Ко је запалио Нигерију?

Пише Зоран Милошевић

Распламсали верски сукоби у важној афричкој држави можда су, процењују познаваоци, били подстакнути споља, од стране светских центара моћи којима рани хаос највише одговара

Нигерију од краја јула потресају терористички удари, што посматрачи из Африке оцењују као објаву „рата на религиозној основи“, јер ратују исламисти против хришћана. Нападају се чак и цркве и школе, при чему гину мирни и ненаоружани људи. Пошто Нигерија има значајна налазишта и резерве нафте и гаса, аналитичари закључују да иза верског рата стоји трећа страна, којој одговара хаос у држави. За већину аналитичара и познавалаца, та трећа страна је двојна – САД и Израел.

Регуларна нигеријска војска је у граду Мајдугури пронашла масовне гробнице, а и тајна складишта оружја и минско-експлозивних средстава. Нигеријским војницима пошло је за руком да спасу и неколико десетина жена и деце које су исламистички терористи заробили приликом напада на Булабулинганарм у околини Мајдугура. Војска Нигерије је у тој акцији ликвидирала око 100 бораца екстремистичке исламистичке организације „Боко Харам“, укључујући и команданта те јединице.

 

СПАЉУЈУ ДЕЦУ И ШКОЛЕ Исламисти окупљени у „Боко Харам“, напоменимо, имају за циљ искорењивање западне културе и увођење шеријата у Нигерији. Управо ова организација стајала је 2010. године иза серије терористичких аката на североистоку државе, када је погинуло више од 2.000 људи, углавном хришћана, при чему су запалили десет цркава и школа.

„Боко Харам“ на локалном језику Нигерије значи: „Западно образовање је грех“. Следбеници ове исламистичке организације желе да свргну са власти владу, а да Нигерију учине исламском државом. „Боко Харам“ је посебно јак на северу Нигерије и за последње три године извела је око 130 терористичких акција, највећу у мају 2013. године када су напали затвор у граду Бама, како би ослободили затворене исламисте и убили 22 полицајца, 11 радника затвора, два војника и четири грађанска лица. Током напада погинуло је и 13 исламиста, а ослободили су 105 затвореника, који су им се потом придружили, спалили полицијску станицу, војну касарну и неколико владиних зграда. Почетком јула исламисти из „Боко Харама“ напали су једну школу и побили око 40 људи, углавном хришћанске деце (нека деца су жива спаљена, као и сама школа).

[restrictedarea]

СВА СРЕДСТВА ДОЗВОЉЕНА Данашња Нигерија је држава која има буран економски развој. Бруто национални доходак (БНД) у држави расте по стопи од осам одсто годишње, јер је Нигерија значајан извозник нафте и гаса, али и урана. Ипак, значајан део Нигеријаца живи са једним доларом дневно. Посебно је слабо развијена пољопривреда, тако да већина становника није снабдевена храном у задовољавајућем обиму. Доходак од нафте се прилично неравномерно распоређује, па су социјалне разлике огромне.

Актуелни председник Нигерије је хришћанин Гудлак Џонатан и веома је непопуларан на северу државе, где живе муслимани. Поред тога, он северу државе стално умањује дотације, које тренутно износе осам милијарди долара годишње. Овај поступак председника је означен као главни разлог побуне исламиста. Припадници „Боко Харама“ тврде да је западно образовање неспојиво са исламом и да представља велики и неопростив „грех“. Пошто влада Нигерије популарише „западно образовање“, то исламисти сматрају да су у борби против ње дозвољена сва средства – од ракета до аутомобила бомби. Но, постоји и друга страна медаље: нафта. Исламисти желе да контролишу налазишта нафте и профит, који би уложили у финасирање различитих групација Ал каиде.

ТЕРОРИЗАМ БУЈА Однос муслимана и хришћана у Нигерији је прилично једнак. Први живе на северу, други на југу. Истовремено, нафта се налази у зони њиховог додира, у географском центру. Уз то, у овом делу света расте број терористичких исламистичких групација које наступају са џихадистичким паролама. Скоро све су повезане са Ал каидом, што појави даје западноцентрични карактер. Јер, што се САД више боре са тероризмом, појављују се увек нове групације (у Афганистану, Пакистану, на Северу Африке, у Либану, Сирији…)

Терористи су одлично обучени и заиста представљају опасност и за професионалне армије и полицију, па се наслућује да иза њих стоји важан центар моћи. Исламистичке групације слабе централне власти, дестабилизују политичку ситуацију, слабе државе у региону, после чега се, оцењују аналитичари, успоставља доминација Вашингтона и Тел Авива. Сигурно није без значаја ни то што „Боко Харам“ воде студенти који су прекинули студије, врло често у САД-у и Енглеској, а сада нападају цркве, државне институције, угледне јавне раднике и сараднике полиције.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *