Милан Стаматовић / председник општине Чајетина / – Нисам мета мафије, мете ће јој бити њени посредници

Разговарала Маријана Милосављевић 

Ко су људи који су се дрзнули да отму државну имовину на Златибору, а ко су људи који им то омогућавају?

Време показује да је Милан Стаматовић био у праву када је почетком године упозорио јавност да се новим Законом о катастарској легализацији инвеститорима са потерница омогућава да дођу у посед земљишта чија се вредност мери милионима евра. Председник општине се већ деценијама бори да скупоцено узурпирано земљиште у центру Златибора (око 13 хектара) врати општини тј. држави. Тада није ни слутио да су разлози за бригу много већих размера јер прети опасност да општини буде одузето чак 100 хектара што причу о милионима претвара у милијарде. Стаматовићу је наиме почетком јула стигло решење Службе за катастар непокретности, на основу решења Министарства грађевинарства и урбанизма по коме се „најлепша српска планина поклања приватним лицима, односно породици Јеремић“ (о пословним и политичким подухватима породичног клана Јеремића и предузећима којима газдују „Печат“ је опширно писао у два наставка у јуну месецу, и објавио реаговање породице Јеремић „Златиборске недоумице“ у 274. броју).

Акт је донет на основу правног следбеништва над Ваздушном бањом Златибор предузећа „Златибор –турист“ (директор је Ратко Јеремић). „ У ствари, појам Ваздушна бања односи се, на читав предео централног Златибора, изнад језера, све до чувеног Споменика на Шумнатом брду где су сахрањени рањеници партизани које су нацисти изгазили тенковима. Сада, овим решењем, домаћи окупатори народне имовине добијају право да им газе мртве кости. Ово српска историја није забележила“, резигниран је саговорник „Печата“. Воља за борбу ипак није понестала.

„Нама ништа друго не преостаје, већ да формирамо „Златиборски народни покрет“ за заштиту народне имовине и да је вратимо држави којој по свим правима припада“, каже Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Ми сада у ствари присуствујемо отвореној захвалности коју власт исказује према тајкунима кроз најновије законе?

Да, сада је потпуно јасно зашто се доносе невероватни закони, попут оног о посебним условима за упис права својине над бесправно изграђеним објектима, будућег закона о планирању и изградњи, чијим одредбама ће се легализовати све мутне радње у области отимања државне имовине.

Ми, општинско руководство, као и грађани и инвеститори који су уложили значајна средства у општину Чајетина с правом постављамо питања надлежним институцијама: Влади, Тужилаштву, Министарству унутрашњих послова, Министарству правде – ко су људи који су се дрзнули да отму државну имовину, а ко су људи који им то омогућавају.

Када је породица Јеремић купила и колико је платила земљиште Ваздушне бање да би сада овим криминалним решењем кроз корисништво и конверзију постали власници без накнаде? Када и колико су платили накнаду за уређење грађевинског земљишта за изграђене објекте и колико квадрата су до сада изградили? Докази за правно следбеништво, према решењу су криминалне пресуде и упис предузећа „Златибор-турист“ у Агенцију за привредне регистре. Занимљиво је открити и како се ово предузеће трансформисало из јавног, општинског у уделичарско друштво, а касније у акционарско, где је породица Јеремић, гле чуда, већински власник. Све су то питања на која надлежне институције треба да дају одговор јавности.

[restrictedarea]

Ви се највише противите укидању конверзије?

Укидање конверзије је пут ка превођењу скупоценог земљишта на приватна лица без накнаде. То ће уједно бити показатељ да се неки министри баве озбиљним криминалом и трасирају пут за највећу пљачку државне имовине у Србији. Ми ћемо пробати да то спречимо. Када се буде расправљало о том закону стаћемо пред скупштину да кажемо шта о томе мислимо.

Имате ли подршку и у којој мери вас подржава ГО ваше странке, или се ипак, све своди на подршку ваших бирача грађана Чајетине?

Гласног заузимања става није било до сада из централе Демократске странке Србије и искрен да будем, помоћ нисмо ни тражили. Једина подршка стиже од Војислава Коштунице и неколицине наших чланова. Углавном се боримо сами. Ови узурпатори државне земље на Златибору имају огроман капитал и подршку у свим странкама, па вероватно и у нашој.

Смело тврдите да је у току највећа пљачка у Србији. Да ли је логично да је само ви видите?

На нашем примеру се види да ова власт као и оне претходне има намеру да награди неке људе са оне стране закона вредном имовином. До сада је то био случај са друштвеном имовином и друштвеним капиталом а сада се ради о државној имовини. Све се то  уводи степеницу по степеницу новим законима, постепено, да не би било очигледно. Прво је донет Закон о бесправном упису нелегалних објеката а предстоје нам и други како најављује Велимир Илић. Конкретно, на Златибору се ради о изузимању земљишта и полако се овим законом појединци преводе у кориснике а касније ће се донети закон где се брише конверзија која обавезује ове инвеститоре да докажу да ли су вредну имовину стекли правно ваљаним послом тако да ће они моћи да се упишу као власници на имовину без и једног динара плаћеног према држави и према општини. После изјаве директора и једног од власника „Златибор-туриста“ да је ужа породица Јеремић правно ваљаним послом стекла 100 хектара како они кажу највредније имовине на Златибору – намеће се логично питање да ли у овој земљи ишта треба плаћати када се државна имовина и земља поклања приватним лицима а од обичних грађана се очекује да плаћају уредно све своје рачуне односно обавезе према држави.

Ваш став је да се не може преговарати о државној имовини. Како онда објашњавате баш неразумевање државе односно њених институција на које наилазите?

Највећи криминал је потекао из Министарства за урбанизам и грађевину – они су дали налог нашој Геодетској управи у Чајетини (поништили су наше решење) да се приватна лица књиже као корисници, а касније као власници. Ми смо се више пута жалили али они наше жалбе нису уважавали. Чини ми се да ове људе не интересује ни да ли ће сутра бити министри или државни секретари – ако имају уделе у овој вредној имовини, обезбедили су своје наследнике у наредних 100 или 200 година.

Када причамо о неправди која се управо дешава на површину испливава име породице Јеремић иако они можда и нису прави власници?

Они су једним делом власници, а највеће уделе ту има Зорана Јоксимовић, супруга Миломира Јоксимовића (познатијег као Миша Омега), која је купила од државе акције и капитал иако се општина томе противила. Агенција за приватизацију се о наш захтев оглушила и продала ту фирму. Ми смо апеловали да се не  продаје то земљиште и државни пакет из Фонда ПИО. Сада смо дошли у ситуацију да имамо неколико акционара у Акционарском друштву – али не мислим да су Јеремићи власници, сигуран сам да одрађују посао за неке политичаре и неке људе са оне стране закона. Они су само посредници, они који су експонирани у овој нелегалној радњи и највероватније да ће ако ми истрајемо у овоме они одговарати. То мора тако да буде поготово када се промени власт мораће и понеки министар за ово да одговара јер иза овог посла стоји неко веома јак и веома моћан.

С обзиром да је ово нека врста школског примера првобитне акумулације капитала, прања новца и биографија а поучени искуствима која кажу да су у овим пословима сви са свима повезани и увезани – и власт и опозиција, чини се да правда неће бити баш брза. Уосталом и кад год се код нас мењала власт преиспитивања одговорности као и сношења последица није било.

Када је о Златибору реч и огромном капиталу који је у игри јасно је да нема тог кога они у овој држави не могу купити или уценити. Акцију би морали студиозно да воде озбиљни људи који нису компромитовани и корумпирани да покушају да нешто промене. Сада у јеку реконструкције владе први потпредседник тврди да су му приоритети обрачун са корупцијом и криминалом – да не би испао смешан позивам га да се окрене Златибору. Златибор је најдрастичнији пример овог о чему прича. Али, њему је коалициони партнер Велимир Илић који води Министарство за грађевинарство и урбанизам а који је поништио општинско решење и омогућио приватним лицима да зараде новац који се мери милијардама. Држава ће да уђе у велике проблеме ако се они буду књижили као власници јер се у нашем случају одузима имовина која је одузета по основи  реституције – држава ће поново морати да обештети наследнике којима је одузета земља а која се међутим сад поново даје неким новим људима без накнаде па ће ту држава двоструко да изгуби и уђе у озбиљне финансијске проблеме. О моћи и бескрупулозности тих људи сведочи и чињеница да желе да се домогну земљишта на којем је споменик палих бораца. Реч је о невероватној осионости коју подупире нечија моћ.

Ви сте још пре десетак година тражили помоћ државе да вам повећа број полицајаца како бисте се изборили са грађевинском мафијом. То ниједан председник општине осим вас није тражио, они су више веровали у договоре са поузданим мафијашима.

Ми смо мала општина и мало место али атрактивно због вредних локација и једно од најинтересантнијих туристичких локација у Србији. Отуда и најезда инвеститора, како поштених тако и оних других. Иначе прљав капитал се најбоље пере преко градње. Прометом некретнина се обично баве трећа лица, а прави власници нису видљиви. Никад нисмо успели да дођемо до правих налогодаваца. Мењале су се владе, мењали су се министри и ништа се значајно није променило. Сада слушамо Ратка Јеремића који без увијања каже да њему припада 100 хектара,  добро да се оградим, не само лично њему али свакако „Златибор туристу“. Као да ми не знамо ко је власник и ко има највише акција у том предузећу. Последња деценија доказује да њих неко штити. Златибор је мало место, све се зна и све се види. У већим местима тај процес није тако очигледан јер просто не познајете све те људе и више је институција које се баве истим или сличним послом. Код нас се само општинска управа бави овим пословима и сви инвеститори морају да прођу кроз општинску управу тако да их је лако овде сагледати. И поред постављених питања никад нисмо успели да дођемо до правих власника и правих инвеститора.

Без обзира на то ви сте врло храбро помињали имена вођа познатих криминалних кланова.

Њима је интерес да што пре оперу свој новац, да брзо и ефикасно добију грађевинске дозволе. У том делу ми немамо велике проблеме са њима. Имамо проблеме са посредницима јер они краду и од својих налогодаваца, а покушавају да украду и од општине (не плаћају јој подразумевајуће накнаде). Треба кренути од врха, а сви ови проблеми могу да се реше доношењем закона о пореклу имовине и ако се среди катастар непокретности што су до сада сви избегавали. Сви проблеми које наводим потичу из Катастра непокретности републичког Геодетског завода и геодетских управа по мањим местима. Ту је највише простора за корупцију што знају сви „инвеститори“.

Реч је дакле о јавној тајни. Како је могуће да се никада Министарство за урбанизам и грађевину није озбиљно бавило озбиљним преиспитивањем?

Ту је најјачи коруптивни лоби, а нисам приметио да је ико говорећи о реконструкцији владе поменуо оно што се мора мењати у овој области и надлежном министарству. Занимљиво је да се свима чини да је највише проблема у Министарству културе. Не омаловажавам проблеме у култури и спорту, напротив али они имају економске корене који могу да се реше једино ако осигурамо једнака права за све и помогнемо грађевинској индустрији да се опорави. Говорећи о реконструкцији нисам приметио да је ико поменуо проблеме грађевинара који су огромни и који су умртвили градилишта. Вероватно што знају да би неко од најбитнијих политичких и економских играча морао да страда.

С друге стране ви сте оптужени да предводите криминални клан који пљачка и рекетира инвеститоре. Сироте мале инвеститоре.

То је стара игра. Код нас су људи ништа ако нису војници партија. Када у партију уђу понашају се као да је читав свет њихов. И наравно не либе се да претрчавају чим се њихова странка оклизне с власти. Породица Јеремић је распоредила чланове своје најуже породице у политичке партије. Брат власника „Златибор-туриста“ је народни посланик у скупштини Србије који је испред ПУПС-а образлагао овај скандалозни закон. Био је овлашћени предлагач без обзира на лични интерес. Његов син и наш бивши правобранилац кога смо истерали из општине због уцена везано за земљиште „Златибор-туриста“ ради као генерални секретар у министарству Кркобабића. Председник општинског одбора СНС-а у Чајетини је човек који се презива Јеремић и председник општинског одбора ПУПС-а је такође Јеремић. Одлично су се распоредили једино што нису могли је да неког свог члана убаце у ДСС. Покушавали су али ми смо то прозрели и због тога ови напади на мене. Они сада пишу анонимне пријаве и користе свој утицај у министарствима. Имају упориште у Министарству унутрашњих послова преко генералног секретара Владимира Божовића коме шаљу анонимне пријаве, а он нама инспекције. Имају компликоване захтеве који ваљда треба да нам одвуку пажњу од „Златибор-туриста“. Чести су и наручени текстови по новинама у којима ме проглашавају криминалцем само да се не би причало о њима. Нико од надлежних државних институција није се обратио општини да затражи документацију коју поседујемо о узурпацији државног земљишта.

На шта је неопходно обратити пажњу?

Три питања су кључна, све остало је небитно. Како је „Златибор-турист“ предузеће које је основала општина успело да се региструје као уделичарско друштво – то по закону није било могуће. Када су ови људи купили земљиште које присвајају и колико су га платили. На основу чега су успели да докажу правно следбеништво. То су три питања за надлежне институције. Они се хвале добијеним судским споровима. Па наравно да су их добијали кад имају своје судије. Тим капиталом могу да купе кога хоће и када хоће. Министарство да жели може једним потезом да реши ово питање. Тек ако се одлучи позитивно по нашој жалби ја ћу знати да смо покренули нешто, да борба против корупције иде у добром правцу.

Да ли се плашите за своју безбедност?

Није ми све једно јер знам колико су ти људи моћни. Али, ја им ништа нисам обећао ја нисам њихова мета. Мета су ови људи који су посредници, који су обећали да ће нешто завршити, да ће обезбедити правне оквире. Они са њима имају проблем, немају са мном. Људи са оне стране закона желе да што пре пласирају новац у легалне токове и није им интерес да се овако провлаче кроз медије. Посредници су дебело плаћени да заврше посао у општини. Пошто им то још увек није пошло за руком у већем су проблему од мене. Наша једина шанса у овој прљавој игри су јавност и медији. Надлежне институције су на потезу. Ако одлуче да раде у државном интересу бићемо задовољни њиховом реакцијом. Да земљиште вратимо у државне оквире. Свима сам се обратио у форми отвореног писма укључујући и Александра Вучића нашег највећег борца против корупције али одговора није било. Можда га могу схватити кроз најезду инспекција којих се не бојимо.

Ваша сатисфакција је у томе што сте већ дванаест година на челу општине, грађани очигледно цене то што радите.

Када сам 2001. године дошао на чело наше мале општина затекао сам катастрофално стање: без инфраструктуре, са рестрикцијама воде и струје, са малим бројем гостију, није чак било ни службеног аутомобила за председника… Буџет је износио 200.000 евра а сад је преко 10 милиона евра. Ми смо за ових десет година успели да од Златибора и општине Чајетина направимо добро место за боравак туриста, добар амбијент за инвеститоре. За то је било потребно много рада и одрицања, да убедите људе и направите добар тим и наравно да изађете у сусрет грађанима. Грађани су нас због тога на сваким следећим изборима награђивали. Два пута смо освајали преко 52 одсто гласова и то самостално на изборима, без коалиција. На другој страни финансијски лоби је био уз Демократску странку. Сада су се преконпоновали и окупили око СНС-а, јер су проценили да преко те партије могу да остваре свој интерес. У малом месту се све види и препознаје, зна се ко је ко.

Имате ли свест о томе колико сте другачији од својих колега, који шурују и угађају криминалцима преобученим у одела бизнисмена јер је тако безопасније и лагодније?

Подршка коју добијам, грађани који гласају за моју странку и мене не дају ми ни да помислим да одустанем. То мени говори да за Србију има наде, да бирачи потврђују да хоће да живе у уређеној земљи у којој важе иста правила за све. Ми смо показали шта може да настане од једне мале неразвијене општине – направили смо једну од најразвијенијих и најуређенијих локалних самоуправа. Свом послу сам потпуно посвећен, осам година нисам био на годишњем одмору.

Најавили сте формирање грађанског покрета за одбрану Златибора.

Вероватно ћемо бити приморани на тај корак. Ми желимо да заштитимо поштене инвеститоре којих има много на нашој планини и поштене грађане који су уредно плаћали и плаћају дажбине општини и држави. Ако држава то не може или нема храбрости да учини ми ћемо се организовати на локалном нивоу да заштитимо наше интересе. Ми хоћемо да направимо место које ће бити пожељно за инвестирање, хоћемо да зауставимо посреднике грађевинске мафије. Опште је познато да сви који желе поштено да раде у рекордном времену у нашој општини добијају дозволе за изградњу што је данас још нажалост реткост у Србији. Наравно да одговори нису увек позитивни али се у старту зна шта се може а шта не. Јасна су правила игре. Нема тог инвеститора који може да каже да је био рекетиран код нас. Наша идеја да оформимо златиборски покрет за заштиту државне имовине није празна претња. Ако Министарство у законском року не буде реаговало на нашу жалбу ништа нам друго не преостаје.

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. BRAVO STAMATOVICU NEDAJ LOPOVIMA DA SE SIRE PO ZLATIBORU.NEK ZARADE NESTO I SA ZNOJOM LICA SVOG.

  2. ..ipak se ti prihvati ravnjaće i mistrije…

  3. POVODOM DANA OPŠTINE ČAJETINA VAMA I SARADNICIMA UPUĆUJEM NAJSRDAČNIJE ČESTITKE UZ ŽELJU DA NE POSUSTANE ENTUZIJAZAM I ENERGIJA KOJOM BRANITE INTERESE NAS GRAĐANA OPŠTINE: NARAVNO I SVEGA DRUGOG NA ŠIREM PLANU KOJI VAS I SARADNIKE PREPOZNAJE KAO ISKRENE I POŠTENE BORCE ZA INTERES SRPSKOG NARODA!!!! Vasilije Nikitović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *