Косметски Срби знају рецепт за јединство

Пише Миодраг Зарковић

Као и много пута до сада, Србији одани грађани из четири северне покрајине Косова и Метохије показали су – оснивањем Привремене скупштине – како се у пракси примењује све оно за шта се београдска власт залаже само декларативно

Једина установа у данашњој Србији која се дословце држи важећег Устава, јесте управо она коју београдски званичници избегавају и да спомињу. Реч је о Привременој скупштини Косова и Метохије, телу које је основано пре месец и по дана, тачније четвртог јула, и које ће у петак, 16. августа, имати своју прву седницу после оснивачке.

Та седница је, истини за вољу, требало да буде одржана неколико дана раније, у протеклу среду, за када је и била заказана, али је померена због наглог позива који су председници четири српске општине са севера Космета добили из Београда. Њих четворица су зато отишли у престоницу да се сретну са представницима владе, оне исте владе чији председник, рецимо, на сав глас оцењује да је Устав „мртво слово на папиру“. (Са председницима четири општине, у Београд су били допутовали и начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић, заменик директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић, као и председник Српског националног већа северног Косова Милан Ивановић).

Овакву подударност – да извршна власт позове на састанак делегацију косметских Срба управо на дан када су они били заказали седницу Привремене скупштине – нико на северу окупиране покрајине не доживљава као случајност, већ као још један покушај омаловажавања и скрајњивања тек основаног тела. У то име, није тешко закључити да тело носи са собом далеко већу тежину него што је то могло да делује на основу изјава званичника, који су од самог оснивања Привремене скупштине одбијали чак и да је коментаришу или су, ако нису могли да избегну да је помену, говорили да је то безначајна установа (Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију Народне скупштине, отишао је био чак дотле да је рекао да Привремена скупштина штети и смета интересима Србије).

[restrictedarea]

ДОСТИГНУТ ИДЕАЛ Једна ствар због које би Привремена скупштина могла да „боде очи“ еврофанатицима из Београда, јесте то што су у њој окупљене све страначке боје. Председник овог тела је Славко Стефановић, члан Социјалистичке партије Србије, која је дала и поменутог премијера Ивицу Дачића, а један од потпредседника је Коста Гаљак, пензионисани професор социологије, који је био носилац листе Српске напредне странке на последњим локалним изборима.

„Не могу да кажем да сам нешто посебно активан у странци, али је чињеница да сам и даље члан“, каже за „Печат“ професор Гаљак. „Када све што се дешавало погледам из данашњег угла, јасно је да су ме они на неки начин искористили за те изборе, јер им је за носиоца листе била потребна личност која нема мрље у биографији, а ипак није ни непозната. Тако је избор пао на мене. И, да се не лажемо, могуће да је и моје име помогло СНС-у да оствари запажен изборни резултат. Али, од избора наовамо, сви наши контакти су престали. Више ме нико од њих не зове ни због чега. Чак ме не позову ни на кафу да свратим. Али, и даље сам члан, што јес` јес`. Тако да се и не љутим. А да ли се они љуте на мене због тога што сам у Привременој скупштини, то заиста не знам.“

Како је дошло до тога да се у једном телу сакупе припадници свих странака и других политичких удружења, појашњава председник Привремене скупштине Славко Стефановић:

„Код нас су заступљене буквално све партијске структуре које функционишу на Космету. Нема ниједне политичке партије која ишта значи, а да је изостављена или заобиђена. Није нам се десило да неко одбије учешће у раду Привремене скупштине. Е сад, зашто је то тако, можда се најбоље објашњава тиме што се, када смо оснивали Привремену скупштину, нисмо руководили страначким, већ народним интересима. То је била тачка окупљања. Уосталом, ви на локалном нивоу често имате савезе и коалиције који су другачији од оних на државном нивоу. Ево, погледајте Београд, тамо је СПС на власти са Демократском странком, и сигурно да у тој власти не може да спроводи истоветну политику као и у владајућој коалицији на нивоу целе Републике. Тако би требало посматрати и ову нашу Привремену скупштину, није она у том смислу никаква нарочита посебност.“

Упркос скромности Стефановићевих речи, чињеница је да је у Привременој скупштини остварено управо оно што званични Београд данас, као и у претходној власти, покушава да наметне као највећу обавезу, а то је политичко јединство по најважнијим питањима. Тај наизглед недостижни идеал, који се упорно и невешто заговара у свакој парламентарној расправи о Косову и Метохији, Срби са самог Космета, тачније из четири северне општине, успели су да остваре ко зна већ који пут. Закључак се намеће сам по себи: општенародно јединство је немогуће постићи на противнародним и противдржавним замислима, али је сасвим остварљиво у вези са питањима очувања и одбране државе.

 

ЗАКОВАНО УСТАВОМ Та питања поново појашњава Славко Стефановић, председник Привремене скупштине Косова и Метохије:

„Ми имамо захтеве наших грађана, који су обавезујући за нас као њихове изабране представнике. Грађани севера Космета су се изјаснили и на референдуму, одржаном лане, као и на бројним јавним скуповима попут оног највећег, одржаног у Косовској Митровици протеклог априла. На референдуму је 99 одсто грађана изабрало Србију као своју државу. Исти тај став грађани су поновили и на априлском окупљању. Дакле, став нашег народа је да хоће да живи у својој држави. Ако је Шиптарима дато право да признају лажну државу која није ни члан Уједињених нација и која нема никакав међународни легитимитет, како онда нама може бити ускраћено право да живимо у држави у којој смо и рођени?! Ето, то је начело које нас је окупило у Привременој скупштини и због којег се нико и не осврће на различите страначке припадности.“

Управо је та полазна тачка, како саопштавају извори „Печата“, била та која је на споменутом састанку делегације косметских Срба са државним врхом улила одлучност и сигурност представницима четири општине. Притисак на њих био је већи него икада, кажу упућени, а усмерен је био на то да на предстојеће локалне изборе на Космету, заказане за 3. новембар према Бриселском споразуму и у режији Приштине, Срби са севера ипак узму учешће. Делегација која је боравила у Београду успела је да, после три сата повремено врло жестоке расправе, ипак одоли притисцима београдских званичника, првенствено због тога што су се чланови делегације непрестано позивали на неоспорну народну вољу.

„Наше руководство је под огромним притиском Запада, па због тога и не види да ова наша делатност, у оквиру Привремене скупштине, никако не може да смета, већ само може да користи државним циљевима и да ојача присуство Србије на Косову и Метохији“, закључује Славко Стефановић. „Ми на такве ставове имамо демократско право, које је дозвољено законом, као и свуда у свету. Уосталом, наша Привремена скупштина поштује Устав и законе Републике Србије. Према Уставу, Србија има две покрајине. Али, док се ми нисмо организовали, само је Војводина имала своју скупштину, док јужна покрајина није. Сада, на сву срећу, Косово и Метохија као јужна српска покрајина такође има своју скупштину, своје врховно тело, које од бомбардовања наовамо није могло да постоји и дејствује због познатих околности. Наша Привремена скупштина не може и не жели да нешто спречава државу Србију и њено руководство. Али, оно што можемо, а и морамо, то је да заступамо вољу народа који представљамо. Та воља не сме да се гази, већ мора да се уважава.“

Као и све везано за косметско питање, то је лакше рећи него учинити. Као и све што је лакше рећи него учинити, Србији одан народ са севера покрајине већ је урадио оно што је било до њега. Сада је ред на званичницима и телима државе Србије, да према Привременој скупштини Косова и Метохије почну да се опходе онако како им налажу Устав, закони и државотворна начела.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Neznam kako da nazovem to kada jedna vlast preda tridesetak hiljada svojih gradjana vekovnim neprijateljima i ocekuje da ti ljudi to mirno prihvate i stave glavu na panj. Newko ovde nije normalan.

  2. Занају Срби шта им је чинити али то чињење није у интересу
    Власто држаца из Београда. Председник владе данас прети даће
    их распустити сменити незнам шта је истина господо из власти?
    Ви браните основна људска права дали ћу изаћи на изборе или
    нећу,направили сте граничне прелазе међу Србима који по вашој
    одлуци живе у страној држави. Пазите може вас тужити Тачи дасе
    мешате у посао друге државе а трба да знате даје то против УН
    Гос, Срби по Борку,Ивици и Ајександру живе у ” ДРЖАВИ КОСОВА”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *