У КАНЏАМА ВАКЦИНА-КАРТЕЛА

Пише МАРА КНЕЖЕВИЋ КЕРН

У којој мери игноришући случајеве дечје парализе настале после вакцинације лекари саучествују са произвођачима у једном од највећих злочина новог века?

У последњој седмици априла 2013, у хотелу Рочестер у Чикагу, одржан је скуп једног од најмоћнијих одбора медицинске струке – Specialty Society Relative Value Scale Update Committee (RUC), под патронатом Америчке медицинске асоцијације (АМА). Иста група од 31 офталмолога, радиолога, анестетичара… окупља се од 1992, три пута годишње, ради договора о формирању трошковника за медицинску процедуру коју спроводе. Новинар Washington Monthly објавио је детаље „пакта“ који сваки учесник склапа са организатором, обавезујући се да ће оно што се тамо дешава остати тајна.

Индијац Џаганат Чатерјеу већ тридесет година проучава позадину „пакта“ произвођача вакцина и локалних менаџера, разоткривајући начине на које „хуманитарци“ бране пољуљане позиције, после пропасти Националног полио програма вакцинације у Индији.

У жељи да сазнамо детаље ове игре са глобално примењивим правилима, обратили смо се господину Чатерјеу, који својим аналитичким чланцима расветљава комерцијални део уносног вакцина бизниса у којем преовладавају интереси фармакоиндустрије, дубоко умешане у криминал и корупцију.

 

С обзиром на то да је и Србија, после уништавања домаћих произвођача вакцина, широм отворила врата страним компанијама, шта у будућности можемо да очекујемо на том пољу?

Суочићете се са веома моћном и агресивном пропагандном кампањом произвођача вакцина који свој приступ тржишту развијају већ читаво столеће. Сматра се да је овај уносни посао први покренуо Едвард Џенер, „отац вакцине против малих богиња“, захваљујући позамашној финансијској подршци краља Џорџа III. После 200 година маркетиншке кампање, људи су поверовали да им је ова роба заиста потребна… У почетку су произвођачи преузимали одговорност за квалитет, што је довело до бројних одштетних захтева, па су седамдесетих, због неисплативости, били на ивици да престану са производњом дечјих вакцина. То је довело до промене правила игре, па је држава донела заштитне законе који компаније ослобађају било какве одговорности према жртвама, што је допринело да тржиште вакцинама постане једно од најпрофитабилнијих. Данас смо сведоци њиховог незадрживог успона, уз помоћ корумпиране државе и „краљевских играча“, међу којима је фондација Бил&Мелинда Гејтс, привучених енормном количином новца у игри. Индустрија вакцина у Индији достигла је промет од 25,3 билиона долара, са перспективом да до 2017. достигне 56,7 билиона долара.

Због чега медицински радници не подигну глас против комерцијализације здравља?

Произвођачи постижу успех захваљујући томе што имају мото да ниједна лаж није превелика, а они који посумњају у догму биће ућуткани. Својевремено је група лекара подигла глас против Мерковог производа Viox, што их је аутоматски ставило на листу за одстрел. Часопис The Australian је обелоданио постојање Меркове листе неподобних лекара, уз чија имена је био уписан коментар: „неутралисан“, „неутралисати“, „дискредитовати“… У једном мејлу упућеном компанији, менаџер продаје пише: „Можда ћемо морати да потражимо где живе и да их уништимо.“ Мерк је ишао толико далеко да је отворио лажни медицински часопис „Australasian Journal of Bone and Joint Medicine“, у којем су објављиване „научне студије“ о Viox-у и плаћени афирмативни текстови. Чак су снимили и реп нумеру у којој певач наговара купце да купе Viox.

[restrictedarea]

Већина педијатара беспоговорно следи званични програм вакцинације. Да ли се ради о незнању?

Кад сам 1985. започео кампању за истину о вакцинама, лекари су ме критиковали тврдећи да су вакцине „безбедне као вода“; пошто сам им дао на увид бројне научне радове објављене у референтним научним часописима, своје ставове су почели да бране коментарима „сваки лек носи известан ризик“; када су негативне последице постале све очигледније, своју инертност су почели да бране проценама да ли је „корист већа од штете“. Што год они лично мислили о вакцинацији, немају право да родитељима ускрате информацију о потенцијалним опасностима, а та пракса прећуткивања се примењује и у најразвијенијим земљама. Кад сам то питање поставио Одељењу за безбедност пацијената при WHO, добио сам одговор да немају средстава за таква упутства. На исти начин се понаша и ФДА, која даје лиценце за већину вакцина, иако не поседује ни неопходну савремену лабораторију за тестирање безбедности фармацеутског производа. Испоставило се да их немају ни произвођачи. На Новом Зеланду је објављен чланак у којем се запослени у Мерковим лабораторијама жале на неквалификован кадар и неадекватне лабораторије. А наше министарство каже: ми верујемо произвођачу.

Кампања вакцинације против дечје парализе праћена је бројним жртвама. Да ли индијски лекари имају обавезу да евидентирају сваки пријављен случај?

Формална обавеза евидентирања негативних последица вакцинације, у случају оралне полио вакцине (ОПВ), није испоштована. Постоји шокантно упутство лекарима да игноришу случајеве парализе, од које су деца оболевала после вакцинације, и да о томе не извештавају надлежне. ИМА самоиницијативно прати ситуацију на терену и сваке године евидентира 500-600 случајева паралитичког полиа приписаног вакцинама, као и  бројне случајеве акутне флацидне парализе. Иако су ови сојеви вируса из вакцина временом постали вирулентни и циркулишу међу популацијом, Министарство здравља се оглушило о захтеве за рехабилитацију жртава. При том се саветује скривање података о опасности појединих вакцина „да се лекари не би уплашили“, што би омело њихово стављање на владин програм. Такво понашање подржавају и лекарска удружења. Праћење последица вакцинације отежава чињеница да се нежељени ефекти могу појавити и после неколико недеља или месеци, а многи састојци који се таложе у ткивима и мозгу оштећују организам током читавог живота. Научници су утврдили да ослабљени живи вируси, унесени у организам путем вакцина, могу да остану успавани дуже време, често мутирају и постају вируленти у тренутку пада имунитета. С обзиром на то да вакцине негативно утичу на имуни систем, дешава се да некада безопасни вируси и бактерије присутни у људском организму, данас постају узрочник бројних болести, као што је Хиб… Па ипак, захваљујући медијској кампањи, наша деца одмах по рођењу добијају две капи оралне полио вакцине, плус две инјекције БЦГ и вакцине против хепатитиса Б, да би до пунолетства добили невероватних 50 доза вакцина. При том се вакцинишу и они који због свог здравственог стања никако не би смели да се вакцинишу.

Како коментаришете еуфоричне натписе у штампи да је Индија ове године прославила искорењивање полиа?

Ради се о медијском трику. Некада повезан са парализом и инвалидитетом, полио је у Индији добио ново име: АФП (acute flaccid paralysis). С обзиром на то да се случајеви полиа изазвани оралном полио вакцином (ОПВ) више не пријављују као полио, Индија је добила „polio free“ статус, што је омогућило WHO да тријумфално објави успех Глобалне иницијативе за искорењивање полиа, започете 1988. Овим су оправдана огромна средства уложена у набавку вакцина и припремљен терен за даљу пљачку земаља у развоју. Подаци из Националног програма за контролу полиа показују да је програм за искорењивање полиа повећао број оболеле деце: од 3.047 случајева годишње регистрованих 1997. на 61.038 случајева годишње регистрованих 2012. Влада није објавила податак колико је тих случајева проузроковано вакцином, али у извештају из 2005. стоји да је те године од „дивљег“ полио вируса оболело 66 људи, а од полиа изазваног вакцином 1.645. Утврђено је да полио може бити проузрокован и пестицидима, као и изложеношћу олову и арсенику – што указује на неопходност холистичког принципа и улагање у побољшање животних услова, уместо „две капи“ на језик. Напомињем да је та вакцина забрањена у развијеним земљама.

У свету се пораст броја аутистичне деце све чешће везује за пораст броја обавезних вакцина. Какав је случај у Индији?

Познато је да се међу конзервансима у вакцинама налази и жива. Ради се о етил живи, а не метил живи (за коју експерти тврде да је мање токсична). American Academy of Pediatrics је 2001. објавила научни рад о штетности живе (у свим стањима), како за фетусе, тако и за децу, а утврђено је да превасходно напада мозак. Научници су у анализама нове форме тровања живом открили око 200 детаља идентичних аутизму. Охрабрујуће је што су амерички судови већ досудили компензацију за 83 случаја вакцинама изазваног аутизма, а 5.000 случајева чека пресуду. Огромна средства уложена у вакцине могла су бити искоришћена за побољшање услова живота и задовољавање основних хигијенских потреба како Индије, тако и осталих земаља у развоју. Индија је већ 65 година независна, а још увек није у стању да свима обезбеди приступ чистој води и здравој храни, без чега нема искорењивања било које болести. Уместо тога, пунимо џепове фармацеутској индустрији која све наше проблеме решава вакцинама.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. I Tomica Milosavljevic na slobodi js.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *