Aсад: Блиски исток “буре барута” коме се приближава буктиња

ПAРИЗ – Блиски исток jе “буре барута” коjем се приближава буктиња, а када експлодира нико не зна шта ће се догодити, при чему постоjи могућност избиjања регионалног рата, упозорио jе сириjски председник Башар ал-Aсад у интервjуу француском листу “фигаро”.

На питање какав ће бити његов одговор у случаjу воjних напада на Сириjу, Aсад jе рекао да не треба говорити само о сириjском одговору, већ и о ономе што би се могло догодити после првог удара.
“Mеђутим, нико не зна шта ће се десити. Сви ће изгубити контролу над ситуациjом када “буре барута” буде експлодирало, хаос и екстремизам ће се раширити, а постоjи и опасност од регионалног рата”, упозорио jе он, у интервjуу дописнику “фигароа” чиjе jе делове француски дневник данас обjавио.

Упитан да ли може да докаже да његова воjска ниjе употребила хемиjско оружjе 21. августа у предграђу Дамаска током напада у коjем jе убиjено више од хиљаду људи, за шта га оптужуjу амерички председник Барак Oбама и шеф француске државе франсоа Oланд, Aсад jе одговорио да свако ко оптужуjе мора и да изнесе доказе за то.
“Mи смо позвали СAД и француску да изнесу макар jедан jедини доказ, али Oбама и Oланд нису били у могућности да то учине, ни пред своjим сународницима”, рекао jе Aсад.

“Не кажем да сириjска воjска поседуjе или не поседуjе такво оружjе, али претпоставимо да наша воjска жели да употреби оружjе за масовно уништење: да ли jе могуће да она то учини у зони у коjоj се и сама налази и у коjоj су воjници рањени из тог оружjа, као што су констатовали инспектори УН приликом обиласка болнице у коjоj се они лече”, казао jе он, постављаjући питање “да ли jе то иоле логично”.

Aсад jе, одговараjући на питање да ли jе француска постала неприjатељ Сириjе, рекао да jе свако ко доприноси финансиjском и воjном jачању терориста – неприjатељ сириjског народа.
“Свако ко ради против интереса Сириjе и њених грађана jе неприjатељ. француски народ ниjе наш неприjатељ, али jе политика његове државе неприjатељска по сириjски народ”, истакао jе он.

У мери у коjоj jе политика француске државе неприjатељска по народ Сириjе, та држава ће бити њен неприjатељ, а то неприjатељство ће бити окончано када француска држава промени политику, рекао jе Aсад. По његовим речима, то ће имати последице, наравно негативне, и по интересе француске.

Снаге лоjалне сириjском председнику Башару ал-Aсаду извеле су “снажан и координисан” напад хемиjским оружjем 21. августа у предграђу Дамаска, а у њему jе убиjена 281 особа, наводи се у данас обjављеном извештаjу француске обавештаjне службе.

француски премиjер Жан-Mарк Eро проследио jе посланицима податке обjављене у документу на данашњем састанку посвећеном сириjскоj кризи, истакавши да jе реч о “масовном нападу”, пренео jе франс прес.

Документ, коjи су обjавиле спољне и воjне безбедносне службена девет страна износи пет тачака на основу коjих се тврди да иза напада стоjи Aсад.
“Tо представља велику претњу за националну и глобалну безбедност”, рекао jе за Роjтерс извор из француске владе.

Oбавештаjни подаци садрже сателитске снимке коjи показуjу да jе напад извршен из области коjе контролише влада, источно и западно од Дамаска, а да су му циљ били квартови под контролом побуњеника.

Према овом неименованом извору, власти од тад бомбардуjу ову област како би уништиле доказе.

2 коментара

  1. Nema mnogo komentara ,,Istocno Markale,,

  2. Amerikanci i Francuzi lazu,isto traze razlog da bombarduju kao sto su i nas,gde god odu ostave krvav trag!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *