Nikolić u Šangaju: Za značajnija kineska ulaganja

ŠANGAJ – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i zvaničnici Šangaja, jednog od najvećih svetskih ekonomskih centara, saglasili su se danas da su resursi i geostrateška pozicija Srbije značajne prednosti koje preporučuju našu zemlju za značajnija kineska ulaganja.

Šangaj je poslednja stanica Nikolićeve “mini-turneje” po Kini, tokom koje je u Pekingu razgovarao sa državnim vrhom, a u Hangdžou sa kineskim biznismenima.

Domaćin u Šangaju bio mu je zamenik gradonačelnika Džang Vansjue, kojem je posebno ukazao na prednosti veza Srbije sa Evropom i sporazuma o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa mnogim zemljama.
“Srbija je u centru Evrope, za nas je svaki njen glavni grad na udaljenosti od oko dva sata leta. Imamo povoljne trgovinske sporazume sa mnogim zemljama – sa nekim sa kojima ima i Kina, ali i sa nekima sa kojima Kina nema. To su velika tržišta”, rekao je predsednik Nikolić. Džang je istakao da je Šangaj zainteresovan i spreman da da svoj doprinos u saradnji Srbije i Kine i dodao da gradske vlasti podstiču preduzetnike da investiraju u inostranstvu, pa i u Srbiji.

“Aktivno podstičemo preduzetnike da investiraju u mnogim zemljama. Između Srbije i Kine postoji komplementarnost za buduću saradnju. Srbija ima bogate resurse i lokacijsku prednost, tako da su perspektive za saradnju dobre”, poručio je Džang.

Nikolić je podsetio i da se više od 20 godina, koliko se bavi politikom, zalagao za prijateljske odnose sa Kinom, što nije uvek nailazilo na odobravanje. “Bilo je i onih koji su nam govorili: “Hoćete da budemo siromašni kao Kina?” A kako je danas? Kineske investicije imaju poseban značaj za nas. Svi drugi nas ucenjuju – postavljaju političke uslove, traže velike kamate na kredite, ne pomažu nam da počnemo da radimo, a mi moramo da zaposlimo ljude”, rekao je Nikolić.
“Zato su poseta Kini i prijateljski doček na koji smo naišli veoma dragoceni”, dodao je Nikolić.

Podsetivši da su do sada kineska ulaganja bila ulaganja državnih kineskih firmi u državne firme u Srbiji, Nikolić je dodao da je sad cilj da se ohrabre i privatne kompanije i to ne samo da grade infarstrukturne objekte, već i privredne.

Kako je primetio, Beograd ima možda i lepši položaj od Šangaja, imajući u vidu da je na ušću dve reke, ali tu prednost slabo koristi.
“Voleo bih da za deset godina mogu da vam pokažem Beograd koji bi bar malo ličio na Šangaj”, rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da je njegova poseta Kini “poseta starih prijatelja” i da je, između ostalog, imala za cilj da se novom predsedniku Kine Si Đinpingu jasno stavi do znanja da je “najiskrenija želja Srbije tesna saradnja sa Kinom”. On je podsetio da je u Šangaju bio i pre tri godine i da je odnos kineskih zvaničnika i tada bio istovetan kao i danas.

Džang je izrazio uverenje da će Nikolićeva poseta dati dodatni impuls unapređenju saradnje. Prema njegovim rečima, Šangaj je jedan od najvećih ekonomskih centara, ali poslednjih godina ovaj grad održava i tesne veze sa mnogim oblastima u Srbiji.

Kako je rekao Džang, sada se ulažu maksimalni napori da Šangaj postane ekonomski, finansijski, plovni centar, a centralna vlada je odobrila projekat probne zone za slobodnu trgovinu, tako da će stepen otvaranja prema svetu biti još veći.

Predsednik Srbije je u Šangaju posetio Izložbeni centar urbanističkog planiranja, a posetu ovom gradu i Kini završiće obilaskom kule “Oriental Pearl” i Šangajskog muzeja.

Nikolić je tokom posete Kini prethodno u Pekingu od kineskog državnog vrha dobio čvrstu podršku za dalje produbljivanje, pre svega ekonomske saradnje, ali i za stav Srbije kada je reč o politici prema Kosovu.

On je u kineskoj prestonici razgovarao sa kineskim biznismenima koji već posluju u Srbiji, a u Hangdžou, glavnom gradu provincije Đe Đijang, učestvovao na Investicionom forumu i posetio kineski haj-tek park.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *