Унија обогаћена  ”Хрватима” , Бошковићем и Николом Теслом

Пише Ратко Дмитровић

Без великог тријумфализма Хрватска је свечано приступила Европској унији и на тој свечаности обавестила Европу да у њену научну баштину уноси неколико својих националних великана који, познато је одраније, са Хрватском никада никакве везе нису имали

Видело се то и на случајевима Бугарске и Румуније, али нисмо обраћали пажњу, није нас додиривало Бог зна како, али улазак Хрватске у ред пуноправних чланова Европске уније принео је још један доказ да у међународном поретку прошлост не значи апсолутно ништа. Код великих сила, моћних империја, можда. Код малих народа, и то у односу на оне велике, владајуће, можеш мачку о реп да окачиш. Постоји, траје и уважава се само једно – интерес. Да, и Немачка унутар тих интереса, као земља која своје савезнике не оставља на цедилу; какви год да су, у каквим год приликама да их је стекла. То посебно важи за Хрватску.

СВЕ ЈОЈ ЈЕ ОПРОШТЕНО Држава коју су, ово не би смело да се заборави, створили Фрањо Туђман, Ханс Дитрих Геншер и Хелмут Кол, примљена је пре неки дан у „породицу народа“. Све јој је опроштено; насилно разбијање Југославије, дискриминирајући, готово расни закони и одредбе, ратни злочини, протеривање више од 400 хиљада Срба, отимање њихове имовине, све; Хрватска је у Европску унију примљена као да се ради о старој, европској држави, славне прошлости која је, ето, имала неких несугласица са суседима и на крају, испунивши све што се од ње тражило, враћена у крило мајке Европе.
Хрватска је годинама пролазила кроз процес за којим Србија толико чезне, процес приступних преговора и само захваљујући Немачкој овај улазак (изузимајући споменуте Бугарску и Румунију) одобрен је упркос необоривој чињеници да нису испуњене обавезе из неколико поглавља која се баве правима мањина, општим људским правима, поштовањем неотуђивог права на својину. Али, боже мој, сва та права кршена су и још се крше на штету Срба што се у међународној заједници не рачуна; поступци према Србима и поступци према другим народима немају исти третман. Чинити штету Србима, злочине над Србима, не сматра се у међународном праву ни грешком, а камоли повредом тог права. Ено вам Хашког трибунала као крунског доказа.
Пуну годину, до пре неки дан, Хрватска је, почев од председника Јосиповића, па све до оног хаеспеовог усташког телала Данијела Срба, позивала председника Србије Томислава Николића, да се дозове памети, јавно одрекне прошлости, титуле четничког војводе, многих изјава, иначе никада неће моћи да седне за исти сто са хрватским званичницима. А онда је неко важан – није тешко погодити ко – дошапнуо Јосиповићу и Милановићу како би било лепо да на свечаност поводом уласка Хрватске у Европску унију позову највише српске званичнике, на челу са Николићем. Наравно, учинићемо то, рекли су Иво и Зоран, и тако су Николић и Дачић слетели на загребачки аеродром „Плесо“.
Примљени су, разуме се, на највишем нивоу, сликали се са насмејаним домаћинима, имали третман раван европским званичницима.

[restrictedarea]

ХРВАТСКИ ЗНАНСТВЕНИК? Откуд то и зашто? Није тешко претпоставити, посебно читаоцима „Печата“, па да не трошимо ни простор, ни време. За српско хрватске односе многима је важније то што је, неколико минута пред поноћ, од недеље на понедељак, у кратком обраћању окупљенима неколико хрватских уметника и научника, један од њих, набрајајући шта је Хрватска дала Европи, споменуо Руђера Бошковића и Николу Теслу. Исто то рекао је и Зоран Милановић. Истина, Бошковић и Тесла нису били представљени као Хрвати али…контекст је био такав да су неупућени могли да закључе управо то. Писано је на овом месту неколико пута, али понављати се мора, Срби лако заборављају, па у разговору са неистомишљеницима често погну главу и ћуте, не знајући да контрирају, изнесу аргументе који ће ућутати другу страну. Дакле, Руђер Бошковић никада није имао везе са нечим што се зове Хрватска. Рођен је у Дубровнику, 1711. године, у браку Србина и Италијанке, није забележено да је икада путовао, а камоли живео по пределима аустријског царства где се налазила регија под именом Хрватска. Тешко је рећи, али није далеко од истине, да Руђер Бошковић вероватно никада није ни чуо за нешто што се зове Хрватска. Да ли је био Србин? По оцу Николи, из Орахова Дола, код Требиња, свакако јесте, али Руђеров мозак је толико био посут божанским благодетима да је њему била мала и кугла земаљска, камоли национално одређивање. Његово тело било је на земљи, а ум путовао васионом. Живео је у Италији, мајчиној домовини, али га ни то припадање није интересовало.
Бошковић је, тврде упућени, први поставио теорију релативитета коју је много година касније Анштајн само разрадио и представио свету као своју. Његово познавање астрономије, математике, физике… у великој мери је одредило токове науке у Европи. Све то Хрватска данас приписује себи, представљајући Бошковића као „хрватског знанственика“.

ВЕЛИКА „ХРВАТСКА“ ИМЕНА Исто је то као када би Србија данас актуелног Константина Великог свету представила као српског императора, просветитеља, војсковођу, личност која је човечанству подарила хришћанство.
Никола Тесла јесте чуо за Хрватску, али никада није живео у Хрватској. За његовог живота Хрватска није била држава већ простор у саставу аустријског царства, касније регија у Аустро-Угарској монархији. Колико га као „свог“ поштује хрватска држава видело се почетком деведесетих када су оружане снаге Хрватске упале у село Смиљан, у Лици, место рођења великог Тесле, и запалиле његову кућу. Тада је био Србин, данас је за Хрватску Хрват. Данас Хрватска Европи мора да понуди нешто своје и отуда поновно сврставање Бошковића и Тесле у круг „хрватских знанственика“. У тој свечаној ноћи, на Тргу бана Јелачића, хрватски званичници представили су гостима из Европе још неколико интересантних „Хрвата“. Пошто су присвојена два велика имена светске науке (Бошковић и Тесла) кренуло се на нобеловце, па је Зоран Милановић, председник Владе Хрватске, и Иву Андрића гурнуо међу Хрвате, иако се овај јасно декларисао као Србин. То је што се тиче српско-хрватских работа.
У набрајању великих хрватских имена, достојних спомињања у свечаном тренутку, Милановић је навео и нобеловце, Лавослава Ружичку и Владимира Прелога. Ружичка је рођен 1887. године у Вуковару (тада Аустро-Угарска), није био Хрват већ Чех, и само истом логиком којом је присвојен Бошковић може се сматрати хрватским научником. Нобелову награду добио је за научна достигнућа у области хемије. Школовао се у Немачкој и Швајцарској и ништа није имао са Хрватском.
Владимир Прелог је рођен у Сарајеву, почетком двадесетог века, има делимично и хрватских корена, један део живота провео је у Хрватској (која тада, наравно, није била држава), али се никада није изјашњавао као Хрват. У материјалу припремљеном поводом добијања „Нобелове награде за хемију“, на месту одређеном за националну припадност, Прелог је написао „грађанин света“.

ЗАБОРАВЉЕНИ МИЛАНКОВИЋ Има у овој причи и једна занимљивост која до сада није била предмет расправе. Ни Зоран Милановић у ноћи великог европског славља у Загребу, ни хрватски званичници, научници, интелектуалци, задрти хрватски националисти пре њега никада нису Милутина Миланковића сврстали међу хрватске научнике, далеко било међу Хрвате. А Миланковић је рођен у данашњој Хрватској; 1879. године у селу Даљ, недалеко од Осијека, па ако Чеха Ружичку посмртно могу да сврстају у Хрвате, само зато што је данас Вуковар у саставу Хрватске, како то да се нико у Хрватској, овој новој, самосталној, није одлучио да Миланковића приведе групи „хрватских знанственика“. Интересантно.
Николић и Дачић су преспавали у Загребу, остали на „радном доручку“ и пут под ноге. Није забележена ниједна јавна примедба на долазак „доказаног четника Николића“ у главни град Хрватске. Напротив, Николић је имао десетак захтева из хрватских редакција за интервјуе, а они новинари који су успели да дођу до њега и разговарају били су суздржани и неочекивано благонаклони. Једина примедба на позив и угошћавање српског двојца у Загребу дошла је од горепоменутог Данијела Срба, вође Хрватске странке права. Он сматра да је Хрватска направила озбиљан пропуст упутивши позив „четницима“ да присуствују свечаности на Тргу бана Јелачића.
У Хрватској нема ни трагова еуфорије међу народним масама због уласка у Унију. Сви гледају шта то може да значи у практичним стварима, па је установљено да ће неки увозни производи заиста појефтинити, али и да ће многе хрватске фирме пропасти управо због продора на хрватско тржиште робе из иностранства, без царина и осталих дажбина. Једна од погодности у вези је са телефонирањем у ромингу.
Хоће ли се уласком Хрватске у Европску уније променити нешто у положају оно мало Срба преосталих у Хрватској? Неће. О њима ионако нико одавно не води бригу. Сведени су на безличну масу осуђену на нестајање. Европска унија је томе дала велики допринос и зашто би сада поништавала резултате ранијег чињења.

[/restrictedarea]

8 коментара

 1. Na sajtu EU,pojavila se ustaska sahovnica,dakle,ona koja pocinje belim poljem,horizontalno i vertikalno…takvu sahovnicu,imali su na svojim (nemackim) slemovima ustaski vojnici,vojnici NDH.
  Neko je reagovao,i sahovnica je zamenjena,sa pomenutog sajta…sa ovom koja pocinje crvenim poljem,zvanicnom sahovnicom RH.
  U medjuvremu,napravljena je replika-maketa,crkve u Zagrebu,ne znam da li je to Sabor ili slicno,koja ima grb na krovu,i to je umanjeno negde 8 puta ,i sada je jedan od simbola ili obelezja evropskih institucija,tj.jedne od drzava clanica.
  Pred pravom zgradom,u Zagrebu,slikali su se drzavnici,na svecanoj bini,na kojoj je bila stilizovana sahovnica,razlicitih boja i velicina.Bez sahovnice se ne moze.

  Detalj,koji postoji,ako je to samo detalj…jeste da je sahovnica na krovu te crkve,u Zagrebu,pred kojom su se slikale zvanice,a time i replike-makete u Briselu (ili Strazburu),ona zloglasna i zloslutna,sahovnica koja pocinje sa belim poljem!
  Ustaska sahovnica.
  Ta sahovnica,nije sahovnica evropske Republike Hrvatske.
  Ona sa sajta je skinuta,a ova sa makete,ni originala zgrade…ne.

  • Župna crkva nekadašnjeg Gradeca posvećena je zaštitniku grada, sv. Marku. Smatra se da je crkva napravljena još u 13. stoljeću za vrijeme Bele IV., a trg ispred crkve je u to doba bilo mjesto okupljanja trgovaca i glavno mjesto društvenog života stanovnika Gradeca. Ono što ju čini posebnom je krov od šarenih crijepova na kojima su prikazani grbovi kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije i grada Zagreba.

   Vanjski izgled crkve krasi, već spomenuti krov koji je napravljen za vrijeme velike restauracije od 1876. do 1882. godine.
   Dakle moj Majk hrvatski grb je na crkvi svetog Marka mnogo prije ustaša i velikosrpske diktature koja je i stvorila ustaše.

   • Gospodine Karlo… ustaska NDH je uzela bas taj grb,tu sahovnicu,koja pocinje belim poljem,a Republika Hrvatska nije.Zasto?
    I drugo,kako to ustase postadose POSLEDICA tzv velikosrpske diktature?Cudovisne formulacije…da nema Srba,ne bi bilo ustasa???Srba ima na mnogim krajevima Planete,ali ustasa ima samo u Hrvatskoj.
    Moje poreklo je iz najzapadnijeg srpskog sela u BiH,i nosi ime po mome prezimenu…i samo zato nas treba pobiti?Nase postojanje je, po vama, vid agresije???

 2. Nevažno je od kada datira šahovnica sa prvim bjelim poljem jer i kukasti križ je postojao davno prije hitlera i bio je simbol i znak pozitivnosti pa je nakon hitlera strogo zabranjen. Tako bi trebalo biti i sa šahovnicom na prvo bjelo polje. a oko ustaša da su stvoreni kao reakcija na velikosrpsku diktaturu; nije postojala nikakva velikosrpska diktatura jer nije bilo ni Srbije kao zemlje, nego Jugoslavija, jugoslovenska ideja.

  Fašistima i ustašama (ili točnije ustašama kao najcrnijem obliku fašizma jer ustaše ni po čemu nisu bile nalik na fašiste koji su ipak imali nešto ljudskih osobina) uvijek se po glavi mota neka isprika za svoja nedjela. Ideja genocida i uništenja Srba, biološkog uništenja Srba, puno je starija ode 1941 ili od one godine kada su ustaše na papiru stvorene. 1941 i ustaše su bile samo najbolji okvir da se ta ideja odradi.

 3. Да гос, Карло Ваше је место ту око Те мале величансвене Богомоље.Није ваше место на окупираним српским простору дирекно
  Вуковар и Западна Херцеговина са Дубровником. А шта да кажемо о
  Јасеновцу и Јадовном и Пребиловићима нису вас Срби учили клању
  и мучењу јер то од Срба нисте доживели. Све се мења па и ова
  НАТО ИМПЕРИЈА односно германска Европа.

 4. Opet, “na zapadu nista novo…” . hrvati , mali beznacajan I iskompleksirani I nezajazljivi narod opet I opet svojata I pokusava da prisvoji I ukrade ono sto nije njegovo, zato jer zapravo I nema nista svoje….! ? Nikola Tesla 100% srbin sin srpskog pravoslavnog svestenika , nema ama bas nista sa hrvatskom…! Rudjer ( Rudjero ) Boskovic od oca srbina I majke italijanke ziveo u Dubrovniku (Dubrovnik nije hrvatska ! ) I nema nijednu kap hrvatske krvi !Oni mogu da pokusavaju da ih svojataju ali im to nece uspeti ! Ja hrvatima cestitam “ulazak u EU ” . Slovenacki glumac Radko Polic je ulazak Slovenije u EU opisao recima : ” Uvukli smo se u shupak pak se vise I ne vidimo…”Ja svakom hrvatu cestitam I porucujem : “Idi samo ravno tamo …I ne okreci se sine…! ” Ha,ha,ha… Ovaj Karlo me je bas nasmejao sa ovim jadnim pokusajem da se izvrnu istorijske cinjenice…”Velikosrpska diktatura je proizvela ustase…! ? ” Ha,ha,ha ovi hrvati su neverovatni…! ? Karlo da te podsetim… Tvoji predci su za vreme Austro-ugarske uzvikivali : ” Udri, udri in der shtat madjaronom shtrik (konopac) za vrat ! ” Hrvatska je bila pod jurizdikcijom Pecuja u Madjarskoj a tek u nekim izuzetnim okolnostima su mogli da se “obrate ” onima u Becu. Posle 1. sv. rata hrvatski vodeci politicari toga doba su trcali I jurili za srpskim kraljem Aleksandrom Karadjordjevicem I molili ga I “samo sto mu rukave nisu otkinuli ” da udju u sastav Jugoslavije I da izadju iz sastava Austro-ugarske ! A, sta kazes …da su ustase nastale zbog “velikosrpske diktature”…( ! ? ) Kakva je to diktatura bila kada ste vi hrvati onda postigli neke stvari o kojima ste mogli samo da sanjate za vreme Austro-ugarske ! ? Ustase su nastale kao najekstremnije klero-fasisticko krilo hrvatskog naroda koje je u hrvatskoj bilo ( I ostalo ) veoma cenjeno I popularno zato jer je to zapravo ono pravo lice hrvatskog naroda ! Sve je to “zestoko gurano I podrzavano ” (zapravo I kreirano ! ) od strane Vatikana u cilju ubijanja I proterivanja pravoslavaca srba koji nisu katolici…( ” ubij sve sto nije katolik ” ! ). Zabelezeno je I to da je u Hercegovini jedan fratar pocetkom 90-ih prisao jednom srbinu koga je odranije poznavao I kada je bio siguran da ga niko ne vidi I ne cuje rekao da se sprema veliko zlo u tom mestu I da odmah ide I da skloni svoju porodicu na sigurno misleci na ustase I predstojece njihove akcije, a potom je slegnuo ramenima I dodao potistenim glasom “da glavni smrad dolazi iz Vatikana …”(bukvalno je tako rekao …fratar, katolik, hrvat…) a potom se zurnim koracima udaljio I nestao…

  • Hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvorio je u Parizu Esplanadu Ruđera Boškovića u nazočnosti Patricka Blochea, gradonačelnika 11. arondismana i predsjednika hrvatsko-francuske skupine prijateljstva u Nacionalnoj skupštini, te Pierrea Schapire, pomoćnika gradonačelnika Pariza za međunarodne i europske poslove i frankofoniju.

   Esplanadom Ruđera Boškovića, znanstvenika koji je bio Hrvat rođenjem, ali je imao i francusko državljanstvo, što piše i na otkrivenoj ploči, imenovan je središnji parkovni prostor na Bulevaru Richarda Lenoira u 11. arondismanu.

   Davanjem njegova imena ovoj esplanadi odužuju mu se obje domovine. Njih danas povezuje, kao što ih je Bošković povezivao za svojeg života, zajednička pripadnost jedinstvenom političkom, ekonomskom i kulturnom prostoru EU-a, kazao je u svom govoru Josipović, a saznaje Hina iz izvora u hrvatskome izaslanstvu.

 5. da li gospodin dmitrović zna da je u kulturnoj redakciji ‘novosti’najžešća cenzura,može samo da se uporedi sa onom na ‘blic’-u jer,izgleda,svi ti ljudi rade na istom zadatku,anticivilizacijskom i antievropskom-sve vreme,malograđani sa idejom da su građanska avangrada)?!),u stvari su uništitelji a niko to da im kaže.pa,da li misle,da ako se prave da ne čuju i ne vide da svet koji,time,isključuju i osuđuju na smrt-da taj svet,ta realnost,samim tim-ne postoji?ili prestaje da postoji?nije mi jasno i nikada mi neće biti jasno koga štite,čega se boje?svoje senke?šta rade,za šta,za koje kulturne vrednosti se zalažu kulturnjaci u srpski medijima a vide,valjda i sami!,da je rezultat njihove 13-godišnje aktivnosti-poraz umetnosti,stvaralaštva,kulture kao naše istorije.jedni te isti ljudi ,sada,protestuju i pričaju o kulturnom porazu a sve vreme se ne skidaju sa naslovnih strana,izložbi,uloga,honorara,platica,komisija,konkursa,fondacija i budžeta-istovremeno.i to ne sme da se kaže javno jer su nas u svojim mračnim hodnicima i kancelarijama poubijali tajno,međusebice novinari i radnici u kulturi.i,onda kada se gospdin dmitrović pita u svom tekstu ‘ekrem ili profesorka'(parafraza)on mora da zna da se i na njegov tekst komentari cenzurišu i da se time nastavlja i podmazuje mašina nekulture i primitivizma u srbiji.pa’danas’ ne cenzuriše kao kultura u’novostima’.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *