Глобално здравље и приватни интерес

Пише МАРА КНЕЖЕВИЋ КЕРН

Књига Џона Листера  „Глобално здравље наспрам приватног профита“, помаже у разумевању позадине реформи тврдњом да су искључиво маркетиншки профилисане с циљем: сливање профита у приватне руке

У трансформацији и урушавању система здравствених услуга најдаље су отишли Британци,  а иза већине погрешних потеза министарстава за здравље не стоји незнање и несналажење „реформатора“, већ идеологија приватног предузетништва. „Најопасније је такозвано друштвено приватно партнерство“, упозорава Листер, тврдећи да се оваквој политици можемо и морамо супротставити, уз организовану политичку акцију.

 

ВЕРУЈ И НЕ СУМЊАЈ Из недавно објављене, нередиговане верзије документа  Америчког Института за медицину, под насловом Childhood Immunization Schedule and Safety, наслућују се глобалне димензије пројекта за драстично повећање броја вакцина, уз тврдње про-вакцина лобија да „не постоје веродостојни докази да је густ календар имунизације штетан“. Ерго: медицинска Библија Новог светског поретка устоличена је на премиси „веруј“ и „не сумњај“, а свако преиспитивање догме биће кажњиво. Стратегија бранитеља реформи је банална и своди се на аргументацију „ми смо експерти, верујте нам на реч“, што се коси са разумном мером сумње у компетентност и добре намере оних који су већ издали кодекс сопствене професије.

У нади да ће се, пре доношења кључних одлука о новом режиму вакцинације, у нашој земљи организовати дијалог равноправних, уз активно учешће родитеља као најважнијег фактора за опстанак врсте, осврнућемо се на податак да је недавно, у Индији, после вакцинације полио вакцином – донираном од Била Гејтса („Мајке Терезе“ 21. века) – парализовано 48.000 деце. Прелажење преко ове вести спада у праксу прећуткивања непријатних сазнања познатих у историји вакцинације, из које су „отргнуте“ најважније странице, о чему извештава InfoWars.com објављујући податак да је Центар за контролу болести и превенцију (ЦДЦ) уклонио са свог сајта делове везане за скандал са полио вакцинама. Ради се о вакцинама контаминираним вирусом канцера примата, којом је вакцинисано 98 милиона Американаца, у периоду од 1955-1963. године, а који је 1960. случајно открила др Бернис Еди, из Националног института за здравље. Вакцина после ове информације ипак није повучена, што је изложило опасности на стотине милиона људи широм Америке, УК, Аустралије и бившег Совјетског Савеза. New Scientist тврди да су вакцинисана и деца широм Совјетског блока, а има индиција да је извожена у Кину, Јапан, и неколико афричких земаља, све до 1980.

[restrictedarea]

И док наша медицинска „елита“ прпошно и с нестрпљењем очекује нови контингент „безбедних“ вакцина, а констернирана јавност спремно заврће рукаве, француска Асоцијација родитеља и забринутих грађана Е3М управо покреће петицију за „избацивање алуминијума из вакцина ДТПолио“. С обзиром на то да су за француско Министарство здравља, као и за већину медицинских радника, вакцине табу тема, а нови режим вакцинације света крава Новог светског поретка, забринути родитељи су узели ствар у своје руке и започели штрајк глађу испред Министарства, тражећи да се о проблемима изазваним токсичним ађувансом покрене јавна расправа. Један део медицинских кругова, свестан ризика и спреман да ризикује, покренуо је „апел од лекара лекарима“ за повратак ДТПолио без алуминијума, дајући подршку људима из покрета Е3М, одлучним да искористе све правне инструменте како би се изборили са корпоративном ароганцијом и владом која се служи лажима тврдећи да „нема доказа да је алуминијум у крви штетан“.

Родитељи у Индији су, такође, покренули петицију против увођења новог режима вакцинације, уз увођење све већег броја обавезних вакцина, тврдећи да је правилник о имунизацији уведен без икакве епидемиолошке студије на терену и валидних доказа о њиховој безбедности. Иза моћне кампање за увођење неиспитане пентавалентне вакцине (комбинација ДТП – дифтерија, велики кашаљ – тетанус, хепатитис Б и Хиб), у 10 индијских држава, стоји Глобална алијанса за вакцине и имунизацију ГАВИ, чије активности индијске власти лажно представљају као хуманитарне, кријући податак о преузимању обавезе да, после три године, примени нови програм на читаву Индију и откупи планирани контингент о трошку изгладнелог народа.

 

„ФИЛАНТРОПИ“ ТЕСТИРАЈУ  Гави алијанса је јавно-приватно удружење (држава и приватни произвођачи) основано 2000. са седиштем  у Женеви, финансијски подржано од „Светске банке“, „Бил & Мелинда Гејтс фондације“, индустрије вакцина, УНИЦЕФ-а и многих неидентификованих „филантропа“. Они су раније функционисали под именом Global Alliance for Vaccines and Immunisation. Гави ФОНД, као део Светске здравствене организације ангажован је на промовисању „хуманитарних“ пројеката вакцинисања деце у земљама Трећег света. Процедура се спроводи тако што фармацеутска индустрија донира новац Светској здравственој организацији, после чега WHO њихове вакцине проглашава погодним за мисије УН, што их аутоматски препоручује за будуће набавке. Уложен новац се вишеструко враћа, захваљујући обртничкој вештини предузетника из Гави ФОНД-а, а као посредник се појављује УНИЦЕФ – законом овлашћен за спровођење процедуре увоза и царињења робе хуманитарног порекла.

Гави стоји и иза увођења неиспитаних вакцина у суседну БиХ, у којој су родитељи жртава били принуђени да се самоорганизују. Јагода Савић, председник Удружења родитеља тешко оболеле деце, алармира јавност ради спречавања даљег помора новорођенчади вакцинисаних неиспитаном вакцином против хепатитиса Б, износећи податак да је Бил Гејтс уложио више од 1,5 милион долара у Гави ФОНД, правећи од вакцина сопствени бизнис. И тако је, на основу препоруке УНИЦЕФ-а, Министарство здравља БиХ прихватило нови програм вакцинације новорођенчади, упркос примедбама стручне јавности да је „одабир циљане групе погрешан и супротан европској пракси“. Савићева тврди да су стручни сарадници Министарства без икаквог епидемиолошког искуства, као и да се у пракси пост-вакцинацијске компликације не препознају и не бележе, што указује на спрегу педијатара и компанија.

Хрватска је својевремено одбила  Новартисову вакцину, захваљујући др Андрији Хебрангу који је  вакцину забранио из „безбедносних разлога“, уз тврдњу да је ова УНИЦЕФ-ова вакцина „премлада“ да би се са сигурношћу применила. Примедбе су стављене и на процедуру око лицитације. Хрватски новинар Наташа Шкарчић, заслужна за откривање бројних афера у здравству, тврди да су хрватски лекари вршили испитивање Новартисове вакцине на деци (од 3 до 13 година), и још увек трага за именима дотичних стручњака. Многи од про-вакцина експерата лажно се представљају као независни, а међу њима су и стручњаци из Инфектолошке клинике и ХЗЈЗ, за које се сумња да су били сарадници компаније произвођача вакцине.

 

ФАРМАЦЕУТСКИ КЛАН ChildHealthSafety је марта 2012. објавио званични транскрипт из којег се види да су владини експерти Велике Британије тридесет година прикривали податке о опасности од вакцина,о чему је на научној конференцији БСЕМ, 2011, говорила др Луција Томљеновић. Она је изнела доказни материјал о политици ЈЦВИ да задржи критичне податке о озбиљним пропратним реакцијама и контраиндикацијама, с намером да их прикрије од родитеља и здравствених радника, у циљу повећања броја вакцинисане деце. „Овај концепт, насупрот почетним сазнањима и убеђењима, не стоји на валидним научним доказима, а у међувремену се испоставило да је таква вакцинација, промовисана од стране ЈЦВИ и ДХ, довела до вакцинисања великог броја деце без претходног упознавања родитеља са критичним информацијама о ризицима од озбиљних пропратних реакција, чега је ЈЦВИ била у потпуности свесна. Увидом у транскрипте састанака ЈЦВИ/ДХ из периода 1983-2010. године, показало се да неки од чланова Комисије имају интензивне везе са фармацеутским компанијама, као и да ЈЦВИ повремено сарађује са произвођачима вакцина у осмишљавању стратегије за даљу експанзију производње и њиховог наметања тржишту.“

С обзиром на то да се притисак на земље у региону појачава, очекујемо да неко од савесних медицинара критички проговори о ризичном подухвату промене режима вакцинације, поготово кад је у питању увођење увелико спорног гардасила. Према доступним информацијама код нас је почетком ове године „комисијски“ прихваћен предлог измене и допуне Правилника о имунизацији, ради усвајања „по убрзаном поступку“. Ово „прелазно и компромисно решење“ води ка измени постојећег Закона о заразним болестима, а чланови комисије су се обавезали да се боре за увођење нових „савремених“ вакцина, међу којима је и озлоглашени гардасил. На потезу су родитељи.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *