Brisel čeka izbore na Kosovu

BEOGRAD – Zemlje članice Evropske unije, uključujući Nemačku, smatraju da je Srbija na dobrom putu da počne pregovore o članstvu u EU, ali za određivanje preciznog datuma prve međuvladine konferencije čekaće se lokalni izbori na Kosovu, zakazani za 3. novembar, kažu za “Danas” upućeni izvori iz Berlina i Brisela.

Zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu Johana Dajmel rekla je listu da je “ispravno uvažavati najnovije rezultate dijaloga Beograda i Prištine u domenu energetike i telekomunikacija, te napredak ostvaren u pripremama za lokalne izbore na Kosovu”.
“Ovi događaji su veoma ohrabrujući i predstavljaju korake u dobrom pravcu. Ipak, bilo bi suviše rano da se oceni da će sve ići “u istom paketu””, rekla je Dajman, komentarišući izjavu premijera Ivice Dačića da je Srbija posle briselskog dijaloga u nedelju ispunila sve obaveze za početak pristupnih pregovora sa EU.

Članice EU, među kojima i Nemačka, veoma pažljivo će pratiti predizbornu fazu i same izbore. Od najvećeg značaja biće da Srbi i severno i južno od Ibra učestvuju na njima, da ne bude velikog bojkota Srba sa severa, kao ni nasilja, ni zastrašivanja, rekla je ona.

Dajmanova je dodala da će Evropski savet u decembru odlučiti da li treba započeti pregovore sa Srbijom.

Jedan komentar

  1. Kako mračno,tužno i ružno,Brisel čeka izbore na Kosovu.Zar je Srbija preseljena u Brisel i Berlin?Nisam nigde pročitala tu vest,a još manje o blagostanju,koje nas tamo čeka.Da je zdrave pameti,Srbija je bogatija,lepša i mladošću i starošću pametnija od svih.Zašto inače svi žele uništiti samostalnost naše male zemlje.Hoće li se zadovoljiti kada sve bude u njihovim rukama,ami,pravi robovi?Pogledajte im lica,niko ne odaje ljudskost i normalnost.Kakvi su sve prodefilovali ovom našom dragom zemljom,isluženi gadovi,zarađivali su na našoj muci.Bila sam u Zagrebu pre nekoliko dana,oni su jako ogorčeni,shvaataju,da ih čeka još veća beda,nemoguće da smo samo mi oduševljeni.Zar nam je medijska velika pamet baš isprala mozak.Od čobanina do akademika,oličavali smo mudrost zasnovanu na iskustvenom i zdravoj pameti,gde se to skrilo?Najzdravija nacija na svetu,to u nama žele ubiti.Mirenjem sa svim tim to dozvoljavamo.”Mogu ti kupiti haljinu,ali pamet ne mogu”govorila je moja baka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *