Руси у Влади Србије

Милорад Вучелић, главни уредник

Имали смо јако лоше искуство са Миланом Панићем, кога је на место премијера посадио Слободан Милошевић, а кога је онда прихватила готово сва ондашња опозиција. Једва смо га се ратосиљали.  На председничким изборима било је  милион гласова разлике у корист Милошевића. Није било ништа боље ни са Александром Радовићем, главним постпетооктобарским порезником и припадником француске тајне обавештајне службе. Радомир Јелашић је као мађарски држављанин такође неславно завршио. Доводили смо као спасиоце  разне тобожње експерте из белог света, оне попут Божидара Ђелића, Горана Новаковића и Кори Удовички. Сем великог личног богаћења поменутих, и ликвидације домаће привреде и домаћег банкарства, других последица овог прегнућа није било. Није ни чудо јер су им препоруке биле то да су учествовали у Саксовим тимовима за приватизациону пљачку Русије и других источних држава. Русија и Пољска су их отерале и  колико-толико се опоравиле, али ми се скоро опоравити нећемо.

Сви они су имали веома респектибилна знања како хармонизовати, ускладити и уредно вратити дугове ММФ-у и „Светској банци“, Лондонском и Париском клубу. Енормно су се и славно задуживали, а онда то проћердали или брутално покрали, затим све наше убесцење  продали или уништили, раднике поотпуштали и унапред задужили две-три наредне генерације.

Свет није гледао поносније, стручније, успешније и славније дужнике од наших ДОС-овских политичара и њихових квазилибералних аналитичара који се ево деценију и по не скидају са телевизијских екрана и новинских стубаца. Верници овакве цркве били су и остали многи, међу њима су и Лабус, Влаховић, Веселинов, Драгин, Пајтић, Јешић, Динкић, Ђилас, Дулић Марковић, Дулић Цветковић… Оно мало што је остало и што није дограбио жути картел као скакавци су помели кадрови СПС-а после 2008. године. Нема тих и неће бити тих страних стручњака који су у стању да нанесу већу штету српској економији од плејаде српских експерата. Кога год да доведемо не може  надмашити, нити исправити оно што су њихова домаћа сабраћа и економски истомишљеници направили. Штета је толика да крпеж не помаже, посебно ако иста рука са истим занатским неолибералним и монетаристичким знањем и цепа и крпе ушива.

Дакле, не би било никаквог великог разлога за бригу што ће се ангажовати неки странци за рад у Влади Србије, а пре свега на министарске положаје. Било је већ тога. Посебно не би требало да то, код пословично антисрпских, па и готово окупаторских медија изазива неке више него неочекиване квазипатриотске и ксенофобичне испаде који целу Србију приказују у ружном светлу. Управо ти и такви медији и политичари су највише хвалили и подржавали рад поменутих увезених државних функционера.

Та дешавања су била прилично изненађујућа и неразумљива све до пре неколико дана када смо напокон сазнали о чему је реч.

За место министра за енергетику и рударство требало би да буде ангажован познати руски експерт! Ако је већ о ангажовању странаца реч, има ли пак ишта нормалније и природније него да на челу тог ресора буде неки доказано стручни Рус. Има ли икога ко се може подичити већим искуством када су енергенти у питању? Поред тога, у овом случају неће бити опасности да ће се из Србије, по ниским ценама, извозити гас и струја у Русију. Требало би такође завршити  гасовод Јужни ток, НИС учинити још успешнијим, јер то је предузеће у којем је Србија сувласник. Има ли уопште бољег стратешког партнера од Русије када је енергетика у питању. Ту су и руски кредити и руске банке које би могле успешно пратити нови инвестициони циклус. Биће то изванредан потез српских власти и на то не би требало даље трошити речи.

Готово је подразумевајуће да државни секретар за ванредне ситуације буде, такође, неки Рус. Они већ годинама, у виду братске помоћи,  својим авионима канадерима гасе пожаре по Србији и било би стога јако добро да се у Нишу коначно доврши база која би би била регионални центар за отклањање последица од пожара и поплава. Ко би ефикаснија и боље могао да отклони сутрашње могуће хаварије на атомских централама које се граде или се у нашем суседству планира њихова градња.

Сазнаје се да је у влади најтеже постићи сагласност око ангажовања руског експерта за увођење реда у рад невладиних организација и њихов начин финансирања средствима из страних обавештајних служби.  Руско искуство би нам ту било драгоцено, али то још увек изазива велике отпоре у владајућој коалицији, а посебно код  социјалиста, пензионера и Палме.

Копља се ломе и око тога што добар део владајуће коалиције која је за ангажовање странаца мисли да Руси нису довољно странци, али то је посебна прича.

[restrictedarea]

Наравно, да се преговара и са многим другим стручњацима и са Запада, али то није разлог за оволико медијско узнемирење. Готово је непотребно то наглашавати, али мора се ипак рећи да ова историјски смела решења уживају нашу огромну подршку.

Премијер Дачић покушава свим силама да заустави овај процес и да га у народу компромитује помињући Горбачовљеву перестројку која је свет довела до праве геополитичке катастрофе и готово потпуно сломила Русију. Добро обавештени кажу да његовим изјавама, ипак, не би требало поклањати превелику пажњу, јер премијер једноставно и више него проверено прича  што му прво падне на памет.

Било је, сазнајемо, и предлога да неко од државних секретара задужених за верска питања буде Рус, али се томе оштро успротивио премијер Ивица Дачић, у чему је добио значајну подршку извесних кругова из врха наше Цркве. Наиме, Дачићево домаће искуство убедљиво говори да су наши црквени великодостојници  веома спремни да се брзо поправе ако их брутално нападнеш и наружиш на пасје обојке, како је он то и учинио. Спремни су они и за самокритику, кајање и искупљење.

То су уосталом јасно показали догађаји на прослави 800. година постојања манастира Ђурђеви Ступови када је Дачић од стране СПЦ одликован. Код Руса то тако не би могло. Они би ове наше својом тврдокорношћу битно променили. Замислимо само колико је муке наша власт имала са оним демантијем из Кабинета патријарха Иринеја приликом његове посете патријарху Русије Кирилу. Зар би поново требало да се улаже толики труд и да се успут демантује и руски патријарх и званични сајт Руске православне цркве.  Стиче се чак прилично основан утисак да Дачић има мање проблема са својим ауторитетом међу владикама него у влади и Ресорном министарству.

Било како било већина медија у Србији, а посебно „Блиц“, истиче „да је прослава 800. година манастира Ђурђеви Ступови у Беранама остала у сенци помирења двојице до јуче жестоких политичких противника: премијера Србије Ивице Дачића и митрополита црногорско-приморског Амфилохија“. Један другоме, како тврде једне стране новине које излазе у Србији, су „опростили издају Косова и опело за живе министре“. Наздравље или машала наши новинари! Како је лако засенити 800. година Ђурђевих Ступова!

Додуше, не би требало  веровати нашој дневној штампи, а посебно поменутом листу, јер она углавном и не служи за информисање већ више да се стекне утисак о томе ко је против кога и шта се коме спрема, а пре свега шта је став страних служби, а све под фирмом ЕУ. Чак и површно, а поготово добро познавање митрополита Амфилохија не упућује на уверење да је митрополит спреман с било ким да се мири када је Косово у питању. Према томе, реч је о чистој лажи.

Чим се примакне годишњица „Олује“, у нашим медијима се покреће питање одговорности  Слободана Милошевића што није прихватио чувени план З-4  чиме би, као чаробним штапићем, Срби били спасени од највећег етничког чишћења у Европи после Другог светског рата. Имао сам прилике да званично разговарам 1995. године са немачким дипломатом Гертом Аренсом који је био посебан изасланик Женевске конференције за бившу Југославију. Тада је готово недвосмислено поручено Србији и Србима да Хрвати никада неће прихватити овај наводни план и да им његово пуштање у оптицај само служи за куповину времена за војни напад на Српску Крајину. Наводно је тај план незнано како допао у руке хрватској обавештајној служби преко које је речено да од тога, прихватили ли га или не прихватили Срби, што се Хрватске тиче нема ништа. Чињенице око плана З-4 су општепознате, али се провлачењем ове приче кроз медије увек жели прикрити одговорност Хрватске за злочиначку „Олују“ или извршити накнадна и насилна симетрија историјских кривица и одговорности. Све то у циљу да се забашури више него јасан континуитет између априла 1941. и НДХ и августа 1995. године и нове еуропске Хрватске, што се потврђује и осамнаестогодишњим слављењем „Олује“ у Книну.

Национални идентитет наших хрватских суседа је у последњој Југославији суштински грађен на блокирању сећања на усташке злочине и на дуготрајној минимализацији не само броја српских жртава, већ и умањењивањем значаја места на којима се геноцид непосредно спроводио. Има ли бољег примера за ову тврдњу од полагане, али ефикасне деструкције логора смрти у Јасеновцу.

По свему судећи, управе ових остатака меморијалних центара ће следити аустријску праксу са концентрационим логором Маутхаузен где је „почела да се подржава култура приредби и догађаја, која уместо конкретне расправе историјом логора поставља доживљај и емоције, и тако Маутхаузен прераста у културно добро, које може да се конзумира, које – како то препоручује један добронамерни рекламни проспект аустријске железнице – може да споји посету добрим крчмама у Маутхаузену са обиласком логора, чији су врхунац степенице смрти које воде ка каменолому концентрационог логора, а затим и са одмором у неком лепом биотопу. На крају се поново нуди један ресторан“.

Тај исти каменолом који је на крају „степеница смрти“  је у холивудском маниру претворен у концертну салу у којој се, између осталог, свира Бетовенова „Девета симфонија“, иначе „један од најзлоупотребљаванијих  комада европске музичке историје“. Ускоро се очекује и да се исто то догоди са Голим отоком где би Брозови, Кардељеви и Крајачићеви непосредни потомци и следбеници могли уживати уз звуке свирке сопствене унучади.

Да то није никаква цинична досетка говори и чињеница да је злогласно мучилиште у касарни Лора у Сплиту претворено у позорницу на којој се одигравају представе. Тако је тамо требало, а можда и јесу, да гостују црногорски позоришни ђетићи на неком фестивалу. Није то мало узбуђење играти комедије или драме на простору којим су, колико до пре десет година, извађених очију, ушију или одсеченог језика, бауљали намучени људи, преци и сународници веселе дружине извођача и публике.

Не би никога требало да изненади ако се у догледно време српским туристима, по повлашћеној цени, понуди обилазак бездана и јама у које су бацани поклани Срби, а на крају препоручи нека кафана са добром јагњетином и одлазак на концерт Оливера Драгојевића и Јелене Розге. Ово двоје су ове године певали на прослави „Олује“ на Тргу Олуја у Книну. Међу српским туристима завладала би права помама, с тим што би многи од њих гунђали што им пева Розга коју ионако често могу чути на концертима у Србији. Хрватске туристичке агенције зато помно раде на томе да поред Драгојевића наступи и сам Томпсон, што би знатно побољшало понуду за српско тржиште.

Иначе Томпсона већ обасипају понудама за низ концерата у Београду, али он још увек не пристаје да пева за српску публику. Ми демонстрирамо нашу отвореност и спремност да зарад регионалне стабилности пристанемо на свако понижење, али то још увек није довољно.

Ових дана до свих нас допиру вести да се Тајчи враћа на музичку сцену у региону. Немојте се изненадити ако неко онако баш евроунијатски предложи да би најбоље било да у Шумарицама или у центру Крагујевца или Краљева  одржи концерт и отпева њену чувену песму химну „Данке Дојчланд“! Лора и Јасеновац за то су већ виђени, а Београду ионако не гине бар једна пуна „Арена“.

[/restrictedarea]

20 коментара

 1. U kojoj to drzavi ja zivim? Na delu je bezocna drskost i ponizavanje srpskog naroda. Nisu nama krivi nemci ili englezi….. zna se ko je kriv.

 2. “Rusi kasno stizu”…ali zato sto srpska vlada kasno zove.
  Tako je uvek bilo i tako je i sada.Sta vredi prizivati Ruse.
  Srpska vlada priziva neke druge,koji su vec dosli bez nase volje,koji su nas okupirali,i koje ce mo mi,iz budzeta,ubuduce placati.
  Sve su to lobisti velikih NJIHOVIH firmi.Sve za nase pare.

  Slovenci,Hrvati i drugi zadrzali su srpsko trziste,time su zastitili svoje firme,koncipirane za mnogo vecu zemlju ,tada za Jugoslaviju…a nase fabrike?Mi imamo proizvodnju jestivog ulja,daleko iznad potreba,ali su nam zatvorili trziste Slovenci i Hrvati,i onda dirigujemo proizvodnju,tako i cene.
  Ispada da ne valja ni kada nemas fabriku,ali ni kada imas preveliku fariku,ali ne znas kome da prodas prizvod.
  Zato imamo “ministra cena” Rasima Ljajica,koji odredi cenu,i to se zove “trzisna ekonomija”,stiteci uljare,Srbija ima visoku cenu jestivog ulja.
  Isto i banke,drze nenormalo visoke kamate ,”jer su prilivi mali”,
  kako kazu?Kakvo lihvarsko objasnjenje,BEZ SRAMA.
  U Spaniji,kao losem bankarskom primeru,jer na severu Evrope,
  postoje i bolji primeri…mozes dici mikro kredit za biznis do 24.000 eura,bez ziranata,sa biznis planom,sa oko 4,5 % kamate.
  Stambeni krediti su jos manji,a licni krediti-pozajmice su sa kamatom 8-9%…U Srbiji su kamate na pozajmice DUPLO VECE,OD 15-20%.Zasto,zbog lobija?Nema trzista,samo lobi do lobija.
  Svi su zajasili narod,da narod glavu ne moze da podigne.
  Ovo sto rade,zove se POMERANJE PAMETI narodu.

  Lobiji haraju Srbijom,medju kojima je mozda najjaci,
  Niksicki,Djukanovicev,VELIKOCRNOGORSKI I ANTISRPSKI LOBI…koji smatra da je Crna Gora sve izmedju Lovcena i Lovcenca.NATO LOBI!
  Svagde ih ima,najvise na rukovodecim mestima policije i privrede….Srbi ne smeju da pisnu!
  Srbijom Srbi malo vladaju.Zato Srbija tone…

  Ruski AEROFLOT je dosao,2007.g.,dao ponudu da svi radnici JAT-a,ostanu na poslu,da kupi 40 aviona,razgovarali su u vladi,pre vlade 2008-2012.g….i,Evropska komisija je to odbacila.Jer oni vladaju Srbijom…
  Sada ce mo kupovati francuske avione,erbasove…nemam nista protiv,bolje je i Er Srbija,nego ovakav JAT,ali,moglo je drugacije.
  Ali skrecem paznju za propast Spain Air-a,koji je imao i liniju Beograd-Barcelona,koji nije bio privatna kompanija…vlada Katalonije je morala dug ,iz neuspesnog posla sa Fly Emirates,od oko 200 miliona eura,da prebaci na narod…koji sada vraca dug,Span Air ne postoji,a Emirati su daleko…
  Ipak,imamo Spaniju,koja sigurno radi bolje ,ili isto,i jeftinije od Francuske,metroe,tunele i pruge.Madrid ,kao grad,ima najvecu mrezu metroa u Evropi sa oko 320 kilometara,grade brze pruge Meka-Medina,grade u Brazilu,gradice u Americi prvu brzu prugu…NISU PRIZNALI KOSOVO…dakle,NISU PRIZNALI KOSOVO,
  ali,sta vredi kada ministar u srpskoj vladi kaze “sanjam te-ze-ve”?
  DA IMAMO MORALA,zakucali bi ponizno,na vrata spanskom ambasadoru u Beogradu,i stavili mu MEGA POSLOVNU ponudu na sto…
  I rekli,NISTE PRIZNALI KOSOVO,EKSELENCIJO,MUCHAS GRACIAS!
  MIL GRACIAS!
  Tada bi u svetu svi videli da se ISPLATI POMOCI SRBIMA,da Srbija ceni prijatelje.
  Ali,ako je Arcibald Rajs umro moleci srpsku vladu da postuje prijatelje ,dokazane u 1.svetskom ratu,a da ne gura narod i privredu,u celjusti neprijatelja,(austro-kroato-ugara),ISTO KAO SADA…pa ga nisu poslusali,ko sam ja da posle skoro 100 godina,to ponavljam?
  ZASTO BI SRPSKA VLADA SLUSALA SRPSKE PRIJATELJE ,I SRBE???

  Ovako ce mo sada privesti kraju,ono sto su Englezi i Francuzi zapoceli preko Djelica i raznih drugih,SAMO SADA BEZ POSREDNIKA.

  Stice se ozbiljan utisak,da srpsko rukovodstvo olako predaje i prodaje prirodne i proizvodne resurske stranim vlasnicima u ruke.Moze li neko da pita “drzavni vrh”,ZASTO JE TO TAKO?Zasto za Srbiju ne vaze isti arsini kao za Hrvatsku i ostale,koji su bolje zastitili svoje proizvode,svoje fabrike,svoju zemlju…
  Prica se da je i pistolj CZ u Americi skoro duplo jeftiniji od slicnog pistolja koji se pravi u Hrvatskoj,kazu prodaje se za 300-400 dolara,a hrvatski za 600-700?(ovo je NEPROVEREN stav ,u komentaru,jednog citaoca koji tamo zivi…)
  Mi moramo malo vise da cenimo svoju robu,svoje proizvode,a ne sve da rasprodajemo u pola cene.

  ZASTO SVE DAJEMO DA NAM DRUGI RESE?
  Ako treba pokositi travu,”vlada ce raspisati medjunarodni tender”…Sta je to,nismo mi toliko glupi,sta se desava???
  (I naravno,na “tenderu” ce pobediti stranci,raznim smicalicama…)
  Zar mi ne znamo da organizujemo navodnjavanje?
  Dignite kredit,nemojte pokrasti pare,vec kupite sistem za navodnjavanje…U cemu je problem?

  Samo jednom u zivotu sam osetio strah…a to je za vreme bombardovanja Beograda,kada su objavili da se gadja hemijska industrija u Pancevu i da treba pripremiti vlazne pokrivace i tako se pokusati zastititi…ulazio sam u zgradu, i osetio sam istinski strah da ne mogu decu da zastitim…
  Srecom,nije bilo potrebe.

  Sada,po drugi put osecam strah,veliki strah,zbog ove predaje obradive zemlje i fabrika,i zbog toga da mi sami nemamo resenje za mnoge JEDNOSTAVNE stvari…da ce Srbija ostati bez prirodnih i industrijskih resursa,a pre svega,BEZ MOGUCNOSTI DA SAMA SEBE PREHRANI.Daj Boze,da i ovaj strah bude neopravdan,ali…

 3. Лутко, као што рече Бркић, без метка нема напретка.

 4. BRAVO VUCELA….LEGENDO…NAUKU I ZANATE MOZEMO PRIMITI OD ZAPADA ALI VJERU NE,JER JE I ZAPAD NEMA….Sv.vladika Nikolaj……………BOG CUVA SRBE SA MAJKOM ROSSIJOM…AMIN.

 5. Na zimu dolazi Seselj! Bit ce onda sve iz pocetka! Napred, za Srbiju!

 6. Setih se,stiha,”A ko behu oni divi…?da ne citiram dalje,To bejahu ideali “Partija,SPS,koja je dužna po svim atributima,po ideološkoj strukturi,da štiti interes Srbije,svog naroda,udružila se,sa đavolom,da iskopa raku Srbiji i srpskom narodu.Važno je,koliko je ko sposoban da obavlja nekoliko funkcija,da je bitan u svojoj aroganciji,stručan ne mora biti.Sve dok u našoj skupštini sede-Đelić,cinik Vlahović,Beba konobar,Šutanovac,reformator iz Ohaja,Palma,političar,koji je bio mali u vreme Betovena,visoko kotirani Obradović,koji štiti neznalice,kao što je,prof.Petković,student sa šesticom,uspešan arhitekta po kriteriju ministra prosvete.Kada u čoveku umru ideali,neminovno umire i on,postaje jadan i prazan.Život se sastoji iz večite borbe za nešto što je uistinu vredno,dostojno čoveka,a ne da nas dovode na stupanj životinje Mi,nismo vezivani u lance,kao,što su,amerikanci okivali crnce.Bežimo od saradnje s Rusijom,a ruski mali čovek,ima dušu široku kao ruska stepa.Ko nam to pomrači svest,ko unese bolesne ideje,da su nam prijatelji na zapadu.E,nisu,tamo je,nemilosrdnost i,svake druge prljavštine.Nikada,nikada,neću zaboraviti reči našeg predsednika g.Miloševića,”Da, ta poplava laži ne može,potopiti istinu”.Kao i reči,da će nam se identitet svesti na poneku pesmu,neko kolce,i ,to se brzo pokazalo.A,divni,dragi,veliki C.Brana reče, da je Sloba državnik s greškom,ali jedini pravi.Drugovi bivši,ustadoše,zahvaljujući Slobi,zauzeše pozicije osramotiše partiju napraviše trgovinu.Moraju znati,da se u životu sve vraća,sve se plaća,kad tad.Nisu stali u zaštitu radnika,mogli su,ime partije je nalagalo da se bori za radnička prava,ane za sebe,ah,da je časti i poštenja,ali sve se strmoglavljuje u ambis.SAN-u ćuti,narod gladuje,ko snosi krivicu?

 7. @ Милан пита ко сноси кривицу? Па лак је одговор они који су
  одстранили праву социјалистичку идеју знате шта се дешавало са
  искреним иступима на конгресима : Комуниста и Социјалиста па
  слободно речено и правих родоњуба.Најбољи су гинули у јуришима
  и освајању БУНКЕРА непријатељских и партијских свеједно

 8. Ovoliko drskosti,bezočnosti,retko se viđa u svetu dobro vaspitanih,obrazovanih ljudi.Zar je nama toliko svojstvena niskost i pohlepa,zar uvek bolesne ambicije,da smo sposobni za mnogo više,i,samo za sebe?Očita je bitka za ministarsko mesto policije.Dejanovićka govori,da njen šef može obavljati više funkcija,zna se šta se krije iza toga,zaštita odgovornih.Poštovani Radoslave,hvala,što ste se javili.Dobro se zna šta je dužnost i svrha postojanja socijalista.Borba protiv neoliberalizma,zaštita svojih resursa,fabrika,ljudstva,a oni su još pomagali Đeliću,Vlahoviću,celom DOS-u,i,u izručenju svog predsednika.Danas su ti licemeri konkretno Dačić protiv saradnje s Rusijom,ruski ambasadori se ismejavaju,a zapadni ološ diže na pijedestal.Grozila sam se ponašanja socijaliste na doručku u Beloj kući.Zar je to normalno.Bilo bi krajnje vreme da se socijalisti otrezne.Ja,obična građanka,srpkinja,molim,cenjene akademike,članove Srpske Akademije i Nauke,da čuju glas naroda,glas poniženih,gladnih ljudi,da apeluju,zahtevaju imaju puno pravo na to,da se vlast i politika okrenu našoj pravoslavnoj braći Rusima.Poštovani akademici,to je vaša sveta dužnost,jer vas je ovo društvo školovalo ova država i ovaj narod i ponosili se vama.Zašto nemate hrabrosti, da dignete svoj glas,da ne učestvujete u nestajanju svog naroda.Dozvoljavate da strani ambasadori govore našoj deci na fakultetima,da vršljaju po našoj skupštini,oni su nam osvedočeni neprijatelji.Nikad nije bilo neinteligentnijih i ravnodušnijih mladih nego što je sada,ništa plemenito ni uzvišeno,nije izniklo od tih silnih master studija,sem skučenih ,vidika i površnosti.Nije valjda vrednost samo znati engleski,sve drugo nije nobl.Svaka čast i svo poštovanje Vučeliću i njegovim vrsnim saradnicima,izvanredni su,hvala.Dostojevski kaže”Dostojanstvo ličnosti je najveća vrednost”,ne zaboravite to akademici.Možda če neko reći,ko sam ja beznačajna ličnost da se obraćam akademicima.Moje je veliko pravo,građanin sam ove zemlje,ispravna i poštena,borim se na svoj način,davno sam prestala puzati,kad sam bila mala,a,danas ima puno gmizavaca.”Neka bude,što biti ne može,neka bude borba neprestana”

 9. @ По Вашем тексту Висте женско биће.Хвала на лепим речима
  на моје кратко коментарисање. Ми Срби изгубили смо себе и своје
  СОБСТВО јер смо веровали јажима а нисмо осетили бол својих око
  себе. Примили смо несој да живимо заједно у држави која је променила име и верно јој служили јер су и наши рођени прешли
  на другу страну против својих родитеља. Има пуно примера издаје
  националних интереса па они били и Академици или свештено служитељи, пример Прота Смиљанић и Зечевић који потписа декрет
  дасе прогнани Срби из СТАРЕ СРБИЈЕ несмеју вратити својим поседима.И на крају ОВАЈ и ОНАЈ КАРТЕЛ издаје Космет што ни
  комунисти нису урадили.

 10. Setih se,jednog stiha,mislim da je od našeg Đure Jakšića.Pita gospodin malog siromaška”Jel ti čedo zima,držeć ruke u nedrima,dete ćuti,suze lije i prozbori,nije nije”.Tada smo zaista bili na visini srpstva.I,tada je bio kapitalizam i malograđanština.Nadam se,da će danas biti bolje.Jer,kako rekoše,imamo novog Mesiju,mnogo apostola a Jevanđelje će pisati Eštonka,Merkelova i Obama iz Gvatanama Čak su i hrvati shvatili veličinu Putina i Rusije.Samo naši, hoće raditi za sebe.Oni,sopstvenu decu drže u kavezima,vrše razne opite,vrlo surove,ubijaju ih.Nije ni čudo,jer su Ameriku naselili,bivši robijaši,dvezeni u potpalublju okovani.Zatim su primili okorele naciste,kao što je bio dr.Mengele.Lažni prijatelji jevreja,koji zajedno sa njima pobiše svet.Zato od njih što dalje da je zdrave pameti.Lepo reče A.Rajs”Srbi,čuvajte se sebe!”

 11. Станоје

  Док у Србији не дође суверен, цар из царске линије Немањића ништа неће кренути напред. А то ће да се деси тек када народ буде пожелео искрено да се врати истинитој вери. До тог времена можемо да лупамо главом до миле воље ништа неће да се промени. Па били су на власти и социјалисти дуго времена, па сравнише Србију са земљом финансијски. Онда дође НАТО да физички уништи фабрике и инфраструктуру уз “колатералне” људе које побише успут и војнике које побише у покушајима копненог продора на КиМ. Па је дошао ДОС који се у почетку отимао мало, па убише човека да се неко не шали главом касније. Онда ДСС, ДС, СПС, СНС … не зна се ко је гори од горега. Неки се куну у америчког банкара Милошевића, а уствари он је цео овај процес и започео. Значи Србију приводе новом западном поретку СВИ почев од Милошевића до Вучића и Дачић. Према томе, дабоме.

  • Gosp.STANOJE…ODLICAN KOMENTAR 10+…Bankara je dovela i placala CIA…NA ZALOST…kao i SPASITELJE SRBIJE od 5 oktobra…JANJCARI DOSELJENICKI na SRPSKOJ ZEMLJI,NATOPLJENOJ KRVLJU SRPSKIH JUNAKA POGINULIH ZA SRBIJU…BOZJA PRAVDA STIZE SVUDA…AMIN.

 12. Stanoje je pobrkao neke pojmove.Kao prvo,nije predsednik Milošević
  napadao,samo je branio svoj narod i zemlju,sa ove vremenske razdaljine to se jasno vidi.NATO,DOS,DS,LSV,LDP,su suprostavljene
  snage narodu srpskom,kome to nije jasno u proteklim događajima bliske nam prošlosti,neće mu biti nikad jasno,i živiće u zabludi
  vlastitog umnog slepila ili pakosti,da ne kažem zluradosti.
  NE NAPADAJU ONI SRBIJU ZBOG MILOŠEVIĆA,NEGO MILOŠEVIĆA ZBOG SRBIJE! Ovaj navod treba imati na umu pre svakog kritikovanja
  predsednika Miloševića.Kad su shvatili da ga neće slomiti i
  pobediti u HAG-u,ubili su ga.Što se tiče SNS-a i SPS-a još im treba dati vremena pa će biti jasnije šta zapravo rade.
  Po meni imaju i pozitivnog i negativnog,ipak nekako mirnije i lakše živimo.
  sigurnije živimo sada nego pod DS-om.

 13. Ako, tako nam i treba. Šta bi sa silnim milijardama i obećanim procvatom privrede posle dvehiljadite godine? Djelić, Čubajsov potrčko, gde je sada? Dinkić koji svoje profesore Mlađena Kovačevića i Ljubomira Madžara optužuje za ostatke komunizma neka uzme predizborni program DOS koji je napisao njegov G17. Ako ima i malo ne intelektualne časti, već ljudske, neka sada piše “Anatomiju ljudske gluposti”. Razni sitni savetnici i ekonomski skijaši po kopaoničkom Davosu,Cvjetićanin(i), Bajec(i), Djuričin(i), Djunić(i), Pitić(i), Cerović(i), Vlahović(i)… šta uradiste za ime sveta? Osramotiste nauku ekonomiju koja se proučava na srpskim univerzitetima. Normalno, čast pojedincima koji objaviše tu i tamo nešto i spasiše dušu srpske ekonomske misli. A gde ste gospodo savetnici vi sada? “Vratio se Šime iz Amerike”, pa ni manje ni više nego Ministar finansija Vlade Srbije. E ako, a vi šetajte se sada po Kopaoniku na čelu sa Cvetkovićem, ali o sopstvenom trošku i prikupljpjajte pare da vratite poreskim obveznicima za dosadašnje “mudrolije” koje ste prodali za “šaku dolara” i sve ste upropastili, šta ste sve obećali, ali popis neostvarenih obećanja napisaće Dinkić u “Anatomiji ljudske gluposti” Terali ste sprdnju sa Stiglicem, Krugmanom itd. Pa jer mislite da će se to zaboraviti. Neće.

  • Коначно, глас Србије.
   Јединствен текст, а и гдје би но у новимнама зависним – од истине.
   Послије књиге “Београдске депеше” све је јасно овом опадајућем низу читалаца озбиљних, аналитички и прогностичких текстова.
   Енергетика, металургија, пољоривреда као индустријска грана, сарадња у војноиндустријском комплексу, ванредне ситуације, незеленашки “кредити”, на обострано задовољство сарадња на финансијским тржиштима, зближавање вјештачки размакнутих култура, сарадања у образовању (зашто је Мѕтематичка гимназија свјетски гимназијски лидер? – зато што је за узор узела Гимназију “Колмогоров” на Ломоносов универзитету!). А и када би организована “екскурзија” у Руску федерацију (Последња сам генерација која је апсловенску славу овјенчакла у Москви)

   Докле тај пропали ЕУ-центризам.

   Добродошли пропали менаджери са Запада. Мање ће бољети од томахавк демократије и Мегатренд курсиста те у партијским врхушкама заузеће мјесто Кумровечких ђака (Мићи обновити Министарство за издавање опроштајнивца незнања.

   И, на крају, а може на почетку: Браво Ивице Стојановићу, друже од интегритета

   • Сјетих се, а зашто Елене Гускова не би била замољена да нам помаже као савјетник. Та дувна сестра је директрка Балканолошког института Академије наука РФ, провјерени пријатељ, посебно у најтежим временима, аи геополитика јој није страна. Додуше, нема 25-30 година.

 14. Pogledajte koju ste pomoć do sada dobili od EU a koliku od Rusije. Onda zbrojite dva i dva.

 15. Hrvoje,niste u pravu,svaka pomoć od EU vodi pravo u ponor.Setite se Grčke,Španije,a i vi ćete dobiti sankcije.Gde su Vaši vojnici ginuli,kada su crvenoarmejci ginuli za Beograd,i,ne samo Beograd.Vaši su presvukli crne košulje i pomoću Tita,priključili se oslobodiocima.Rusi su naša braća prava a vi ste vašu dobrotu pokazali u Jasenovcu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.