Људи, послови и дани

Шаховница на црногорском небу

НАТО интеграције ће Црној Гори одузети право да сама брани своје небо, и наметнути обавезу да то уместо ње чини Хрватска. Хрватски авиони ће, истовремено, у НАТО пројекту названом „Паметна одбрана“, штитити и ваздушне просторе БиХ и Македоније.
Словенија је за заштиту свог ваздушног простора још раније изнајмила Италију, тако да на простору бивше СФРЈ преостаје још само небо изнад Србије…
Колико ће владе у Подгорици, Сарајеву и Скопљу плаћати влади у Загребу да им окупира овај део суверенитета, засад није познато.

Парада

У тренутку закључивања овог броја „Печата“ (среда увече) још није било познато каква је безбедносна прогноза за центар Београда у суботу 28. јун, односно хоће ли бити одржана „Парада поноса“, обећана Србима и Европској унији за тај дан.
За исти дан су, у околини, најављени и протести неколицине патриотских организација („Заветници“, СНП „Наши“ и „Српски образ“), као и покрета „Двери“.
Но, много већу забринутост, од могућих сукоба са полицијом, изазивају сукоби унутар СПС-а. Ко ту коме ради иза леђа није сасвим јасно, али, док лидер СПС-а и премијер Србије Ивица Дачић изјављује да „не може да прихвати да је хомосексуализам нормалан зато што то није природно“, подмладак његове партије саопштава да „подржава одржавање ‘Параде поноса’ као начина изражавања права на различитост свих грађанки и грађана Србије“… Бранко Ружић, председник Извршног одбора СПС-а, на све то је изјавио да у тој партији „нема несугласица у вези са питањем ставова о ‘Паради поноса’“, већ да у СПС-у постоји „сасвим природно“ „јединство различитости“…

0 за Ђиласа

Пошто је други Кркобабић ПУПС-а, Милан, коначно преломио своју дилему да ли да остане при социјалном програму Драгана Ђиласа или да се приклони социјалном програму Александра Вучића који се неће разликовати од Ђиласовог (Кркобабић је тик пре уласка у салу и почетак седнице најавио да ће гласати против Ђиласа: „За то смо се одлучили пошто ми је Александар Вучић обећао да ће садашњи социјални програм Београда бити очуван“), одборници Скупштине Београда сменили су градоначелника Драгана Ђиласа са те позиције. За Ђиласову смену, иначе нимало преурањену, гласало је 60 (од укупно 110) градских одборника, из СНС-а, ДСС-а, СПС-а, ПУПС-а и ЈС-а, као и Александра Досковић која је градски одборник постала на листи ДС-а преко нечега што се зове Изворни СПО. Ђилас је, насупрот томе, за свој опстанак на власти добио 0 гласова, пошто су одборници ДС-а одбили да учествују у гласању.
Београд је, тако, одржавањем седнице Градске скупштине на којој је Ђилас смењен, избегао увођење принудне управе, које је претило у случају неодржавања седнице Скупштине током три месеца која су управо истицала. Смењени Ђилас ће, ипак, своју функцију морати да обавља још (највише) 30 дана, колики је рок за избор његовог наследника. Уколико до тада наследника не добије, опет следи принудна управа и избори који би, у том случају, морали да се одрже (најкасније) крајем фебруара или почетком марта, с тим што мартовски избори фигурирају као опција и у случају да се изаберу нови градоначелник и председник Скупштине града (уместо новог министра саобраћаја Александра Антића), пошто би њихов мандат, коалиционим уговором, био орочен на шест месеци.
А ванредни избори у Београду, иако се о томе превише не говори, могли би да представљају и повод за расписивање ванредних општих избора, на којима ће СНС покушати да капитализује своју (тренутну) велику популарност. Ако је веровати одјецима истраживања јавног мњења који допиру до јавности, популарност СНС-а и њеног председника је, после дуготрајног успона, почела да стагнира, што би требало да им представља подстицај да распишу ванредне изборе што пре буду смели и могли, јер стагнација (рејтинга) далеко лакше прелази у пад него у нови раст.
Били нам пак предстојећи избори општи или само београдски, припрему за гласање Ђиласова је Демократска странка започела пуцњем у сопствену ногу. Пошто су онако громогласно, на најаву да ће Ђилас бити смењен гласовима одборника, припретили уличним демонстрацијама, и пошто их је Вучић, сигуран да ће демонстрирати само своју немоћ да окупе иоле озбиљнији број људи, позвао да ту своју претњу и остваре, ДС је признала да јој је боље да од њене демонстрације не буде ништа, и одлучила да најављене протесте не одржи. Тобоже, како то рече члан њеног Председништва Борко Стефановић, „јер не жели да допринесе напетости“. Као да тог разлога није било и када су припретили својом празном пушком…

Један коментар

  1. Ovo “prekomponovanje ” kontrole nad vazdusnim prostorom na Balkanu je vrlo ozbiljna stvar ! Mnogo ozbiljnija nego sto bi neko neupucen mogao da pomisli ! To je “igra ” moci uticaja , ali I igra velikih brojeva (pogotovo za manje drzave…) Hrvatima se nudi I daje kontrola vazdusnog prostora nad vecim delom bivse SFRJ…Oni naravno TREBA DA KUPE NOVE AVIONE…! Samo jedan savremeni super-sonicni lovac presretac danas se meri desetinama miliona dolara…Za ovaj zadatak njima ce trebati bar 15 takvih aviona ( 12 borbenih I 3 trenazna sa duplom kabinom za dva pilota) . E , a to se vec meri sa stotinama miliona dolara , a sa rezervim delovima I dodatnom opremom I naoruzanjem ici ce to I preko milijardu dolara. Planeri NATO-a verovatno misle da ce ostale zemlje to da placaju I delimicno kroz placanje godisnje nadoknade da hrvatima I “otplate ” te avione … Postavlja se pitanje ako su svi oni u Nato-u zasto onda on nebi kontrolisao ceo taj proctor…? E, da ali onda zapadni proizvodjaci nebi mogli da prodaju nove avione…Cela ta stvar naravno ide “uz nos ‘ I nama…Naravno I mi moramo da ( pod hitno ! )kupujemo nove avione I da obnovimo nase ratno vazduhoplovstvo ! To je I naravno svojevrsni vid energicnog pritiska na nas…ali I vrlo primamljiv mamac za hrvate koji ce oni neizostavno da progutaju( I plate…)Sve drzave nastale od bivse SFRJ su danas prezaduzene I sa losom ekonomijom I losim standardom I nemaju bas previse novca I mozda bi I da odloze tako veliki trosak, ali svetski faktori ocigledno ‘imaju nacina ” “da prodaju robu “…Setih se na trenutak americkog predsednika Ajzenhauera koji je bio na celu Amerike 50-ih godina I koji je po isteku mandata napustajuci belu kucu rekao : ” Cuvajte se vojnog kompleksa ” ( interesa vojne industrije…) Inace imam utisak da I nama ” nasi politicari ‘ nisu bas sve rekli po pitanju kontrole naseg vazdusnog prostora… Da li se on delimicno kontrolise I iz Madjarske…? Bilo je I o tome reci (suskalo se). logicno je da makedonski vazdusni prostor kontrolise Grcka (koja je u NATO)…! ? A gde ce to da prelecu hrvatski avioni da bi dosli do Makedonije…Preko Crne Gore I Kosova…! ? A zasto se ne insistira da kontrolu iznad BIH ipak vrse avioni Nato iz baze u Tuzli ! ? itd itd itd

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *