Звезда МАКС – 2013 : Т50

На аеромитингу МАКС 2013 у Москви у летачком програму руски “невидљиви” авион Т-50. Руси најављују развој беспилотног вишенаменског авиона шесте генерације.

На аеромитингу МАКС 2013 у Москви Руси ће приказати летне карактеристике авиона пете генерације Т-50 компаније “Сухој”. Објављено и да се ради на развоју шесте генерације ловаца, који ће летети без пилота.

Генерална проба аеромитинга МАКС 2013 одлагана је два пута, али је ипак одржана, а посетиоце највише занима наступ вишенаменских авиона Т-50 смањене радарске видљивости, који су први пут приказани на овом аеромитингу пре две године.

Осим наступа Т-50 “Сухој” ће представити и акробатске могућности ловца Су-35С.

На проби су поред “сухоја” Т-50 наступиле и руске акро групе “Стрижи” и “Руски витезови”, кaо и хеликоптерска група “Беркути (златни орлови).

Ваздухопловну јавност је још више заинтригирала информација да се у Русији развија нови авиона, шесте генерације (иако још у оперативној употреби нису ни авиони пете генерације).

Како је рекао бивши командант руских ваздухопловних снага Петар Дејнекин, авион ће моћи да лети без пилота, али није навео која компанија ће радити на развоју летелице.

Дејнекин је у интервјуу агенцији РИА Новости рекао и да ће Русија наставити да ради на развоју вишенаменских авиона пете генерације.

Медији спекулишу да би оба руска произвођача борбених авиона “Микојан Гурјевич” и “Сухој” могла да сарађују у оквиру овог пројекта.

Један од званичника “МиГ-а” навео је пре две године, да ће његова компанија сарађивати са “Сухојем” у будућности на развоју “беспилотне борбене летелице”, што би могао да буде најављени авион шесте генерације.

Иначе, авион Т-50 који ће под други пут наступити пред публиком на аеромитингу у Москви (први лет је изведен на МАКС-у 2011), припада вишенаменским авионима пете генерације смањене радарске видљивости , док Су-35С спада у авионе “четири плус плус” генерације.

Почетак серијске производње “сухоја Т-50” очекује се 2016. године, док Су-35С лети у руској авијацији од децембра прошле године. За сада “Сухој” ће према уговору испоручити руској војсци 48 авиона Су-35С, а у медијима се говори о наруџби још четредесетак авиона овог типа.

“Сухој Су-35С”, спада у вишенаменске борбе авионе и може да понесе осам тона наоружања, док је максимална тежина на полетању 34,5 тона. Максимални долет авиона износи 3.600 километара.

О летним и борбеним карактеристикама “Сухоја Т-50” се за сада само нагађа, јер се ради о прототипу авиона који ће носити име ПАК ФА.

Декларисана максимална брзина је већа од 2.135 километара на час, а максимални долет око 5.5000 километара. Ове године Т-50 је, како су навели руски званичници, извео и први лет на некој дужој дестинацији, не наводећи детаље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *