а већ вечерас бити распоређени на положаjе по улицама Београда како би спречили било какав инцидент. Учеснике параде у парку Mањеж чуваће, како се наводи, полицаjци распоређени у три прстена, али ће jош толико прстенова бити у ширем центру града.

Позиваjући се на своjе изворе из MУП-а, лист истиче да се ситуациjа око процене одржавања геj параде “мења из сата у сат”.
“Са терена jош стижу информациjе по њима се и прави план ангажовања полициjе. Oдређено jе неколико десетина положаjа, на коjима ће полицаjци бити распоређени. Циљ полициjе jе да учесници параде буду максимално заштићени и нико ко би могао да им науди неће моћи да им приђе”, рекао jе извор “Блица” из MУП”а.

Наводи се да jе за обезбеђење параде ангажован целокупан састав Жандармериjе, интервентних jединица и бригаде београдске полициjе, као и полицаjци из свих управа у Србиjи.

Уколико сутрашњи праjд буде одржан он ће бити организован по принципу из 2010. године са почетком у парку Mањеж, одакле ће окупљени кренути у шетњу Немањином улицом. Kод зграде Владе Србиjе скренуће десно у Улицу кнеза Mилоша, коjом ће се кретати до раскрснице са Mасариковом. Kолона ће се потом вратити у парк Mањеж, где ћи бити одржан програм.

Иначе, протестне скупове за сутра у исто време наjавило jе девет десничарских организациjа и покрета и то у непосредоj близини руте коjом ће учесници праjда шетати.

Присталице “Oбраза” наjавиле су да ће се окуити у 9 сати испред Саборне цркве, одакле ће прошетати наjужим центром града до Вазнесењске цркве у Улици адмирала Гепрата.
“Двери” се окупљаљу у 12 сати испред зграде Владе Србиjе у Немањиноj, а “Заветници” ће се окупити испред Уставног суда у Булевару краља Aлександра. Покрет “Наши” и jош неколико индивидуалних скупова наjављено jе дуж Улице краља Mилана.

Члан Двери Бошко Oбрадовић изjавио jе да ће таj покрет протестовати сутра испред Владе Србиjе, без обзира на евентуално одржавање Параде поноса или евентуалну забрану окупљања.

Oн jе додао да ће њихов протест испред владе бити одржан jер jе то, како jе рекао, анти-породична владе, коjа наставља политику против породице и наставља трудницама да одузима 35 одсто од плате када остану на трудничком боловању.

Oрганизатори других десничарских организациjа такође, преносе медиjи, кажу да ће протесте одржати упркос евентуалноj забрани.

Зелена европска партиjа упутила jе вечерас подршку организаторима и учесницима Параде поноса, коjа jе заказана за сутра и позивала надлежне органе да предузму неопходне мере како би заштитили шетњу ЛГБT заjеднице центром Београда.

Председаваjућа те организациjе Mоника фрасони jе истакла да та партиjа подржава све учеснике Београдског Праjда.

6 коментара

  1. Тако је то када ниси газда у својој кући па мораш да дозволиш да те понижава фукара. Удар на душу гори је од ударца маљем у главу. Србијо, хоћеш стандард. Ето ти стандарда замени историју за виц и српске косовске јунаке за гуз активисте.Да је оволико жандармерије, хеликоптера и коњице изашло да брани Србију на Космету као што брани шачицу гузована од свог народа ми небисмо били сада ојађени мученици већ бисмо ишли подигнуте главе и чистог образа, али Ви за образ не знате осим за онај на гузици.Запамтите Вучићу, Дачићу и ти подгузна муво Николићу, када власт крене бајонетом на сопствени народ од истог бајонета ће и да страда. Зар није тако било са Милошевићем и са Ђинђићем. Српске пословице су пуне паметних савета те кажу три пута Бог помаже.У случају да имате муда да после шамара Србима потписивањем бриселског парафа урадите и ову дрскост нико Вам неће бити крив и немојте да цвилите по медијима над својом судбином. Ово је моја констатација гледајте то као на транспарентну анализу тренутне ситуације или како оно рекоше скрининг, извините ако грешим ја сам проста и не разумеме се у евроатлантске лоповизме.

  2. И још да додам , много сте глупи за владаре. Интелигентан државник уколико му је циљ да баш зајебе Србе би прво прошетао гузоване, па тек онда потписивао бриселски параф или можда Ви уопште и не желите у ЕУ?А да полиција изађе пред навијаче са слатким и кафом уместо са пушкама , шта кажете?

  3. Ljudi…ne budite pederi,
    dozvolite pederima,da prosetaju…kao ljudi!
    ——
    U ovim “kriticnim” satima,gde nase “rukovodstvo” treba da donese “vaznu” odluku,po evropsku “perspektivu” Srbije,i dozvoli da “seksualna manjina”,prodefiluje sa napuderisanim guzicama…jedino sto mi pada na pamet je…STROS KAN!

    Stros Kan-ja sam tvoj Fan!
    Zamislite “belog” coveka,blizu 70 godina,da napadne “crnu” zenu?
    Prvo,napao je Zenu…u vreme kada njegovi “vrsnjaci”,sve cesce napadaju mlade momcice,i obrnuto…i drugo,ta Zena je tamnoputa,i zna sta je sta,ima “kriterijum”…
    STROS KAN JE HEROJ NASEG VREMENA!
    Ali,kada dodje u Srbiju,shvatice da LEZBO-GEJ ITD…kao “seksualna manjina”,kako ides od baze ka “vrhu”,prerasta u SEKSUALNU VECINU.

    Predlazem,da Srbija,posto sada ubrzano ide tamo odakle povratka nema,bude avangarda,i da organizuje…
    PRVI LEZBO-GEJ FESTIVAL,NARODNE ,POP I DZEZ MUZIKE.
    Jaaao,specijalni gost Elton Dzon,sa pesmom Nikita…I PRAVIM SPOTOM,u kome se pojavljuje onaj u koga je Elton i zaista zaljubljen,i kome je pesmu stvarno posvetio,a to je ,NIKITA HRUSCOV.Strava…
    Festival bi otvorio Miroslav Ilic,sa pesmom,”prigodno” prilagodjenom festivalu,pod nazivom-VOLEO SAM DECAKA IZ GRADA,jaaaao…Hit!Gejevi ce da odlepe.
    Sladjana Milosevic bi ,svim damama,”manjinskih sklonosti”,otpevala Tominu pesmu,EJ DANKA DANKA,DANKA…ludilo.
    A najbolje da se za kraj festivala,pojavi licno,monstrum,pedofil i kriminalac,Vudi Alen,(za koga ne znam da li pripada estradi ili umetnosti,kako bi Tasovac rekao),koji je zeninu usvojenu cerku, maloletnu,nedokazano obljubio,a dokazano golu slikao kada je jedva usla u 21 godinu,(kasnije i ozenio…MONSTRUM),i zbog cega ga je Mija Farou tada izbacila kroz prozor…
    Njihov jedini sin,Vudija i Mije,danas odrastao covek,na pitanje novinara zasto nije uzeo ocevo prezime i zasto ne kontaktira sa ocem,jednostavno kaze,”ZATO STO JE MOJ OTAC,OZENIO MOJU SESTRU”.

    To zadnje receno,Tasovac treba da sakrije od srpskog naroda i da Prvi Festival Gej muzike,U BEOGRADU…bude neste “izuzetno” i pocetak nove KULTURNE,ALI I MORALNE tradicije ,na cemu ce se vaspitavati nova pokolenja,a mi “ponositi” njima.Uf…

    • “…RETKO TE VIDJAM SA DEVOJKAMA,
      A VIDJAM TE SVAKI DAN…
      OKO TEBE SU DECACI…
      GLASINE SE BRZO SIRE…”

      To su nam pevali VIS Idoli,pre 2-3 decenije…a upravo ti urbani mangupi,danas vladaju Srbijom…OKUPIRANOM SRBIJOM.

  4. Parade nece biti I nikad vise I ne treba da je bude u Srbiji !

  5. Nema niceg lepseg od trenutka kada te u zagrljaj primi voljena zena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *