Дачић положио венац на гроб Александра Ранковића

Премијер Србије Ивица Дачић положио је у уторак у Београду венац на споменик бившем потпредседнику СФРЈ Александру Ранковићу, поводом 30. годишњице његове смрти.

Полагању венца на београдском Новом гробљу присуствовало је више од стотину људи, а почаст Ранковићу одали су и државни секретари у Министарству унутрашњих послова Владимир Божовић, Вања Вукић и Миодраг Миљковић, високи официри полиције и председник Скупштине Београда Александар Антић.

Након полагања венца и разговора с Ранковићевим потомцима, Дачић је казао новинарима да је овај југословенски функционер оставио “дубок траг” у органима државне безбедности, на чијем је челу био дуго година после Другог светског рата.

“Он никада није доживео политичку рехабилитацију, а суштина његове смене нису биле лажне оптужбе о прислушкивању Тита, него политика усмерена против интереса српског народа и Србије”, казао је премијер.

Александар Ранковић разрешен је свих државних функција на Брионском пленуму 1966. године, након избијања афере око прислушкивања председника СФРЈ Јосипа Броза Тита, за коју је окривљен.

“После смене Ранковића уследила је антисрпска политика, која је довела до Устава из 1974. године и до потпуног растурања Србије, а у томе су наравно криви и српски комунисти који су то дозволили”, казао је Дачић.

Бивши министар унутрашњих послова Југославије био је оснивач и шеф Одељења за заштиту народа (ОЗНА), из ког је након реорганизације настала Управа државне безбедности (УДБА).

2 коментара

 1. Dok je Rankovica nisu uklonili,Albanci sa Kosova i Metohije nisu se smeli cuti,bio strah i trpet,poznavao im je psihu u dusi.Bio je pravi komunista,koji je za svoj narod mnogo cinio,mada jedini greh mu je sto je osnovao Goli otok.Zasluzio je rehabilitaciju i spomenik.jedini je bio koga Tito nije ubio,jer bili su i kumovi i najbolji prijatelji.Predosetio je sta se srbiji i srbima sprema od strane dolanca i ostalih ne srpskih komunista.

 2. Ранковић је сигурно знао које Јосип Броз, и на основу тог сазнања
  морао је бити опрезнији после склањања Нешковића, Ђиласа и убиства Пенезића. Он осниваћ ОЗНЕ и оно што су радили у Србији
  када су ушле пролетерске јединице у Србију само су остављале гробове од родољуба и господе која је сметала полу писменима
  курсистима који су добили власт да заповедају професорима и ученим Србима који нису били за комунизам. Треба прво метнути
  Броза на суд правде и истине па тек њекове ЛАКЕЈЕ у које спадају
  и Срби комунисти.Сећам се веома добро похашених српских ПАОРА
  који нису хтели ићи у колхоз међу њима и мог оца, Гос, Милена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *