Ljudi, poslovi i dani

Šahovnica na crnogorskom nebu

NATO integracije će Crnoj Gori oduzeti pravo da sama brani svoje nebo, i nametnuti obavezu da to umesto nje čini Hrvatska. Hrvatski avioni će, istovremeno, u NATO projektu nazvanom „Pametna odbrana“, štititi i vazdušne prostore BiH i Makedonije.
Slovenija je za zaštitu svog vazdušnog prostora još ranije iznajmila Italiju, tako da na prostoru bivše SFRJ preostaje još samo nebo iznad Srbije…
Koliko će vlade u Podgorici, Sarajevu i Skoplju plaćati vladi u Zagrebu da im okupira ovaj deo suvereniteta, zasad nije poznato.

Parada

U trenutku zaključivanja ovog broja „Pečata“ (sreda uveče) još nije bilo poznato kakva je bezbednosna prognoza za centar Beograda u subotu 28. jun, odnosno hoće li biti održana „Parada ponosa“, obećana Srbima i Evropskoj uniji za taj dan.
Za isti dan su, u okolini, najavljeni i protesti nekolicine patriotskih organizacija („Zavetnici“, SNP „Naši“ i „Srpski obraz“), kao i pokreta „Dveri“.
No, mnogo veću zabrinutost, od mogućih sukoba sa policijom, izazivaju sukobi unutar SPS-a. Ko tu kome radi iza leđa nije sasvim jasno, ali, dok lider SPS-a i premijer Srbije Ivica Dačić izjavljuje da „ne može da prihvati da je homoseksualizam normalan zato što to nije prirodno“, podmladak njegove partije saopštava da „podržava održavanje ‘Parade ponosa’ kao načina izražavanja prava na različitost svih građanki i građana Srbije“… Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS-a, na sve to je izjavio da u toj partiji „nema nesuglasica u vezi sa pitanjem stavova o ‘Paradi ponosa’“, već da u SPS-u postoji „sasvim prirodno“ „jedinstvo različitosti“…

0 za Đilasa

Pošto je drugi Krkobabić PUPS-a, Milan, konačno prelomio svoju dilemu da li da ostane pri socijalnom programu Dragana Đilasa ili da se prikloni socijalnom programu Aleksandra Vučića koji se neće razlikovati od Đilasovog (Krkobabić je tik pre ulaska u salu i početak sednice najavio da će glasati protiv Đilasa: „Za to smo se odlučili pošto mi je Aleksandar Vučić obećao da će sadašnji socijalni program Beograda biti očuvan“), odbornici Skupštine Beograda smenili su gradonačelnika Dragana Đilasa sa te pozicije. Za Đilasovu smenu, inače nimalo preuranjenu, glasalo je 60 (od ukupno 110) gradskih odbornika, iz SNS-a, DSS-a, SPS-a, PUPS-a i JS-a, kao i Aleksandra Dosković koja je gradski odbornik postala na listi DS-a preko nečega što se zove Izvorni SPO. Đilas je, nasuprot tome, za svoj opstanak na vlasti dobio 0 glasova, pošto su odbornici DS-a odbili da učestvuju u glasanju.
Beograd je, tako, održavanjem sednice Gradske skupštine na kojoj je Đilas smenjen, izbegao uvođenje prinudne uprave, koje je pretilo u slučaju neodržavanja sednice Skupštine tokom tri meseca koja su upravo isticala. Smenjeni Đilas će, ipak, svoju funkciju morati da obavlja još (najviše) 30 dana, koliki je rok za izbor njegovog naslednika. Ukoliko do tada naslednika ne dobije, opet sledi prinudna uprava i izbori koji bi, u tom slučaju, morali da se održe (najkasnije) krajem februara ili početkom marta, s tim što martovski izbori figuriraju kao opcija i u slučaju da se izaberu novi gradonačelnik i predsednik Skupštine grada (umesto novog ministra saobraćaja Aleksandra Antića), pošto bi njihov mandat, koalicionim ugovorom, bio oročen na šest meseci.
A vanredni izbori u Beogradu, iako se o tome previše ne govori, mogli bi da predstavljaju i povod za raspisivanje vanrednih opštih izbora, na kojima će SNS pokušati da kapitalizuje svoju (trenutnu) veliku popularnost. Ako je verovati odjecima istraživanja javnog mnjenja koji dopiru do javnosti, popularnost SNS-a i njenog predsednika je, posle dugotrajnog uspona, počela da stagnira, što bi trebalo da im predstavlja podsticaj da raspišu vanredne izbore što pre budu smeli i mogli, jer stagnacija (rejtinga) daleko lakše prelazi u pad nego u novi rast.
Bili nam pak predstojeći izbori opšti ili samo beogradski, pripremu za glasanje Đilasova je Demokratska stranka započela pucnjem u sopstvenu nogu. Pošto su onako gromoglasno, na najavu da će Đilas biti smenjen glasovima odbornika, pripretili uličnim demonstracijama, i pošto ih je Vučić, siguran da će demonstrirati samo svoju nemoć da okupe iole ozbiljniji broj ljudi, pozvao da tu svoju pretnju i ostvare, DS je priznala da joj je bolje da od njene demonstracije ne bude ništa, i odlučila da najavljene proteste ne održi. Tobože, kako to reče član njenog Predsedništva Borko Stefanović, „jer ne želi da doprinese napetosti“. Kao da tog razloga nije bilo i kada su pripretili svojom praznom puškom…

Jedan komentar

  1. Ovo “prekomponovanje ” kontrole nad vazdusnim prostorom na Balkanu je vrlo ozbiljna stvar ! Mnogo ozbiljnija nego sto bi neko neupucen mogao da pomisli ! To je “igra ” moci uticaja , ali I igra velikih brojeva (pogotovo za manje drzave…) Hrvatima se nudi I daje kontrola vazdusnog prostora nad vecim delom bivse SFRJ…Oni naravno TREBA DA KUPE NOVE AVIONE…! Samo jedan savremeni super-sonicni lovac presretac danas se meri desetinama miliona dolara…Za ovaj zadatak njima ce trebati bar 15 takvih aviona ( 12 borbenih I 3 trenazna sa duplom kabinom za dva pilota) . E , a to se vec meri sa stotinama miliona dolara , a sa rezervim delovima I dodatnom opremom I naoruzanjem ici ce to I preko milijardu dolara. Planeri NATO-a verovatno misle da ce ostale zemlje to da placaju I delimicno kroz placanje godisnje nadoknade da hrvatima I “otplate ” te avione … Postavlja se pitanje ako su svi oni u Nato-u zasto onda on nebi kontrolisao ceo taj proctor…? E, da ali onda zapadni proizvodjaci nebi mogli da prodaju nove avione…Cela ta stvar naravno ide “uz nos ‘ I nama…Naravno I mi moramo da ( pod hitno ! )kupujemo nove avione I da obnovimo nase ratno vazduhoplovstvo ! To je I naravno svojevrsni vid energicnog pritiska na nas…ali I vrlo primamljiv mamac za hrvate koji ce oni neizostavno da progutaju( I plate…)Sve drzave nastale od bivse SFRJ su danas prezaduzene I sa losom ekonomijom I losim standardom I nemaju bas previse novca I mozda bi I da odloze tako veliki trosak, ali svetski faktori ocigledno ‘imaju nacina ” “da prodaju robu “…Setih se na trenutak americkog predsednika Ajzenhauera koji je bio na celu Amerike 50-ih godina I koji je po isteku mandata napustajuci belu kucu rekao : ” Cuvajte se vojnog kompleksa ” ( interesa vojne industrije…) Inace imam utisak da I nama ” nasi politicari ‘ nisu bas sve rekli po pitanju kontrole naseg vazdusnog prostora… Da li se on delimicno kontrolise I iz Madjarske…? Bilo je I o tome reci (suskalo se). logicno je da makedonski vazdusni prostor kontrolise Grcka (koja je u NATO)…! ? A gde ce to da prelecu hrvatski avioni da bi dosli do Makedonije…Preko Crne Gore I Kosova…! ? A zasto se ne insistira da kontrolu iznad BIH ipak vrse avioni Nato iz baze u Tuzli ! ? itd itd itd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *