Сирија одбројава сате до напада?

Амерички председник Барак Обама не разматра покретање свеобухватне војне операције у Сирији. Како преноси Washington Post, америчка влада намерава да се ограничи на дводневно гранатирање земље. Новински извори у администрацији америчког председника су саопштили да ове мере имају васпитни карактер. Лист наводи да ову одлуку Бела кућа сматра идеалном. САД не желе да буду увучене у дуге војне операције у Сирији, али у исто време желе да спрече понављање гасних напада.

Лист напомиње да су америчке оружане снаге спремне да почну са бомбардовањем одмах након пријема релевантног налога.

Истовремено у британској бази  на Кипру “Акротири” која је иначе удаљена мање од 100 миља од Сирије у последњих 48 сати у бази забележена знатно већа активност од уобичајене.  Раша тудеј јавља, преносећи писање британског листа Гардијан, да су два пилота комерцијалних летелица приметила из својих авиона, током вожње изнад Кипра, транспортне авионе Ц-130, као и мале формације највероватније борбених авиона ЕУ. Авионе су, како се даље наводи, забележили и радари.

И британска војска полако се примиче Сирији, будући да су четири ратна брода, носач хеликоптера и још неколико бродова сместили близу Албаније. Слично је учинила и Француска, која је трећи кључни фактор у покретању војне интервенције у Сирији, која је своје војне авионе стационирала у Уједињеним Арапским Емиратима.

У међувремену, највиши војни званичници западних и блискоисточних земаља срели су се у јеменском граду Аману како би разговарали о могућој војној интервенцији у Сирији. Наводи се и да је у петак америчка морнарица послала на Медитеран још четири ратна брода- носача ракета дугог домета

Један коментар

  1. Ko drugom jamu kopa sam u nju upada.(hvala(.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *