Dačić: Danas prva sednica nove vlade

BEOGRAD – Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć da je strateški clj Srbije ubrzanje procesa evropskih integracija i kao preduslov svih ciljeva ekonomski oporavak i razvoj zemlje.

Dačić je nakon izbora novih ministara u rekonstruisanoj vladi izrazio zadovoljstvo što je vlada dobila podršku i što su novi članovi izabrani i podvukao da će sutra biti održana prva sednica vlade u ovom sastavu.

“Ubeđen sam da će ovo biti podsticaj za bolji rad vlade u narednom periodu. Kao strateške ciljeve postavili smo ubrzanje procesa evropskih integracija što je u interesu Srbije i njenih građana a preduslov svih drugih ciljeva je stablizacija ekonomije”, poručio je premijer.

On je dodao da je cilj zaustavljanje ekonomskog sunovrata, otvaranje novih radnih mesta, konsolidacija javnih finansija i pokretanje privrednog rasta.

“To će biti kriterjumi za ocenjivanje rada vlade u narednom periodu”, rekao je premijer.

On se zahvalio građanima Srbije što su iskazali javnu i opštu podršku predlozima za izbor novih članova vlade.

“Najveći broj predloženih kandidata nisu stranačke ličnosti, do sada se nisu bavili politikom I ubeđen sam da će učiniti sve što znaju, mogu I žele da rezultati budu bolji nego u prethodnom periodu”, zaključio je Dačić.

 

Glavni cilj vlade povećanje zaposlenosti i investicija

 

Potpredsednica SNS i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je sinoć da je najvažniji zadatak nove vlade da sprovede reformu javnih preduzeća i državne uprave i privuče više stranih investicija, a njen glavni cilj mora da bude da poveća zaposlenost i ekonomsku aktivnost zemlje.

Ova vlada, pre rekonstrukcije, povećala je zaposlenost i industrijsku proizvodnju, “ali je to daleko od dovoljnog”, naglasila je Mihajlović, učestvujući u programu RTS-a.

Rekonstrukcijom vlade dolazi nova energije i očekuje se da se mnogo efikasnije i brže povećaju ekonomske aktivnosti i da se zaustavi trend rasta nezaposlenosti u zemlji, kazala je ministarka energetike.

Odgovarajući na pitanje da li su možda stvorena prevelika očekivanja građana od novih ministara, Mihajlović je rekla da se ne može ništa promeniti preko noći, ali je naglasila da će vlada učiniti sve što je u njenoj moći da se situacija u ekonomiji promeni na bolje.

Komentarišući najavljene mere štednje novog ministra finansija Lazara Krstića i njegovu najavljenu politiku “stezanja kaiša”, Mihalović je podsetila da će to biti širok dijapazon mera, napominjući da mere štednje ne znače samo smanjivanje plata i penzija, pogotovo ne one najmanje od 12.000 dinara mesečno. Mihajlović je pozvala javnost da sačeka da prve mere vlade koje će, kako je istakla, biti prihvatljive na polju mera štednje u javnoj potrošnji.

Kada je reč o reformi javnih preduzeća, Mihajlović je rekla da će u taj posao biti uljučeno više ministarstva koja će raditi zajedno na tome, jer u pitanju je restruktuiranje 179 preduzeća, napominjući da je jedno od njih i “Srbijagas”, koje će morati da se reformiše. Ministastvo energetike, dodala je, neće moći da uradi samo taj posao, bez pomoći ostalih ministarstava.

Pored javnih preduzeća, mora se pomoći razvoj malih i srednjih preduzeća, koja su nosioci razvoja privrede, uz istvremeno privlačenje novih investicija i to se mora sprovesti što brže, navela je ona i dodala da se njoj lično dopada što u rekonstrusanoj vladi ima i političara, i vanstranačkih eksperata.

U odgovoru na pitanje o izboru novog direktora EPS-a, za koga je završen konkurs kao i za neka druga javna preduzeća, Mihajlović je najavila da će novi direktor EPS-a biti izabran do kraja sepetmbra.

Govoreći o rekonstrukciji ministarstava i eventualnoj smeni nekih državnih sekretara, Mihajlović je rekla da u Ministarstva energetike, koje ona vodi, osnovni kriterijum za ostanak ili smenu službenika biće rezultati rada, što bi trebalo da primene i drugi ministri.

Mihajlović je naglasila da se moraju plaćati obaveze državi, a primena principa “nulte tolerancije” u plaćanju poreza i dalje će biti na snazi, i dodala da će neki poreski nameti biti i niži nego do sada, a u u nekim segmentima će biti obavljena preraspodela.

U osvrtu na eventualni skok cene naftih derivata na svetskom tržištu zbog moguće intervencije NATO saveznika u Siriji, Mihajlović je rekla da se u Srbiji nije do sada dešavalo da dođe do velikog poskupljenja derivata zbog ratnih sukoba na globalnom nivou.

Jedan komentar

  1. Kakva je svrha ovakvih članaka? Da nas informišu? Ili možda da seirimo nad nebuloznim izjavama…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *