Бан Кимун: Употреба сарина ратни злочин

У Сирији употребљен сарин, истиче се у извештају инспектора УН. Француска, Британија и САД спремају нацрт нове, оштре резолуције против Сирије. Кери упозорава Асада на драстичне последице уколико не преда арсенал хемијског наоружања. Од 100.000 устаника, велика већина исламисти.

Постоји јасан и уверљив доказ да је у нападу у Сирији 21. августа, у коме су погинуле стотине људи, употребљено хемијско оружје, закључили су инспектори УН у извештају који је обелодањен.

Генерални секретар Уједињаних нација Бан Кимун осудио је нападе хемијским оружјем у Сирији као “ратни злочин”, и рекао да истражитељи УН имају неоспорне доказе о његовој употреби.

Бан је позвао Савет безбедности Уједињених нација да уведе казнене мере у случају да сиријски председник Бассар ел Асад не испуни обавезе прописане планом Русије и САД, о унисстењу сиријског хемијског арсенала.

Генерални секретар је, представницима 15 чланица Савета безбедности, рекао да је истражни тим УН “сада потврдио, једногласно и објективно да је у Сирији употребљено хемијско оружје”.

“То је ратни злочин. Верујем да би ми се свако придружио у осуди таквог чина достојног сваког презрења”, истакао је генерални секретар Уједињених нација.

Бан је ову изјаву дао на затвореним консултацијама с представницима 15 чланица СБ УН, подељеним на присталице и противнике оштре војне акције против Асада, којима је представио извештај инспектора УН.

Генерални секретар УН је рекао да су доктори проналазили људе који су умирали на улицама, без видљивих знакова повреда на телу, после напада отровним гасом сарином у предграђу Дамаска 21. августа, пренео је Франс прес.

“Временски услови тог јутра били су такви да су максимално појачали напад. Низак притисак ваздуха можда је омогућио да гас лако уђе у подруме и ниже спратове зграда, као и на друга места на којима су људи потражили склониште”, навео је Бан.

У документу се не наводи ко је починио напад, али се “тај закључак недвосмислено може извести из доказа који су наведени”, тврде дипломате.

Амерички председник Барак Обама је одобрио испоруку неубојите војне опреме сиријској опозицији, за одбрану од напада хемијским оружјем.

У међувремену, амерички државни секретар Џон Кери, британски премијер Дејвид Камерон и француски председник Франсоа Оланд спремају нови нацрт резолуције о Сирији. Већ је, како наводе извори у Паризу, договорено да текст резолуције садржи јасне временске рокове за предају хемијског оружја, али и претњу са озбиљним последицама уколико Асад не испуни обећања.

Дипломатска трка коју је изазвао договор шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и Керија о Сирији и објављивање извештаја, ни у најмањој мери није утицала на развој догађаја у Сирији, где се борбе између војске и устаника воде несмањеном жестином.

Иако је Асад пристао да се реши хемијског оружја, устаници и даље одбијају да прихвате тај договор и инсистирају да Запад бомбардује положаје сиријске војске, тврдећи да женевски договор нема никакве везе са стварним догађајима у Сирији.

Устаници, 100.000 бораца у око 1.000 група

Снаге које се боре против Асада броје око 100.000 људи, али су подељени у око 1.000 различитих група и половину чине џихадисти, наводи се у студији коју су сачинили стручњаци британске консултантске куће Џејнс.

Око 10.000 бораца, укључујући и муџахедине, боре се на страни фракција блиско повезаних са Ал Каидом. Још око 30.000 до 35.000 су радикални исламисти који су, ипак, концентрисани на рат у Сирији, радије него на глобални џихад.

У јединицама које имају јасна обележја ислама бори се још око 30.000 људи, али те групе се сматрају умереним.

Џејнсови аналитичари сматрају да тек трећина група које се боре против Асада могу да представљају “савезнике” Британији. Американци, пак, сматрају да је тај број још мањи.

2 коментара

  1. Genijalan potez maestralno izveden. Pod pokroviteljstvom Rusije Siriji ce biti oduzet jedini arsenal sa kojim se mogla braniti od globalnih ,,skakavaca,, a to je hemijsko oruzje. Ostavice im sablje i koplja abogme i strele. Svaka cast

  2. Ponova na delu delioci pravde.UN,mač kojim sile večno dele pravdu,nad glavama nemoćnih.Ko je njih pozvao,ko im je dao pravo da budu svetski arbitri?Ban Ki Mun,kao i Kofi Anan,i,ostali igraju po taktu sile i tiranije.Ubijali su decu Vijetnama Afganistana,Srbije,Egipta Libije,Iraka,trenutno Sirije….Svi legalni predsednici su diktatori,tirani,a oni su delioci pravde,ustvari smrti.Kada je narod lud,veruje zapadu,a oni ih puste da se sami istrebljuju.Još uvek ta igra traje i kod nas.Vidim,ponova se okupljaju ološi iz DOS-a,da završe započeto,još nije kraj.Nažalost.Uvek ima plaćenika,uvek gladnih zveri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *